Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Şase oficiali din Coreea de Nord ar fi fost executaţi

Ziarul de Vrancea
23 oct 2014 686 vizualizări
Printre aceştia s-ar afla şeful Statului Major al Armatei, comandantul aviaţei şi ministrul Telecomunicaţiilor

Absenţa mai multor oficiali de rang înalt din presa de stat din Coreea de Nord a provocat temeri că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, a ordonat o nouă "epurare" în perioada în care a dispărut de pe scena publică.
Kim Jung-un a dispărut din atenţia publică timp de 40 de zile, iar zvonurile au făcut referire la boala liderului de la Phenian, lupte pentru putere şi chiar o lovitură de stat împotriva regimului nord-coreean. Cu toate acestea, există speculaţii cu privire la faptul că liderul nord-coreean s-ar fi folosit de această dispariţie pentru a ordona o altă "epurare" importantă, după ce anul trecut a decis executarea unchiului său şi a mai altor oficiali de la Phenian.
Publicaţia sud-coreeană JoongAng susţine că oficiali importanţi din cadrul Guvernului de la Phenian nu au participat în ultimele săptămâni la o serie de evenimente şi prezintă declaraţia unei surse care afirmă că "deţine informaţii din cadrul serviciilor secrete cu privire la faptul că şase oficiali au fost executaţi".
Ministrul pentru Telecomunicaţii, Sim Chol-ho, se află printre cei şase oficiali care nu au mai apărut public la evenimentele organizate la Phenian. Printre oficialii dispăruţi se află, de asemenea, Ma Won-chun, un important arhitect, care nu a participat la vizita efectuată recent de liderul nord-coreea Kim Jong-un la mai multe construcţii în desfăşurare. La rândul său, generalul Ri Pyong-chol, comandantul aviaţiei din Coreea de Nord, nu a mai apărut în public de la sfârşitul lunii septembrie, când a fost ales în Comisia Naţională de Apărare. Potrivit publicaţiei sud-coreene JoongAng, generalul Ri Pyong-chol era considerat un personal influent în cadrul regimului de la Phenian. El nu a fost prezent la întâlnirea din 19 octombrie a lui Kim Jong-un cu oficiali din cadrul aviaţiei nord-coreene.
Zvonurile menţionează că şi un oficial din domeniul sportului, Chang Ung, membru al Comitetului Olimpic Internaţional, ar fi fost executat, dar şi Ri Yong-gil, şeful de Statului Major al Armatei nord-coreene.

Aproape 500 de exocomete, identificate în jurul aceleiaşi stele

Astronomii francezi au identificat aproape 500 de comete distincte în jurul stelei Beta Pictoris, aflată la o distanţă de 63 de ani-lumină de Soare, realizând astfel cel mai mare "recensământ" de până acum al unor exocomete aparţinând aceluiaşi sistem planetar. Exocometele sau cometele extrasolare sunt acele comete care orbitează în jurul unei stele aflate în afara Sistemului Solar. "Pentru prima dată, un studiu statistic a permis determinarea formei şi orbitei unui număr mare de exocomete", a subliniat Flavien Kiefer, cercetător la Institutul de Astrofizică din Paris, coordonatorul acestui studiu.  "Acest studiu oferă detalii extraordinare despre mecanismele care există şi în Sistemul Solar, apărute la puţin timp după formarea sa, în urmă cu 4,6 miliarde de ani", a adăugat cercetătorul francez.
Beta Pictoris este, într-adevăr, o stea tânără, cu o vârstă de doar 20 milioane de ani şi înconjurată de un vast disc de materie stelară, inclusiv gaze şi praf cosmic ce provin din evaporarea cometelor şi din coliziunile dintre asteroizi. Este un bun exemplu de tânăr sistem planetar care seamănă foarte mult cu felul în care arăta Sistemul Solar imediat după formarea sa, afirmă oamenii de ştiinţă.
Cometele reprezintă mici corpuri cereşti cu diametre de câţiva kilometri, bogate în gheaţă, care se evaporă în apropiere de steaua respectivă, generând astfel cozi uriaşe de gaze şi praf. Exocometele sunt dificil de observat, pentru că lumina lor slabă este mascată de strălucirea mult mai puternică a stelelor în jurul cărora orbitează.

