Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: În cinci secole, oamenii au "ucis" 320 de specii de vertebrate

Ziarul de Vrancea
27 iul 2014 441 vizualizări
Biodiversitatea actuală a planetei, rezultatul unei evoluţii bazate pe "încercare şi eroare" cu durata de 3,5 miliarde de ani, este cea mai avansată din istoria vieţii, dar cercetătorii au constatat că, în prezent, se confruntă cu un punct critic, ce semnalează faptul că a şasea extincţie în masă din istoria planetei a început deja.

Într-un nou articol ştiinţific, bazat pe analiza informaţiilor, publicat în revista Science, o echipă internaţională de cercetători avertizează asupra faptului că, în timp ce extincţiile anterioare au fost produse de transformări planetare naturale sau ciocniri catastrofale cu asteroizi, fenomenul din prezent este influenţat de activitatea omului. Coordonatorul studiului, Rodolfo Dirzo, profesor de biologie la Stanford, a făcut referire în articol la o eră desemnată ca "defaunarea din Antropocen".
Începând cu anul 1500, au dispărut peste 320 de vertebrate terestre, iar populaţia speciilor rămase a cunoscut un declin de 25%, situaţie similară pentru speciile de nevertebrate. În rândul nevertebratelor, se estimează că între 16 şi 33% dintre specii sunt ameninţate sau puse în pericol la nivel global.

Populaţia de nevertebrate a scăzut cu 45%

Animalele mari - descrise ca megafaună, care includ elefanţi, rinoceri, urşi polari şi nenumărate alte specii din lumea întreagă - se confruntă cu cea mai mare rată a declinului, tendinţă care a însoţit extincţiile anterioare.
Acest lucru se întâmplă deoarece animalele mai mari au o rată a creşterii populaţiei mai scăzută, au mai puţini urmaşi şi au, totodată, nevoie de zone de habitat mai extinse pentru a menţine populaţii viabile. De asemenea, acestea sunt vânate frecvent de oameni pentru carnea lor. Cu toate că aceste specii reprezintă un procent relativ scăzut al animalelor expuse riscului de a dispărea, extincţia lor va declanşa efecte care ar putea influenţa negativ stabilitatea altor specii şi, în unele cazuri, chiar şi sănătatea oamenilor. "Acolo unde densitatea umană este mare, creşte rata defaunării, incidenţa rozătoarelor şi, astfel, numărul de agenţi patogeni, ceea ce creşte riscul transmiterii bolilor", a declarat Rodolfo Dirzo.
Totodată, populaţia umană s-a dublat în ultimii 35 de ani, iar în aceeaşi perioadă numărul speciilor de nevertebrate - cum ar fi cărăbuşii, fluturii, păianjenii şi viermii - a scăzut cu 45%. Ca şi în cazul animalelor mai mari, extincţia este determinată în primul rând de pierderea habitatului, prin procesul de urbanizare accelerată, şi de schimbările climatice globale, fenomene care afectează viaţa cotidiană.
Ultima extincţie în masă a fost cea din Cretacic, cu 66 de milioane de ani în urmă, când ciocnirea Pământului cu un asteroid a dus la dispariţia dinozaurilor.

Toate cadavrele victimelor zborului Air Algérie vor fi aduse în Franţa

Din cele 118 persoane care au murit în urma prăbuşirii avionului, 54 erau francezi

