Internațional

Teama istorică faţă de Rusia se amplifică în ţările vecine

Ziarul de Vrancea
2 sep 2014 582 vizualizări
Cetăţenii de rand din Polonia şi ţările baltice sunt înspăimantaţi de evoluţia situaţiei din Ucraina n chiar şi unii rusofoni din aceste state şi-au pierdut încrederea în politica raţională a Moscovei

Acţiunea Rusiei în Ucraina trezeşte teama istorică, foarte perceptibilă, a locuitorilor din fostele republici sovietice cu o zi înaintea unei vizite în Estonia a preşedintelui american Barack Obama. "Sunt foarte îngrijorată, mai ales pentru că de fiecare dată când pare că nu se poate mai rău, situaţia este deja mai gravă", a declarat Helen Sildna, în vârstă de 35 de ani, organizatoarea festivalurilor de muzică de la Tallinn, unde Obama va face escală azi, în drum către summitul NATO din Ţara Galilor.
Într-un mesaj adresat preşedintelui american şi publicat luni, peste 150 de personalităţi din ţările baltice, între care foştii lideri eston Arnold Rüütel şi lituanian Vytautas Landsbergis, îi cer acestuia să "asigure o prezenţă permanentă a trupelor aliate" în ţara lor. "Neoimperialismul manifestat de Rusia nu poate decât să ne facă să ne temem că putem fi potenţiale ţinte ale visurilor sale expansioniste", afirmă semnatarii. "Vă cerem să asiguraţi o prezenţă permanentă a trupelor ţărilor aliate pe teritoriul nostru. Securitatea şi libertatea întregii Europe depinde de aceasta", insistă ei.

"Dacă Putin reuşeşte în Ucraina, va veni şi aici"

Pe străzi, limbajul fricii este mai crud. În opinia lui Janis Jansin, un leton în vârstă de 47 de ani întâlnit într-o piaţă din Riga, "Putin este un huligan". "Dacă reuşeşte în Ucraina, puteţi paria că va veni aici. Evident, să fii în NATO este o diferenţă, dar fără NATO ar fi fost probabil deja aici", afirmă el. Angoasa este alimentată şi de prezenţa unei importante minorităţi rusofone, de obicei favorabile Moscovei, care reprezintă mai mult de un sfert din populaţie în Estonia şi Letonia, 1,3 şi, respectiv, două milioane de locuitori. Dar comportamentul Rusiei în Ucraina nu este pe placul tuturor rusofonilor. "Eu eram o susţinătoare a lui Vladimir Putin. La început mă gândeam că are dreptate să ia Crimeea, dar acum nu mai gândesc aşa. Ucraina este o ţară prietenă şi soră cu Rusia. Merită să pierzi un prieten bun pentru o bucăţică de pământ?", se întreabă Anna Slavinskaia, în vârstă de 52 de ani. Enn Toom, în vârstă de 75 de ani, matematician eston aflat la pensie, s-a declarat preocupat de "propaganda neagră" a Moscovei.
"Vă pot da exemplul unui rus din Estonia care, sub influenţa propagandei ruseşti le-a venit în ajutor fraţilor săi ucraineni împotriva «juntei fasciste de la Kiev». După câteva săptămâni, după ce a văzut realitatea de la faţa locului, a venit acasă", povesteşte Toom.

"Evit jurnalele de ştiri, pentru că îmi dau fiori pe spate"

În Lituania cetăţenii se mobilizează pentru a ajuta ucrainenii. Vytautas Budreika, un tânăr manager în vârstă de 25 de ani, strânge donaţii graţie unei campanii pe reţelele de socializare. "În urmă cu şase ani eram convins că Rusia nu reprezintă nicio ameninţare. Dar după evenimentele din Georgia în 2008 şi acum în Ucraina, cred că Rusia este o ameninţare (...) Observ aici o mare teamă", mărturiseşte el. Angoasa este mai puţin perceptibilă în Polonia, dar analogiile istorice sunt prezente. "Să recurgi la forţa armată împotriva vecinilor, să le anexezi teritoriul, să îi împiedici să îşi aleagă liber politica internaţională aminteşte în mod îngrijorător de capitolele nefericite ale istoriei europene a secolului al XX-lea", a declarat preşedintele polonez Bronislaw Komorowski. "Sunt foarte preocupat de ceea ce se întâmplă între Rusia şi Ucraina. Să spun drept, evit jurnalele de ştiri, pentru că ele îmi dau fiori pe spate", admite o pensionară poloneză, Barbara Rybeczko-Tarnowiecka.