Aproximativ 40% dintre utilizatorii americani de internet spun că au fost hărţuiţi online

Aproximativ 40% dintre utilizatorii americani de internet spun că au fost hărţuiţi online şi aproape trei sferturi dintre ei au fost martori la cel puţin o hărţuire online, potrivit unui studiu publicat miercuri. Hărţuirea online merge de la injurii şi poate să ajungă până la ameninţări de ordin fizic, precizează Institutul Pew Research Center, autorul acestui studiu. Dintre utilizatorii de internet, 27% au raportat că au fost înjuraţi, 22% au fost puşi în mod intenţionat într-o situaţie stânjenitoare de o altă persoană, 8% au fost urmăriţi sau au primit ameninţări de ordin fizic, iar 6% au fost agresaţi sexual online. În plus, 53% dintre aceşti utilizatori spun că au fost martori la iniţiative ce vizau punerea unei persoane într-o situaţie stânjenitoare, 25% au fost la curent cu anumite ameninţări de ordin fizic iniţiate de persoane cunoscute şi aproape 20% dintre ei au cunoscut cel puţin o persoană care a fost urmărită şi agresată sexual. Utilizatorii în vârstă de 18-19 ani sunt cei mai susceptibili să fie hărţuiţi sau să fi fost martorii unei hărţuiri online. Aproximativ 65% dintre aceşti tineri au raportat că au fost victimele unei hărţuiri online, iar 92% dintre ei spun că au asistat la o astfel de hărţuire.
Bărbaţii suportă mai multe injurii şi plasări în situaţii stânjenitoare, în timp ce tinerele femei devin mai des victime ale hărţuirii sexuale şi urmăririi online. Dintre femeile de 18-24 ani, 25% afirmă că au fost urmărite şi victime ale hărţuirilor cu caracter sexual.

Susţinere fără precedent pentru rămânerea M.Britanii în UE

Majoritatea (56 la sută) britanicilor vor ca ţara lor să rămână în Uniunea Europeană, un nivel fără precedent în ultimii 23 de ani, sociologii sugerând că aceasta ar putea fi o urmare a creşterii popularităţii partidului UKIP.
Sprijinul pentru partidul UKIP al lui Nigel Farage a crescut cu 13 puncte procentuale începând din 2012, iar sprijinul faţă de rămânerea în UE a crescut cu 12 puncte procentuale, în timp ce premierul David Cameron se pregăteşte să renegocieze apartenenţa Marii Britanii la blocul comunitar.
Sondajul realizat de IpsosMORI arată că această creştere a popularităţii UKIP coincide cu creşterea numărului de britanici care vor ca ţara lor să rămână membră a Uniunii Europene. Sociologii susţin că există o legătură directă între cele două creşteri, întrucât susţinătorii celorlalte partide au devenit mai hotărâţi să nu rupă relaţiile cu Bruxelles-ul pe fondul popularităţii tot mai mari a UKIP. Peste jumătate (51 la sută) dintre conservatori, 73 la sută dintre laburişti şi 82 la sută dintre liberali vor ca Marea Britanie să rămână în interiorul UE. Prin contrast, susţinătorii UKIP care vor acest lucru sunt doar în proporţie de 11 la sută.
Alisdair McIntosh, director al New Europe susţine însă că "cetăţenii recunosc importanţa beneficiilor economice de a rămâne în cadrul UE". "Politicienii se înşală dacă se gândesc că oamenii vor să audă o retorică eurosceptică şi mai puternică, mai ales într-o perioadă de nesiguranţă economică şi politică", adaugă el.

Coaliţia împotriva grupării Statul Islamic a ucis 521 de jihadişti în Siria

Atacurile aeriene ale coaliţiei împotriva jihadiştilor s-au soldat în Siria cu 533 de morţi în prima lună, în principal membri ai grupării ultraradicale Statul Islamic (SI), a anunţat ieri organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Acest bilanţ, prezentat de către directorul Observatorului Rami Abdel Rahmane, anunţă uciderea a 464 de combatanţi SI, 57 din cadrul grupării Frontul al-Nusra - aripa siriană a reţelei Al-Qaida, şi a 32 de civili, inclusiv şase copii şi cinci femei, în urma atacurilor aeriene efectuate începând de la 23 septembrie şi până în prezent. "Marea majoritate" a combatanţilor SI şi Frontului al-Nusra ucişi în atacuri "nu sunt sirieni", a precizat Rahmane.
Statele Unite, ajutate de către aliaţii lor arabi au lansat pe 23 septembrie primele atacuri aeriene împotriva SI în Siria, pentru a opri înaintarea grupării către Kobane, un oraş sirian kurd de la frontiera cu Turcia, apărat de miliţii kurde din cadrul PYD, deschizând astfel un nou front în războiul împotriva acestei puternice organizaţii sunnite, vizate deja de atacuri aeriene în Irak.
Statele Unite au efectuat luni prima largare de armament şi muniţie destinate forţelor kurde de la Kobane. Însă Pentagonul a recunoscut miercuri că o încărcătură de armament largată de forţele americane la Kobane a ajuns pe mâna jihadiştilor din SI în loc să ajungă la combatanţii kurzi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.