Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Blestem în ceruri

Ziarul de Vrancea
24 iul 2014 569 vizualizări
Un avion cu 116 persoane la bord, printre care şi un roman, s-a prăbuşit ieri în Niger n este a treia tragedie aviatică consemnată în decurs de opt zile, după cele din Ucraina şi Taiwan

Un avion care opera pentru compania Air Algerie s-a prăbuşit, ieri, după ce a intrat în spaţiul aerian al Nigerului. Aeronava zbura din Burkina Faso spre Algeria, iar toate cele 116 persoane aflate la bord au murit, potrivit unor surse neoficiale. Zborul AH5017 s-a prăbuşit după ce a traversat o furtună puternică, susţine presa africană. Regiunea a fost afectată de furtuni violente şi avionul fusese deviat în timp ce survola Mali.
Avionul ar fi fost găsit în apropiere de Niamey, o informaţie neconfirmată oficial pană la închiderea ediţiei.
Compania Air Algerie anunţase ieri dimineaţă că a pierdut contactul cu unul dintre avioanele sale, la 50 de minute după decolarea din Ouagadougou în Burkina Faso. Avionul transporta 110 pasageri de mai multe naţionalităţi şi şase membri ai echipajului. MAE a anunţat că, potrivit unor informaţii preliminare, la bordul avionului s-ar afla şi un cetăţean român.
Compania Air Algerie a comunicat, de asemenea, că la bord se aflau 50 de cetăţeni francezi, 24 din Burkina Faso, un român, opt libanezi, patru algerieni, doi luxemburghezi, un belgian, un camerunez şi un ucrainean.
Aeronava a aparţinut clubului Real Madrid în perioada 2007-2009, scrie cotidianul spaniol Marca.
Aceasta este a treia tragedie aeriană în decurs de opt zile, după doborarea zborului MH17, joia trecută, în Ucraina, şi prăbuşirea, miercuri, a unui avion de pasageri în Taiwan.

Un lider separatist recunoaşte că rebelii au sisteme de rachetă de tip Buk

Unul dintre liderii separatişti proruşi din estul Ucrainei a admis, pentru prima dată, o potenţială responsabilitate a trupelor pe care le conduce în tirul de rachetă sol-aer care a atins avionul ce efectua zborul MH17. Comandantul "Batalionului Vostok" Aleksandr Hodakovski a recunoscut pe 23 iulie, într-un interviu pentru agenţia de presă Reuters, că rebelii deţin rachete aeriene de tip Buk de fabricaţie rusească, asemănătoare celei care se presupune că a doborât avionul malaysian în zbor, omorând 298 de persoane. În acest interviu, Hodakovski admite că a auzit vorbindu-se depre o baterie de rachete trimisă în această zonă din Lugansk, alt fief separatist. "Ştiam că a fost adus un (sistem de tip) Buk de la Lugansk. Mi s-a spus atunci că acest Buk a fost trimis «republicii populare Lugansk». Eram la curent cu prezenţa acestei baterii Buk. Mi s-a vorbit despre ea. Cred că după aceea a fost trimisă acolo de unde a fost adusă (...), pentru a şterge urmele prezenţei ei", declara el. Liderul separatist nu exclude nici ca racheta care a atins avionul de linie să fi fost adusă din Rusia. "Ucraina a fost informată că voluntarii deţineau această tehnologie mulţumită Rusiei", a spus el, precizând că separatiştii au preluat controlul, în ultimele luni, asupra unor sisteme de rachete de acest tip de la forţele guvernamentale - cel puţin patru -, dar că niciunul nu era operaţional. "Nu spun că Rusia a dat (rebelilor) o asemenea rachetă, dar, dacă mi-ar fi propus mie una, eu aş fi acceptat-o. Dar nu aş fi utilizat-o împotriva unei ţinte inofensive, aş fi tras-o doar pentru a proteja vieţi, în cazul unui atac aerian", a spus el.
Astfel Hodakovski se delimitează în mod clar de linia insurgenţilor proruşi, care afirmau până acum că nu au deţinut vreodată asemenea rachete de tip sol-aer. El contrazice totodată afirmaţiile liderilor "republicii" de la Doneţk, mai ales pe cele ale lui Igor Strelkov, "ministrul apărării", cu care-şi dispută, de la începutul conflictului din estul Ucrainei, conducerea militară a mişcării separatiste.
Aleksandr Borodai, "premierul republicii" de la Doneţk, a reafirmat ieri că separatiştii nu deţin acest tip de armament, într-un interviu pentru BBC. "Nu avem (sisteme de rachete de tip) Buk. Nu exista aşa ceva în zonă", a spus el.