Rusia îşi va adapta doctrina militară ca răspuns la măsurile NATO

Rusia îşi va adapta doctrina militară ţinând cont de apariţia unor noi ameninţări şi mai ales de consolidarea prezenţei NATO la frontierele sale, a declarat ieri un oficial militar rus. Doctrina militară actuală, care datează din 2010, va fi adaptată până la sfârşitul anului şi va lua în considerare primăvara arabă, conflictul din Siria şi situaţia din Ucraina, a precizat Mihail Popov, secretarul adjunct al Consiliului de securitate rus, denunţând o "politică" de degradare a relaţiilor cu Moscova din partea NATO. "Nu am nicio îndoială că apropierea infrastructurii militare a ţărilor membre NATO de frontierele ţării noastre, inclusiv prin extinderea blocului, va avea locul său în rândul ameninţărilor militare externe", a asigurat el.
Aceste declaraţii sunt un ecou la intenţiile Alianţei Nord-Atlantice de a adopta la summitul de joi şi vineri un plan de reacţie (Readiness action plan, RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută ca o ameninţare directă de către ţările aliate de la frontierele sale (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria)

Creierul poate fi antrenat să prefere o dietă sănătoasă

Pană la studiul realizat de cercetătorii britanici, experţii nutriţionişti aveau dubii în această privinţă

Creierul uman poate fi antrenat să prefere o dietă bazată pe alimente sănătoase, sărace în calorii, în detrimentul mâncărurilor de tip fast-food, conform unui studiu al cercetătorilor britanici. Cercetătorii cred că este posibilă crearea unei diete care să poată anula dependenţa de alimente nesănătoase şi să crească preferinţa pentru o hrană sănătoasă. Anterior, specialiştii considerau că efectele unei alimentaţii nesănătoase prelungite asupra creierului, în termeni de dependenţă, sunt foarte greu de anulat.
"Nu ne începem viaţa cu o poftă de cartofi prăjiţi şi respingând din prima alimente precum pastele din făină integrală", a spus autoarea studiului, Susan Roberts, profesor la Universitatea Tufts din Marea Britanie. "Aceste preferinţe se instalează în timp, ca răspuns la alimentaţia constantă nesănătoasă", a explicat Roberts. Oamenii de ştiinţă au bănuit de mult timp că, odată create, circuitele cerebrale responsabile de dependenţa de alimentaţia nesănătoasă pot fi foarte greu sau imposibil de inversat, ceea ce le face pe persoanele cu probleme de greutate să ducă o viaţă în care se luptă să reziste tentaţiilor alimentare nesănătoase.
Studiul, publicat în revista Nutrition & Diabetes, a fost realizat folosind sesiuni de rezonanţă magnetică nucleară asupra creierului, în special asupra zonei asociate cu mecanismul recompenselor, în cazul a 13 femei şi bărbaţi obezi şi supraponderali. Opt dintre participanţi erau incluşi şi într-un program de scădere în greutate, conceput de cercetătorii de la Universitatea Tufts, iar ceilalţi cinci au fost folosiţi drept grup de control. Tuturor le-a fost scanat creierul prin rezonanţă magnetică nucleară, la începutul şi la sfârşitul perioadei de şase luni cât a durat studiul.
După cele şase luni, creierul celor implicaţi în programul de slăbire a prezentat schimbări în regiunile unde se află centrul recompenselor, asociat cu învăţarea şi cu dependenţele. Zona cerebrală în cauză a devenit mult mai sensibilă când venea vorba despre alimente sănătoase, sărace în calorii, în timp ce sensibilitatea la alimentele nesănătoase a scăzut.
"Programul de slăbire (creat de Universităţii Tufts, n.r.) este conceput special pentru a schimba modul în care oamenii reacţionează la diferite alimente, iar studiul nostru arată ca voluntarii care au participat la acest program au prezentat o dorinţă crescândă pentru o dietă sănătoasă şi o scădere a apetitului pentru alimente nesănătoase. Combinarea acestor două efecte este, probabil, cheia menţinerii greutăţii sub control. Din tot ce ştim noi, este pentru prima dată când se demonstrează existenţa acestui mecanism reversibil", a declarat Sai Krupa Das, profesor la Universitatea Tufts, implicat în cercetare.

