Internațional

Rusia a pregătit invazia în Ucraina în urmă cu 11 ani

Ziarul de Vrancea
15 sep 2014 690 vizualizări
Afirmaţia îi aparţine unui fost consilier al lui Vladimir Putin n Finlanda şi ţările baltice ar fi următoarele ţinte ale Moscovei, mai susţine acesta

Conducerea militară a Rusiei a planificat războiul cu Ucraina în urmă cu cel puţin 11 ani, a declarat, la Riga, economistul Andrei Illarionov, fost consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin. Potrivit lui Illarionov, conflictul din Ucraina este în realitate un război al Rusiei împotriva Ucrainei. "Pofta vine mâncând", a subliniat Illarionov, amintind de acţiunile Rusiei în Osetia de Sud, Abhazia şi Crimeea. În opinia lui Illarionov, conflictul din Ucraina nu poate fi rezolvat pe calea negocierilor. Fostul consilier al lui Putin a catalogat sancţiunile Uniunii Europene (UE) la adresa Rusiei drept "o anecdotă". La ora actuală, fostul consilier al preşedintelui rus activează ca cercetător principal în cadrul centrului american Cato. Andrei Illarionov a fost consilierul lui Putin în perioada 2000-2005.
În luna martie a acestui an, Illarionov a atenţionat, într-un interviu acordat publicaţiei suedeze Svenska Dagbladet, că Putin va dori să cucerească şi Finlanda. Potrivit lui Illarionov, Putin ar dori să-i redea Rusiei graniţele Imperiului Rus, adică cel puţin Finlanda şi republicile baltice.

Abhazia şi Osetia de Sud vor referendumuri în vederea alipirii la Rusia

Abhazia şi Osetia de Sud ar putea organiza anul viitor referendumuri în vederea alipirii la Rusia, potrivit unor surse din cadrul Dumei de stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), a scris ieri cotidianul Novîie Izvestia. Potrivit unor deputaţi, această problemă ar fi în curs de examinare în cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, fiind necesară o evaluare atentă a consecinţelor geopolitice şi economice. Experţii au păreri împărţite, unii considerând că expansiunea Rusiei este plauzibilă, în timp ce alţii apreciază că Moscova ar putea risca agravarea izolării pe scena internaţională. "Guvernul pare în sfârşit să fie conştient de faptul că Rusia trebuie să devină puternică. Astăzi suferim presiuni, suntem inundaţi cu sancţiuni şi ameninţaţi cu izolarea. Nimeni nu ar îndrăzni să trateze aşa o ţară puternică. Este vital ca noi să integrăm alte popoare, aşa cum făcea ţara noastră înainte. Trebuie să fie o axă politică pe termen lung", a declarat Vadim Soloviev, vicepreşedintele Comisiei pentru legislaţie constituţională din Duma de stat.
Fostul deputat Aleksandr Gurov consideră însă că o astfel de decizie nu ar fi oportună. "Scandalul din Crimeea, problemele liderilor noştri în sud-estul ucrainean... Suntem calificaţi drept agresori. Dar pentru a contraria pe toată lumea, continuăm să avansăm", a precizat el, adăugând că cele două republici separatiste georgiene sunt slabe şi au tot timpul nevoie de bani.

Euronews ar putea fi blocat la Moscova

Postul de ştiri Euronews, cel mai vizionat din Europa, ar putea fi blocat în Rusia, pentru că a difuzat o înregistrare video cu forţele ucrainene de securitate care trag focuri de armă spre un portret al preşedintelui rus Vladimir Putin. "Este o provocare informaţională, o altă dovadă a politicii standardelor duble duse de Europa. Scopul acestei tehnici este să incite Europa împotriva Rusiei", a afirmat deputatul rus Mihail Markelov. "Cei vinovaţi trebuie pedepsiţi", a adăugat el. Conform cotidianului Izvestia, Markelov a trimis Serviciului federal pentru supravegherea comunicaţiilor, informaţiei şi mass-media, precum şi Parchetului General cereri pentru a verifica imaginile difuzate de Euronews la fiecare 30 de minute, pe data de 12 septembrie. Înregistrarea video prezintă forţele ucrainene de securitate trăgând cu arma spre un portret al preşedintelui rus Vladimir Putin, modificat pentru a semăna cu Adolf Hitler. Markelov consideră că aceste imagini au avut ca scop să incite la ură şi să umilească nu doar pe preşedintele rus, ci întreaga populaţie a Rusiei, care a trăit ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Postul de televiziune Euronews emite în 13 limbi diferite şi este urmărit de 400 de milioane de clienţi din 155 de ţări.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.