Câinii sunt capabili de gelozie

Câinele, considerat cel mai bun prieten al omului, împarte cu acesta şi un "defect de caracter", gelozia, potrivit unui studiu publicat miercuri în Statele Unite. Studiul a fost realizat pe un grup de 36 de câini din rase diverse. Stăpânii lor se jucau cu trei obiecte diferite, iar cercetătorii monitorizau reacţiile animalelor. Atunci când stăpânii se prefăceau că se jucau cu un obiect ce avea forma unui câine şi era capabil să latre şi să mişte coada, reacţiile au fost asemănătoare mult mai frecvent în rândul patrupezilor adevăraţi, în comparaţie cu situaţiile în care experimentul era realizat cu unul dintre celelalte două obiecte. Astfel, câinii îşi împingeau stăpânii de două ori mai des în scenariul cu câinele fals (78%) faţă de cazurile în care oamenii din experiment se jucau cu o lanternă în formă de lămâie (42%) sau citeau cu voce tare o carte ale cărei pagini acţionau ca nişte felicitări muzicale (22%). De asemenea, circa 30% dintre animale au încercat să se interpună între câinele din pluş şi stăpânii lor, iar un sfert dintre ei au prezentat gesturi agresive faţă de acea jucărie.
"Potrivit studiului nostru, câinii au afişat nu doar un comportament care duce cu gândul la gelozie, ci au încercat şi să elimine relaţia dintre stăpânii lor şi presupusul rival al lor", a explicat Christine Harris, care a publicat acest studiu.


Poluarea planetelor, un indiciu pentru descoperirea extratereştrilor

În anumite condiţii, astronomii ar putea reuşi să detecteze în deceniul următor prezenţa unor civilizaţii extraterestre industrializate, spun cercetătorii de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian. Oamenii de ştiinţă pot deja să studieze atmosferele planetelor aflate în afara Sistemului Solar pentru a detecta şi confirma prezenţa oxigenului şi a metanului, cel din urmă fiind un gaz ce poate fi produs de forme de viaţă inteligente şi de microbi. Însă o civilizaţie extraterestră ar putea să emită în atmosferă şi alte gaze, de exemplu clorofluorocarburi (CFC), aşa cum fac oamenii pe Terra, precizează acest studiu. Astfel, astronomii ar putea să detecteze prezenţa acestor gaze în atmosferele unor planete îndepărtate graţie următorului telescop spaţial James Webb, pe care NASA intenţionează să îl lanseze în 2018. James Webb este un proiect ştiinţific care a costat 8,7 miliarde de dolari. Acest telescop va fi de până la 100 de ori mai puternic decât predecesorul său, Hubble, potrivit agenţiei spaţiale americane. Totuşi, există anumite limite legate de ceea ce acest aparat performant va putea să "vadă". Astfel, va fi nevoie de concentraţii de CFC de 10 ori mai mari decât cele existente pe Terra pentru ca telescopul să poată să le detecteze. O altă condiţie: va trebui ca planetele observate să se afle pe orbită în jurul unui tip special de stele - pitice albe. Autorii studiului afirmă că această metodă de cercetare ar putea permite descoperirea unor forme de viaţă inteligente, dar ar putea găsi şi urmele unor civilizaţii extraterestre care s-au autodistrus. Anumite substanţe pot să rămână în atmosfera terestră vreme de 50.000 de ani, în timp ce altele dispar după 10 ani.


