Internațional

Putin o ţine pe-a lui: Armata rusă cucereşte Bucureştiul în două zile

Ziarul de Vrancea
18 sep 2014 882 vizualizări
După Barosso, a venit randul lui Poroşenko să confirme ameninţările explicite ale liderului de la Kremlin

Rusia îşi poate trimite "în două zile trupele la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti", i-ar fi spus preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său ucrainean, Petro Poroşenko. Liderul ucrainean l-a informat despre această ameninţare pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în timpul vizitei efectuate de acesta la Kiev, scrie Sueddeutsche Zeitung. "Dacă vreau, trupele ruse pot să ajungă în două zile nu doar la Kiev, ci şi la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia sau Bucureşti", i-ar fi spus Putin lui Poroşenko, potrivit cotidianului german, care citează un document al Uniunii Europene. Dacă se va confirma, aceasta va fi prima ameninţare explicită a liderului rus la adresa unor state membre ale Uniunii Europene şi NATO. Întrebat despre aceste informaţii, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat: "Nu comentez despre semne de psihoză în masă".
Anterior, preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a lăudat că poate cuceri Kievul şi Bucureştiul în "două săptămâni", într-o discuţie prin telefon pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Într-un articol publicat la 1 septembrie de cotidianul italian La Repubblica, Jose Manuel Barroso a relatat că Putin nu a vrut să răspundă la întrebările sale privind prezenţa soldaţilor ruşi în Ucraina şi s-a arătat ameninţător: "Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni".

Putin ameninţă că va invada Ucraina

Vladimir Putin l-a ameninţat pe Petro Poroşenko, înaintea votului de marţi în Verhovna Rada asupra "statutului special" al Donbasului, că, în cazul în care legea nu va fi aprobată, trupele ruseşti vor porni în marş, via Mariupol, către Crimeea, relatează agenţia Zik cu sediul la Liov. Declaraţia a fost făcută ieri de un parlamentar ucrainean. Poroşenko a venit în Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean) să asiste la vot. El le-a spus parlamentarilor, într-o întâlnire cu uşile închise, că Putin l-a sunat şi a ameninţat cu invazia.
Poroşenko i-a informat pe legiuitori că aproximativ 60% din echipamentul militar al Ucrainei a fost distrus şi că ţara nu poate face faţă unui război deschis cu Rusia, a mai declarat parlamentarul. Preşedintele ucrainean i-a avertizat totodată pe membrii Legislativului că responsabilitatea declanşării unui război cu Rusia le va reveni, în cazul în care nu susţin legea, potrivit aceleiaşi surse. Numeroşi parlamentari au criticat atât acordarea unui "statut special" regiunii Donbas, cât şi "legalizarea" teroriştilor.
Verhovna Rada a adoptat marţi două legi, privind amnistierea combatanţilor din estul ţării şi acordarea unui "statut special" regiunilor separatiste rusofone Doneţk şi Lugansk.
Aceste texte, prezentate de către preşedintele Petro Poroşenko, erau incluse în acordul de armistiţiu semnat de către Kiev cu rebelii pe 5 septembrie, la Minsk, cu scopul de a pune capăt confruntărilor armate care s-au soldat, potrivit ONU, cu aproape 2.900 de morţi în cele cinci luni de conflict.

Kiev: 4.000 de militari ruşi, comasaţi la frontiera Crimeei cu Ucraina

Pe de altă parte, armata ucraineană a anunţat ieri că Rusia a comasat aproximativ 4.000 de militari staţionaţi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie de Rusia, de-a lungul celor 100 de kilometri de "frontieră administrativă" cu Ucraina. "Potrivit informaţiilor noastre, aproape toate unităţile militare ruseşti staţionate în partea de nord a Crimeei ocupate - aproximativ 4.000 de militari - au fost comasate la frontiera administrativă cu Ucraina, cu toate echipamentele şi muniţia", a declarat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt militar. "Aceste unităţi sunt organizate în mici grupuri tactice" de-a lungul acestei frontiere administrative de aproximativ 100 de kilometri, a adăugat el.
Potrivit NATO, aproximativ 1.000 de militari ruşi se află în continuare în estul Ucrainei, în timp ce alţi 20.000 rămân comasaţi de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.