Preşedintele francez François Hollande a promis sâmbătă că toate cadavrele victimelor zborului Air Algérie care s-a prăbuşit în nordul Mali vor fi aduse în Franţa şi că familiile victimelor franceze vor fi însoţite la faţa locului în cazul în care vor dori acest lucru. "Am decis să procedez astfel încât echipele care se află la faţa locului să poată, atunci când se va putea, să efectueze reconstituirea cadavrelor şi identificarea, iar atunci când va fi posibil toate cadavrele să fie aduse în Franţa. Da, am spus bine, toate cadavrele tuturor pasagerilor acestui zbor", a declarat François Hollande la finalul unei întâlniri cu familiile victimelor franceze. În total, 118 persoane au murit la prăbuşirea avionului, dintre care 54 sunt francezi. "Familiile care vor dori acest lucru" vor fi însoţite, "atunci când va veni momentul", "la locul" în care s-a prăbuşit aeronava, în nordul Mali, a dat asigurări François Hollande. Iar la locul catastrofei "va fi ridicată o stelă, pentru ca nimeni să nu uite că, în acel loc, au dispărut 118 persoane", a continuat el.
"Un volum de informaţii a fost oferit de către experţi, militari, reprezentanţi ai aviaţiei civile şi mai ales de către anchetatori şi procurorul Republicii", a declarat pentru presă ministrul de Externe din Burkina Faso Djibril Bassolé, la ieşirea de la reuniune, la care a participat. "Pentru familiile victimelor a fost o uşurare să afle că autorităţile la cel mai înalt nivel se interesează de catastrofa pe care au trăit-o şi că acestea caută căi şi mijloace de a stabili adevărul. Familiile au vrut să ştie în cât timp pot să recupereze cadavrele părinţilor lor dispăruţi şi abia apoi de ce. Există greşeli, responsabilităţi, acestea sunt întrebări legitime, la care preşedintele Republicii şi participanţii au răspuns", a adăugat el.

A fost găsită şi a doua cutie neagră

La rândul său, şeful diplomaţiei din Mali Abdoulaye Diop a salutat "angajamentul personal" al preşedintelui francez în dosar şi "marea solidaritate naţională" a francezilor. "A fost o întâlnire încărcată de multă emoţie, durere, adesea de neînţelegere, ceea ce poate fi înţeles în asemenea situaţii, dar am simţit şi multă demnitate din partea familiilor (victimelor), care trec prin momente deosebit de dificile", a subliniat el.
Avionul, închiriat de Air Algérie de la compania spaniolă SwiftAir, a plecat de la Ouagadougou către Alger în noaptea de miercuri spre joi, dar, la aproximativ 50 de minute de la decolare, s-a prăbuşit pe teritoriul Mali.
A doua cutie neagră a fost găsită sâmbătă de către experţi ONU, la locul catastrofei, unde sunt aşteptaţi anchetatori, a căror activitate se anunţă delicată. Prima cutie neagră a fost recuperată vineri.
Apropiaţi ai victimelor şi experţi speră să găsească răspunsuri în cutiile negre, care înregistrează parametrii de zbor şi conversaţiile din cabina piloţilor. Aceste dispozitive conţin informaţii considerate cruciale în stabilirea cauzelor unui accident aerian.

Peste 1.000 de palestinieni, ucişi de la începutul ofensivei israeliene

Cel puţin 1.000 de palestinieni au fost ucişi şi aproximativ 6.000 au fost răniţi, în majoritate civili, în Fâşia Gaza, de la începutul ofensivei israeliene la 8 iulie, au anunţat serviciile de urgenţă locale. De asemenea, peste 40 de militari israelieni au fost ucişi în lupte în această regiune, iar doi civil au murit în urma unor tiruri de rachete palestiniene. Sâmbătă, au fost spitalizaţi 138 de militari, dintre care nouă se află în stare gravă, potrivit armatei.
Cel puţin 132 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături sâmbătă, în timpul armistiţiului de 12 ore din Fâşia Gaza, potrivit unui bilanţ provizoriu publicat de către purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă, Ashraf al-Qodra. Cadavrele au fost transportate la diferite morgi din enclavă, la Spitalul Kamal Aduane (nord), în cele două spitale importante din oraşul Gaza şi la spitalul european de la Khan Younes (sud), au precizat sursele citate. În noaptea de vineri spre sâmbătă, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a acestui armistiţiu umanitar la ora 8.00 (8.00, ora României), 22 de persoane, dintre care zece copii, au fost ucise într-un atac insraelian împotriva unei case din Khan Younes, potrivit lui Al-Qodra. Majoritatea victimelor aparţineau aceleiaşi familii, a adăugat el, precizând că printre victime se numără o fetiţă în vârstă de un an şi un băiat de trei ani.