Norvegia, informată în legătură cu un posibil "atac terorist" iminent

Norvegia a anunţat ieri că a luat măsuri de securitate excepţionale după ce a primit informaţii în legătură cu un posibil "atac terorist" iminent pe teritoriul său, plănuit de militanţi care au luptat în Siria. Serviciul de informaţii interne (PST) "a primit recent date potrivit cărora un grup extremist din Siria ar intenţiona să comită un act terorist în Norvegia", a declarat şeful PST, Benedicte Bjoernland. "Avem, de asemenea, informaţii care arată că un eventual atac terorist împotriva Norvegiei este planificat să aibă loc în curând, presupunem că în câteva zile", a adăugat Bjoernland.
Ameninţarea este "nespecifică" dar considerată "credibilă", a precizat ea: nici eventuala ţintă, nici identitatea presupuşilor autori ai atacului, nici locul unde se află ei nu sunt cunoscute. Autorităţile au anunţat o sporire a măsurilor de securitate cu o prezenţă crescută a poliţiştilor înarmaţi în gări şi aeroporturi, chemarea funcţionarilor din vacanţă şi alertarea transporturilor aeriene. "Există o ameninţare concretă împotriva Norvegiei şi sunt puse în aplicare măsuri pentru a face faţă acestei ameninţări", a declarat ministrul Justiţiei, Anders Anundsen, cerând populaţiei să fie vigilentă, fără a aluneca în stigmatizare.


Mâncarea lui Vladimir Putin este degustată de un profesionist

Preşedintele rus Vladimir Putin, acuzat de implicare în prăbuşirea avionului malaysian în estul Ucrainei, are angajat cu normă întreagă un degustător profesionist, pentru a se asigura că mâncarea sa nu este otrăvită, relatează The Independent.  Informaţia a fost dezvăluită în urma reuniunii de săptămâna aceasta, de la Londra, a Clubului Chefs des Chefs, ai cărui membri pregătesc mesele unor lideri mondiali, inclusiv şefi de state.
Această profesie a fost populară de-a lungul secolelor, de la faraonii egipteni până la împăraţii romani şi chinezi, dar continuă să fie şi în prezent. Mâncarea lui Adolf Hitler era degustată în fiecare dimineaţă de o femeie pe nume Margot Woelk, iar fostul preşedinte irakian Saddam Hussein avea mai mulţi degustători angajaţi. În 1978, Nicolae Ceauşescu a adus un degustător în vizita de stat pe care a efectuat-o la Palatul Buckingham, precizează The Independent.

Un american a creat pomi care fac câte 40 de soiuri de fructe

Pomii fructiferi creaţi de Sam Van Aken, artist şi om de ştiinţă la Universitatea din Syracuse (New York), produc o multitudine de fructe cu sâmburi - caise, cireşe, piersici, prune, nectarine şi chiar migdale. Cei 16 pomi creaţi de el până acum dau câte 40 de soiuri de fructe fiecare. Ideea proiectului este de a favoriza cultura diversităţii şi de a păstra soiuri vechi, iar avantajul copacilor hibrizi este că rodesc în perioade diferite, aşa încât există fructe multă vreme.
Sam Van Aken, care a crescut la o fermă din Pennsylvania, a împletit mai târziu arta şi agricultura. El spune că s-a "inspirat mereu din natură şi din relaţia om-natură". A creat până acum 16 pomi, care se află în muzee, centre comunitare şi colecţii de artă din toată ţara.

NATO ar intenţiona să înfiinţeze o mare bază militară în Polonia

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord examinează în prezent posibilitatea creării unei mari baze militare pe flancul său estic pentru a avansa la frontiera cu Rusia infrastructura sa de reacţie rapidă. O propunere în acest sens ar fi fost făcută de comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip M. Breedlove. "Se discută posibilele puncte de amplasare, dar favorit este oraşul-port polonez Szczecin situat la Marea Baltică", citează, în acest sens, publicaţia The Times o declaraţie făcută de generalul american. Alianţa ar intenţionează să aducă la noua sa bază armament, muniţie, produse alimentare, pentru ca, în cazul izbucnirii unei crize, trupele combatante ale NATO să fie asigurate cu toate cele necesare. Se aşteaptă ca problema înfiinţării unei mari baze a NATO în Europa de Est să fie discutată la viitorul summit al Alianţei ce urmează să aibă loc în septembrie în Marea Britanie.

