Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Particule de materie întunecată, detectate de oamenii de ştiinţă

Ziarul de Vrancea
22 oct 2014 704 vizualizări
potrivit teoriei, materia întunecată reprezintă aproximativ 85% din totalul materiilor existente în Univers

Particule de materie întunecată au fost detectate în premieră de oamenii de ştiinţă de la o universitate din Marea Britanie, care afirmă că acest tip de particule, extrem de greu de captat, provin din centrul Soarelui. Cercetătorii au descoperit un tip de particule - despre care se crede că ar alcătui materia întunecată - călătorind prin spaţiu, venind de la Soare şi îndreptându-se spre Terra. Ei consideră că acele particule ar indica faptul că materia întunecată este produsă în centrul tuturor stelelor care seamănă cu Soarele. Descoperirea a fost realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester, din Marea Britanie, cu ajutorul telescopului spaţial XMM-Newton. Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost "semnătura" lăsată de particulele denumite "axioni" în drumul lor parcurs între Soare şi Terra.
Cercetătorii au identificat astfel o sursă stranie de raze X în câmpul magnetic al Terrei. După ce au eliminat toate celelalte surse posibile, inclusiv celelalte stele şi galaxii, o singură explicaţie a rămas valabilă: semnalul reprezintă rezultatul conversiei axionilor în fotoni, în momentul în care pătrund în câmpul magnetic terestru. Axionii reprezintă particule elementare ipotetice despre care se crede că alcătuiesc, cel puţin parţial, materia întunecată.
Existenţa materiei întunecate a fost explicată printr-o serie de teorii care se bazează pe observarea efectului gravitaţional pe care aceste particule le au asupra stelelor şi galaxiilor. Potrivit oamenilor de ştiinţă, materia întunecată reprezintă aproximativ 85% din totalul materiilor existente în Univers şi conferă acestuia structura sa actuală. Dacă rezultatul va fi confirmat, el va marca prima detectare din istoria astronomiei a materiei întunecate.
Centrul Soarelui este extrem de fierbinte şi dens şi trece în mod continuu printr-un proces de fuziune nucleară. Din cauza temperaturilor şi a densităţii extreme, centrul Soarelui are potenţialul de a genera astfel de particule "exotice" precum axionii. Deşi au fost deja definiţi prin diverse teorii, existenţa lor a rămas greu de dovedit.

Parlamentul European a aprobat Comisia Juncker

Parlamentul European a aprobat, ieri, Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. La finalul unei sesiuni de peste trei ore, în care Jean-Claude Juncker şi-a prezentat programul, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că din cei 699 de eurodeputaţi care au votat, 423 au dat vot favorabil noii Comisii Europene, 209 au votat "împotrivă", iar 67 s-au abţinut. Chiar dacă discuţiile au fost aprinse, Juncker fiind acuzat de dictatură şi de lipsă de curaj, votul a fost unul previzibil, întrucât echipa luxemburghezului a beneficiat de sprijinul principalelor două grupuri politice din Parlamentul European, PPE şi S&D.
Juncker a subliniat că noul Executiv va avea "o imagine diferită" şi "un mod de lucru diferit". "Nu ca suma componentelor sale, ci ca o echipă. Nu prin mentalităţi de grup restrâns, clustere şi delimitări de portofoliu, ci ca un organism colegial, ca un organism politic", a afirmat luxemburghezul.
În discursul său, Jean-Claude Juncker a declarat că primele iniţiative ale Comisiei sale vor viza piaţa unică şi piaţa energiei.
Comisarul desemnat de România este Corina Creţu, care a primit portofoliul Politică Regională. Ea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei REGI în urma audierii desfăşurate la 1 octombrie.
După votul din Parlamentul European urmează cel al şefilor de stat şi de guvern din Consiliul European, care este însă doar formal, astfel că noua Comisie îşi va începe mandatul de cinci ani la 1 noiembrie.

Prooccidentalii, pe primul loc în sondajele din Ucraina

Forţele prooccidentale conduse de preşedintele Petro Poroşenko şi premierul Arseni Iaţeniuk se află detaşat pe primul loc la alegerile legislative de duminică din Ucraina, dar două formaţiuni proruse au de asemenea şanse să ajungă în Parlament, potrivit unui sondaj publicat ieri.
Blocul Petro Poroşenko este creditat cu 30,4 la sută din intenţiile de vot, urmat de Partidul Radical al populistului Oleg Liaşko şi de Frontul Popular condus de Iaţeniuk (10,8 la sută), potrivit sondajului realizat de Institutul de sociologie din Kiev şi Fundaţia Iniţiative Democratice. Aceste estimări se bazează pe răspunsul alegătorilor care deja s-au decis, dar 32,2 la sută sunt indecişi. Marja de eroare este de 2,2 la sută.
Formaţiunea prooccidentală Samopomici, formată în principal din militanţi ai societăţii civile, este creditată cu 8,5 la sută din voturi, iar partidul Batkivşcina, al fostului premier Iulia Timoşenko, cu 7,5 la sută.
Două formaţiuni proruse, Ucraina Puternică şi Blocul Opoziţiei, moştenitoarele Partidului Regiunilor al preşedintelui demis Viktor Ianukovici, ar putea trece pragul de 5 la sută necesar pentru a intra în Parlament.
Preşedintele prooccidental Petro Poroşenko, ales în mai după îndepărtarea de la putere a regimului prorus, a convocat alegeri legislative anticipate pentru consolidarea puterii sale şi reînnoirea Adunării care include foşti aliaţi ai lui Viktor Ianukovici, acuzaţi că susţin separatiştii proruşi în est, unde conflictul armat a provocat peste 3.700 de morţi în şase luni.

"Cinci" britanici se alătură "săptămânal" grupării Statul Islamic

"Cel puţin cinci" britanici pleacă "în fiecare săptămână" în Irak sau în Siria pentru a intra în rândurile grupării Statul Islamic (SI), a afirmat marţi şeful poliţiei britanice, Bernard Hogan-Howe. "Progresele grupului SI în Irak şi Siria, care sunt obţinute tot mai repede, nu sunt simple orori comise în ţinuturi îndepărtate", a declarat şeful poliţiei. "Ştim că peste 500 de britanici au făcut drumul pentru a participa la conflict. Numeroşi dintre aceştia s-au întors, dar mulţi alţii vor vrea să meargă în lunile sau poate anii următori", a adăugat Bernard Hogan-Howe. "Avem în continuare o medie de cinci persoane care li se alătură în fiecare săptămână. Cinci pe săptămână, poate părea puţin, dar când îţi dai seama că sunt 50 de săptămâni pe an, 250 de noi recruţi, este cu 50% mai mult peste numărul celor care estimăm că au mers deja acolo", a mai spus el. "Datele reprezintă un minim. Pot fi mulţi alţii care au călătorit într-o altă ţară înainte de a merge în Siria şi Irak, într-un mod care întotdeauna poate fi identificat când ai de-a face cu state lipsite de autoritate şi frontiere permeabile", a explicat şeful poliţiei britanice. De asemenea, Bernard Hogan-Howe a atras atenţia că revenirea pe străzile din Marea Britanie "a unor indivizi având potenţial o experienţă militară" "reprezintă un risc pentru comunităţile noastre".
În Siria, forţele kurde care apără oraşul strategic Kobane erau marţi în aşteptarea unor întăriri după ce au rezistat unui nou asalt din partea jihadiştilor Statului Islamic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.