Crucea Roşie din Brazilia a deturnat donaţii de peste 11 milioane de dolari

Crucea Roşie din Brazilia a deturnat în perioada 2010-2012 aproximativ 11,2 milioane de dolari, reprezentând donaţii şi fonduri publice destinate unor campanii umanitare, a anunţat instituţia, în urma unui audit internaţional. Deturnări în valoare de 25 de milioane de reali (11,2 milioane de dolari) au avut loc în principal în trei filiale din statele Maranhao şi Ceara (nord-est) şi din Rio de Janeiro (sud-est), a declarat Lenilson Costa, un purtător de cuvânt al organizaţiei. Rezultatele auditului internaţional, efectuat de către compania engleză Moore and Stephens, au fost predate parchetului în vederea deschiderii unei anchete. "Conducerea Crucii Roşii va cere sancţionarea reprezentanţilor acestor filiale din perioada în care au avut loc deturnările de fonduri. Crucea Roşie va recurge de asemenea la măsuri judiciare, în încercarea de a repara pagubele create imaginii organizaţiei în rândul opiniei publice", anunţă organizaţia umanitară într-un comunicat postat pe site.
Sumele deturnate erau destinate unor campanii de ajutorare a victimelor tsunamiului din Japonia, celor ale inundaţiilor şi alunecărilor de teren de la Petropolis şi din alte oraşe din această regiune muntoasă de la Rio de Janeiro, dar şi victimelor conflictului din Somalia. "Este vorba despre persoane, dar care nu au compromis principiul de bază care ghidează spiritul Crucii Roşii, şi anume ajutorarea şi interesul faţă de cel de alături", a subliniat preşedintele organizaţiei, Paulo Roberto Costa e Silva, care se află în post din acest an.
Potrivit cotidianului Folha de Sao Paulo, aproximativ 15,8 milioane de reali (7,11 milioane de dolari) au fost depuşi în contul unui ONG din Maranhao, Humanus, cu activitate în domeniul dezvoltării umane, care era condus de către mama vicepreşedintelui Crucii Roşii de la acea vreme, Anderson Choucino. Costa a declarat că nu oferă mai multe detalii "deoarece cazul se află acum pe mâna autorităţilor".

Planetele cu mai mulţi nori au o probabilitate mai mare de a găzdui viaţa

Cu cât este mai mare numărul norilor din atmosfera unei planete telurice, cu atât este mai mare posibilitatea să apară şi să se dezvolte viaţă pe acea planetă. Afirmaţia este valabilă în cazul în care planeta, fiind mai aproape de steaua mamă, are o temperatură prea ridicată pentru a permite existenţa vieţii, iar norii determină o răcire care face posibilă dezvoltarea organismelor vii, conform unui nou studiu realizat la Universitatea din Chicago. Această concluzie este valabilă pentru multe dintre planetele din afara sistemului nostru solar, exoplanete. Astronomii au confirmat existenţa a peste 1.700 de exoplanete în ultimii 20 de ani, iar în curând se aşteaptă confirmarea altor câtorva mii. Dintre acestea, cea mai mare probabilitate de a avea viaţă o au cele aflate în aşa-numita "zonă de aur" - distanţa faţă de steaua în jurul căreia gravitează care permite ca apa să fie în stare lichidă (la o distanţa prea mare, apa îngheaţă, iar la o distanţă prea mică, se evaporă).
Distanţa dintre planetă şi steaua sa mamă reprezintă însă doar unul dintre factorii care controlează cât de multă energie solară ajunge la suprafaţa planetei. Un alt factor ţine de prezenţa norilor în atmosfera respectivei planete. Cercetătorii susţin că în atmosfera planetelor care se rotesc în jurul propriei axe mai încet decât Pământul se pot forma straturi de nori care să reflecte o mare parte din energia stelară şi să menţină habitate asemănătoare celor terestre, chiar dacă aceste planete se află mai aproape de steaua lor decât este Pământul faţă de Soare. Astfel de planete pot oferi condiţii pentru apariţia şi dezvoltarea vieţii în condiţii climatice similare celor terestre, chiar dacă primesc de două ori mai multă energie stelară decât Pământul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.