Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: "Un război cum nu a mai văzut Europa de la al Doilea Război Mondial"

Ziarul de Vrancea
1 sep 2014 590 vizualizări
Astfel a catalogat situaţia din Ucraina ministrul Apărării de la Kiev n vor fi zeci de mii de morţi, a precizat Valeri Gheletei, în timp ce militarii ucraineni se confruntau soldaţi trimişi de la Moscova

Ucraina se află în faţa unui "mare război" cu Rusia, în care pierderile vor ajunge la zeci de mii de morţi, a declarat ieri ministrul ucrainean al Apărării Valeri Gheletei. "Un mare război a ajuns în casa noastră, un război cum Europa nu a mai văzut de la al Doilea Război Mondial. Într-un asemenea război pierderile se vor calcula nu cu sutele, ci cu miile, chiar cu zecile de mii de morţi", a scris ministrul pe contrul său de Facebook. "Trebuie să organizăm urgent apărarea împotriva Rusiei, care încearcă nu doar să câştige noi poziţii în teritoriile ocupate, ci să lanseze o ofensivă asupra altor teritorii din Ucraina'", a continuat el.
Declaraţiile sale au venit în contextul în care paraşutişti ucraineni luptau ieri împotriva unui "batalion de tancuri ruseşti" pe aeroportul din Lugansk, un bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Anterior, Valeri Gheletei afirmase că trupele ruseşti sunt prezente la Doneţk şi Lugansk, capitalele regionale ale estului Ucrainei. "Suntem în război cu Rusia şi Rusia este cea care decide ce se întâmplă în Donbas", bazin minier ce include regiunile Doneţk şi Lugansk.
Conflictul din estul Ucrainei, care s-a soldat cu aproximativ 2.600 de morţi a atins o nouă etapă săptămâna trecută după informaţii concordante privind prezenţa unor militari ruşi în Ucraina, peste 1.000 potrivit NATO.

Lavrov neagă o intervenţie militară

Pe de altă parte, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a asigurat ieri că "nu va fi nicio intervenţie militară" a Rusiei în Ucraina şi a apreciat că "o încetare a focului imediată şi fără condiţii prealabile" trebuie discutată la negocierile prevăzute în Belarus. "Tot ceea ce facem vizează doar progresul unei abordări politice", a subliniat ministrul. Serghei Lavrov a promis revenirea la o "cooperare pragmatică" cu UE şi Statele Unite, cerându-le occidentalilor să "renunţe la politica ultimatumurilor, ameninţărilor şi sancţiunilor, care nu au niciun viitor".

Plecarea lui Tusk la Bruxelles bulversează scena politică poloneză

Nu doar partidul pe care l-a condus are de suferit, ci şi opoziţia care şi-a concentrat atacurile pe imaginea lui

Nominalizarea premierului polonez Donald Tusk la conducerea Consiliului European şi viitoarea sa plecare la Bruxelles bulversează scena politică în Polonia, unde el este un actor major. Noua sa funcţie implică demisia din postul de şef al Guvernului de la Varşovia, în plină campanie pentru alegerile comunale, municipale şi regionale din 16 noiembrie, un test important înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative prevăzute pentru anul viitor. "Vom avea de-a face cu o criză de identitate în cele două partide principale de pe scena politică poloneză", conduse de două personalităţi dominante: Platforma Civică (PO, de centru şi proeuropeană) a lui Donald Tusk şi Lege şi Justiţie (PiS, conservator şi eurosceptic) al lui Jaroslaw Kaczynski", apreciază sociologul Edmund Wnuk-Lipinski.
Cele două partide, inamici juraţi, animă viaţa politică şi îşi dispută victoriile electorale din 2001. În 2007, PO al lui Tusk a preluat puterea de la PiS al lui Kaczynski şi a câştigat următoarele două scrutine succesive. El a condus Polonia cu succes în criza economică, dar de mai multe luni este în pierdere de popularitate. Potrivit unui sondaj recent al institutului CBOS, partidul lui Jaroslaw Kaczynski este creditat cu 32 la sută din intenţiile de vot, faţă de 26 la sută Platforma Civică a lui Donald Tusk. "Identitatea partidului lui Kaczynski este construită pe opoziţia faţă de Donald Tusk. Dar şi pentru PO se schimbă totul, deoarece este o relaţie între două entităţi care se alimentează reciproc", a declarat Wnuk-Lipinski.