Sprijin tot mai ridicat pentru independenţa Scoţiei

Susţinătorii independenţei Scoţiei înregistrează o creştere semnificativă, cu mai bine de două săptămâni înaintea referendumului din 18 septembrie, arată un al doilea sondaj de opinie realizat la un interval de câteva zile.
Un sondaj de opinie realizat de YouGov pentru cotidienele The Sun şi The Times arată că 47% dintre alegătorii scoţieni ar vota "da" şi peste 53% ar răspunde "nu" la referendumul cu privire la independenţa Scoţiei.
Distanţa dintre cele două tabere s-a redus la mai mult de jumătate în comparaţie cu sondajul realizat de acelaşi institut la jumătatea lunii august, care acorda un avans de 14 puncte procentuale celor care doresc ca Scoţia să rămână în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Rezultatele unui sondaj realizat de institutul Survation vinerea trecută arătau, de asemenea, că susţinătorii independenţei deţin 47% din intenţiile de vot, faţă de 53% pentru cei care doresc ca Scoţia să rămână în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii. Cele două sondaje recente sugerează o schimbare a opţiunilor, în comparaţie cu precedentele sondaje, care au dat un avans considerabil celor care se opun independenţei la referendum. "Nu trebuie să tragem concluzii excesive dintr-un sondaj şi să aşteptăm în continuare primul sondaj în care susţinătorii independenţei vor conduce. Este însă puţin probabil ca acest sondaj să influenţeze campania", a apreciat John Curtice, profesor în ştiinţe politice la Universitatea Strathclyde, care a realizat o sinteză a tuturor sondajelor. "Tabăra susţinătorilor independenţei poate spera acum că va ajunge în poziţia de a obţine o victorie spectaculoasă şi istorică, în timp ce tabăra opozanţilor se întreabă cum a ajuns brusc într-o luptă de ultim moment pentru menţinerea Scoţiei în cadrul Regatului Unit", a adăugat profesorul.

Filmele de acţiune îngraşă

Filmele de acţiune duc la îngrăşare, întrucât telespectatorii mănâncă mai mult atunci când urmăresc pelicule din acest gen cinematografic decât atunci când urmăresc interviuri şi talk show-uri, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell din SUA. Cercetătorii americani au descoperit că telespectatorii au mâncat mai multe bomboane M&M, prăjituri, morcovi şi struguri când au vizionat pasaje dintr-un film de acţiune produs la Hollywood decât aceia care au vizionat un talk show TV. "Conţinuturile TV mai captivante par să ducă la creşterea consumului de mâncare: filmele de acţiune şi variaţiile de sunet sunt dăunătoare pentru aceia care ţin dietă", a declarat Aner Tal, coordonatorul studiului. "Cu cât este mai captivant programul TV, cu atât oamenii devin mai puţin atenţi la ceea ce mănâncă şi, astfel, ei mănâncă mai mult", a adăugat el.

Lumea este pe cale să "piardă bătălia" împotriva Ebola

Lumea este pe cale să "piardă bătălia" împotriva extinderii epidemiei de Ebola care afectează Africa de Vest, a declarat ieri preşedinta Médecins sans frontières (MSF) Jeanne Liu. "În cele şase luni ale celei mai grave epidemii de Ebola din Istorie, lumea este pe cale să piardă bătălia pe care o duce pentru a o opri. Liderii nu reuşesc să blocheze această ameninţare transnaţională", a declarat Jeanne Liu într-un discurs susţinut la sediul ONU de la New York.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.