Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: SUA cer o zonă-tampon la frontiera dintre Rusia şi Ucraina

Ziarul de Vrancea
17 sep 2014 490 vizualizări
Statele Unite ar anula o parte a sancţiunilor impuse Rusiei, dacă între aceasta şi Ucraina ar fi creată o zonă-tampon, scrie ziarul rusesc Kommersant în ediţia de ieri.

Potrivit unei surse de rang înalt din cadrul administraţiei americane, acest punct este considerat "crucial" de către Washington. Kremlinul i-a răspuns că Moscova nu va accepta nicio condiţie, iar Consiliul Federaţiei Ruse (Camera superioară a Parlamentului rus) a adăugat că nici măcar nu intenţionează să examineze propunerile americane. Sursa americană a dezvăluit care ar fi condiţiile Washingtonului în vederea unei anulări parţiale a sancţiunilor pe care le-a impus Moscovei.
"Aşteptăm să-şi retragă toţi militarii şi materialul de pe teritoriul ucrainean. Este necesar ca Moscova să înceteze să mai susţină grupări armate şi mercenari în Ucraina, să elibereze toţi ostaticii, în special pe femeia-pilot Nadejda Savşcenko şi pe realizatorul Oleg Senţov. Cerem, de asemenea, crearea unui control la frontiera ruso-ucaineană şi restabilirea suveranităţii Ucrainei asupra frontierelor sale, cu o supraveghere permanentă din partea OSCE. În fine, insistăm asupra creării unei zone-tampon de securitate de ambele părţi ale frontierei", a declarat sursa citată.
Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul "nu este la curent cu aceste exigenţe". În opinia sa, atât timp cât Casa Albă nu face o declaraţie oficială, autorităţile ruseşti nu vor face niciun comentariu asupra acestui subiect.
O sursă de la Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova nu intenţionează să negocieze cu Washingtonul o relaxare a "restricţiilor ilegale" impuse Rusiei.

Crearea unei "zone-tampon de zece kilometri între Rusia şi Ucraina" făcea parte dintr-un plan de pace al preşedintelui Petro Poroşenko, anunţat la 20 iunie. Potrivit serviciului de presă prezidenţial ucrainean, această idee a fost susţinută de către secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Adjunctul şefului administraţiei preşedintelui Poroşenko afirma că această iniţiativă viza să combată mai eficient trecerea ilegală a frontierei de către mercenari şi material militar.

Peste 45 de milioane de americani trăiesc sub pragul sărăciei

Numărul persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei în Statele Unite era, în 2013, de 45,3 milioane, reprezentând o rată a sărăciei de 14,5%, potrivit unui raport al recensământului american. Este vorba despre o primă scădere - de 0,5 puncte pe an - a ratei sărăciei înregistrate din 2006, dar traducerea ei în cifre absolute variază un pic, potrivit autorilor raporului.
Venitul median pe gospodărie a crescut uşor, la 51.939 de dolari pe an, faţă de 51.759 de dolari în 2012, dar este în scădere cu 8 puncte în comparaţie cu anul 2007, înainte de recesiune.
Pentru familii, rata sărăciei scade uşor, la 11,2% (9,1 milioane de familii), dar aproape una din trei familii este o gospodărie condusă de către o femeie singură. Numărul copiilor care trăiesc sub pragul sărăciei scade, de asemenea, pentru prima dată în 14 ani, la 14,7 milioane de copii (19,9%), faţă de 16,1 milioane (21,8%) câţi erau înregistraţi anul trecut.
Pragul sărăciei pentru o familie de patru persoane este stabilit la un venit anual de 23.834 de dolari.
În privinţa asigurării de sănătate, numărul de persoane care nu deţin niciun fel de astfel de asigurare era în 2013 de 42 de milioane (13,4%).

Patriarhul rus a primit cadou un avion de război

Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe ruse, a primit cadou un avion de vânătoare de tip SU-35, în timpul unei vizite la o uzină din Extremul Orient rus. Kiril a primit avionul de vânătoare după ce le-a oferit icoane sfinţite de el însuşi muncitorilor de la uzina care produce aeronave civile şi militare, a anunţat Biserica. Patriarhul, cu care preşedintele Vladimir Putin a dezvoltat o relaţie apropiată în ultimii ani, le-a vorbit muncitorilor despre importanţa de a apăra statul rus. "Rusia nu poate fi un vasal. Pentru că Rusia nu este doar un stat, este o întreagă civilizaţie, este o poveste de o mie de ani, un vas cultural eterogen, de o putere enormă", a afirmat el. "Pentru a putea trăi o viaţă suverană, trebuie, dacă este necesar, să fim capabili să ne apărăm patria", a adăugat el.
Biserica lui Kiril este aliniată la politica lui Putin privind unirea ţărilor din fosta sferă de influenţă sovietică, Biseria Ortodoxă rusă având o influenţă considerabilă prin cei 165 de milioane de membri ai săi în Rusia şi în alte foste republici sovietice. Criticii Bisericii Ortodoxe ruse afirmă că aceasta acţionează ca un minister al Guvernului lui Putin, inclusiv în afacerile externe, şi avertizează că acest lucru s-ar putea întoarce împotriva sa.

Un american a încercat să ajungă înot în Coreea de Nord

Un cetăţean american care încerca să traverseze înot râul de la frontiera dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord a fost arestat de autorităţile sud-coreene, a anunţat ieri Ministerul Apărării de la Seul. "Un cetăţean american a fost arestat în cursul nopţii în timp ce încerca să traverseze înot râul în direcţia Coreei de Nord", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului. Potrivit agenţiei Yonhap, el le-ar fi spus anchetatorilor că intenţiona să-l întâlnească pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Potrivit unei surse guvernamentale citate de Yonhap, bărbatul, de aproximativ 30 de ani, a fost găsit de o patrulă de grăniceri, întins şi epuizat, pe malul sudic al râului Han, la frontiera dintre Nord şi Sud.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.