Nu există un succesor

Într-o primă reacţie, Jaroslaw Kaczynski s-a bucurat de plecarea rivalului său. "Cu cât este mai departe de Polonia, cu atât este mai bine", a declarat el, după care a afirmat că partidul său va susţine candidaţii polonezi deoarece "un post important în cadrul UE este pur şi simplu acordat Poloniei". Dar "vremurile se anunţă dificile şi pentru Platforma Civică, unde Donald Tusk a servit drept reper în toate situaţiile dificile, pe care l-a condus cu o mână forte şi unde era ascultat", a declarat sociologul Stanislaw Mocek. Potrivit lui Tomasz Nalecz, un consilier apropiat al preşedintelui Bronislaw Komorowski, "PO va trebui de acum să se descurce singur, ceea ce va fi în avantajul său". Totuşi, "în prezent nu există un succesor evident" nici pentru preşedinţia partidului, nici pentru conducerea Guvernului, a constatat Mocek.
Potrivit liderului istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, "problema este complicată". "Riscăm chiar o destrămare a Platformei Civice. Problema este prin urmare dacă aceasta va conduce la crearea unui nou partid şi dacă acesta va fi mai bun sau nu", a declarat el

Cel puţin 1.420 de morţi în violenţele care au avut loc în august în Irak

Cel puţin 1.420 de persoane au fost ucise în august în violenţele din Irak, unde armata încearcă să recucerească regiunile ocupate de islamişti, a anunţat ONU ieri, la Bagdad. Cel puţin 1.370 de persoane au fost rănite în august, a precizat misiunea ONU în Irak, afirmând că aceste cifre nu includ provincia Al-Anbar (vest) şi că este dificil de făcut verificări în zonele unde au loc lupte sau care nu sunt sub controlul Guvernului. Numărul morţilor a crescut în ultimele luni, ajungând la aproximativ 2.000 în iunie, cel mai ridicat bilanţ lunar din mai 2007, potrivit Guvernului. Din 9 iunie, insurgenţii sunniţi conduşi de jihadişti ultraradicali ai Statului Islamic (SI) au ocupat zone extinse ale teritoriului irakian, din vestul şi estul ţării.
Bilanţul a fost agravat de continuarea atacurilor sângeroase. Cel puţin 70 de persoane au fost ucise la 22 august, când miliţiile şiite au atacat o moschee sunnită la nord-est de Bagdad.

Acarienii vieţuiesc confortabil în porii feţei noastre

Un studiu recent demonstrează că există mii de acarieni în porii feţei oricărei persoane, indiferent de gradul său de igienă personală, ei neputând fi îndepărtaţi din locul în care vieţuiesc.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Carolina de Nord au iniţiat un studiu pentru a afla cum vieţuiesc aceşti acarieni pe feţele oamenilor. Conducătorii studiului Megan Thoemmes şi Rob Dunn au lucrat împreună cu echipa de cercetători pentru a colecta ADN uman. Echipa a căutat amprentele ADN ale acarienilor faciali, lăsate după ce aceştia mor. Amprentele ADN au furnizat informaţii cu privire la locul exact al feţei preferată de aceşti acarieni. Analiza ADN-ului a arătat că acarienii faciali au fost prezenţi în aproape toate probele colectate, indiferent de etnie şi rasă, inclusiv la europeni, asiatici şi chiar eschimoşi. Cercetătorii au examinat ADN-ul a 253 de voluntari: la 14 la sută a fost detectată prezenţa acarienilor în momentul cercetării, în timp ce restul aveau urme ale trecerii acestor paraziţi pe chipul lor. "Oamenii sunt dezgustaţi la început însă devin interesaţi când văd acarienii la microscop", a declarat Thoemmes pentru revista National Geographic. Echipa de cercetători a mai observat diferenţe între două specii de Demodex prezente pe faţa omului. "Demodex brevis" preferă să vieţuiască adânc în porii feţei, în timp ce "Demodex folliculorum" prosperă în zone mai puţin adânci şi pot sări de la o gazdă la alta.

Japonia permite utilizarea de smartphone-uri în avion

Utilizarea de smartphone-uri, tablete şi alte aparate electronice este permisă de ieri la bordul unor avioane în Japonia, inclusiv în fazele de decolare şi aterizare în anumite condiţii, a anunţat Ministerul Transporturilor. De acum nu mai este necesar să se închidă mobilul la decolare şi aterizare dacă acesta dispune de funcţia "modul avion" care întrerupe transmisia. Totodată, cu excepţia unor norme diferite ale companiilor, de acum se pot utiliza în orice moment aparate foto şi alte produse electronice care nu emit unde.
Pentru telefoanele mobile vechi care nu dispun de funcţia "modul avion", oprirea acestora este necesară pe toată durata zborului. Nu va mai fi în schimb necesar să se aştepte ca avionul să fie la locul de debarcare pentru a putea porni telefonul. Acest lucru va fi posibil chiar de la aterizare.
În toate cazurile, comunicaţiile vocale rămân interzise deoarece îi deranjează pe ceilalţi pasageri. Japonezii sunt obişnuiţi cu aceste restricţii şi le respectă, aceste reguli fiind impuse şi în călătoriile cu trenul, metroul, autobuzele şi alte mijloace de transport în comun. Această decizie survine după norme similare adoptate în SUA şi UE.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.