Peste 2,2 miliarde de persoane sunt sărace în lume

Peste 2,2 miliarde de fiinţe umane sunt sărace sau aproape de pragul sărăciei în lume, un număr ce riscă să crească pe fondul crizelor financiare şi al catastrofelor naturale, au avertizat ieri Naţiunile Unite.
În raportul său pe anul 2014 dat publicităţii la Tokyo, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) nominalizează preţurile alimentelor şi conflictele violente ca fiind alte surse ce contribuie la agravarea sărăciei.
Chiar dacă la nivel global sărăcia regresează în lume, UNDP avertizează împotriva inegalităţilor crescânde, precum şi a "vulnerabilităţilor structurale" care reprezintă ameninţări serioase în lupta împotriva acestui flagel. "Asigurarea unei protecţii de bază elementare pentru persoanele nevoiaşe din întreaga lume ar costa cel puţin 2% din PIB-ul mondial", potrivit agenţiei. Raportul estimează că aproape 1,5 miliarde de persoane trăiesc în sărăcie, repartizate în 91 de ţări în curs de dezvoltare, şi că 800 de milioane se află chiar la pragul sărăciei.

New York, cel mai nefericit oraş din Statele Unite

Pentru multe persoane, o viaţă în New York este un vis devenit realitate, însă un studiu recent a constatat că oraşul are cei mai nefericiţi locuitori din Statele Unite. Cele mai fericite oraşe americane au fost găsite în statul sudist Louisiana, pe primul loc plasându-se Lafayette.
În topul "nefericirii", condus de New York, mai intră alte patru metropole americane a Pittsburgh, Louisville, Milwaukee şi Detroit, relevă studiul, intitulat "Unhappy Cities" ("Oraşe nefericite"). Cercetarea şi-a bazat în principal concluziile pe un chestionar al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, distribuit în ultimii ani, care punea întrebarea: "În general, cât de mulţumit sunteţi de viaţa dumneavoastră?".
Ulterior, studiul a pus în relaţie răspunsurile respondenţilor cu veniturile, preţurile locuinţelor, vârsta, rasa, educaţia şi starea civilă, pentru a afla cât de fericiţi sunt locuitorii unui oraş. Studiul, care a inclus datele colectate din 177 de oraşe, a constatat că locuitorii au fost adesea dispuşi să renunţe la fericire în schimbul unor câştiguri mai mari sau unor preţuri mai scăzute la locuinţe.


Irak: Jihadiştii au ordonat mutilarea genitală a tuturor femeilor tinere

Jihadiştii din Statul Islamic (SI) au ordonat ca toate femeile cu varsta cuprinsă între 11 şi 46 ani din Irak să fie mutilate genital, a anunţat ONU.
"Este o fatwa a SI, tocmai am fost informaţi", a declarat din Irak Jacqueline Badcock, numărul doi al ONU în Irak, în cadrul unei videoconferinţe organizat de la Geneva. Ea a citat cifre provenite de la Fondul Naţiunilior Unite pentru populaţie, potrivit cărora "4 milioane de fete şi femei ar putea fi afectate". Mutilările genitale nu erau frecvente în Irak pană acum şi nu erau semnalate decat în "cateva regiuni izolate".
Oficialul ONU a mai spus că nu au mai rămas decat "circa 20 de familii creştine în Mosul", susţinute de ONG-uri precum Caritas. Unele din aceste familii s-au convertit la islam, altele au preferat să plătească amenda impusă de SI.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gino siciliano, acum 3562 zile, 8 ore, 12 minute, 2 secunde
The passengers include 51 French, 27 Burkina Faso nationals, eight Lebanese, six Algerians, five Canadians, four Germans, two Luxemburg nationals, one Swiss, one Belgium, one Egyptian, one Ukrainian, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.