Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Lavrov ameninţă Ucraina cu un război ca în Georgia

Ziarul de Vrancea
23 apr 2014 633 vizualizări
Ministrul rus de Externe s-a arătat deranjat de reluarea operaţiunii antiteroriste dispuse de Kiev în estul Ucrainei n el acuză SUA că s-ar afla în spatele acestei decizii

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat ieri că, în cazul în care interesele ţării sale în Ucraina vor fi atacate, Rusia va răspunde ca în Georgia, în 2008, când a trimis tancuri în această ţară din Caucaz.
"Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruşilor sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut, de exemplu, în (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional", a declarat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de televiziune Russia Today (RT). "Un atac împotriva cetăţenilor ruşi este un atac împotriva Rusiei", a adăugat el.
În 2008, un război-fulger a opus Rusia şi Georgia, la finalul căruia Moscova a recunoscut independenţa a două teritorii separatiste proruse din această ţară mică din Caucaz, Osetia de Sud şi Abhazia.
Lavrov a făcut aceste declaraţii după ce autorităţile de Kiev au anunţat reluarea operaţiunii "antiteroriste" vizând separatiştii din estul Ucrainei, după doar câteva ore de la plecarea vicepreşedintelui american Joe Biden de la Kiev, unde a efectuat o vizită oficială.
De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a apreciat că deciziile puterii ucrainene sunt "conduse" de către Statele Unite. "Este foarte clar că au ales momentul vizitei vicepreşedintelui american pentru a anunţa reluarea operaţiunii, pentru că operaţiunea a fost declanşată imediat după vizita la Kiev a (directorului CIA) John Brennan", a declarat Lavrov. "Nu am niciun motiv să nu cred că americanii conduc acest spectacol în modul cel mai direct", a adăugat el.

Rusia ar putea trimite de vase de război în Caraibe

Rusia ar putea trimite vase de război în Caraibe, dacă SUA continuă să-şi întărească prezenţa în Marea Neagră, a declarat ieri căpitanul de vas Mihail Nenacev, preşedintele Mişcării ruse de susţinere a flotei.  În opinia căpitanului rus, prezenţa fregatei americane USS Taylor în Marea Neagră reflectă tendinţa SUA de "a inflama tensiunile" în regiune şi constituie "o manifestare de impertinenţă" faţă de Rusia. "Consider comportamentul SUA în Mediterana şi în Marea Neagră o tentativă de a inflama tensiunile în raport cu Rusia şi de a face presiuni asupra aliaţilor europeni ai Washingtonului", a afirmat Nenacev. Forţele navale ale SUA şi-ar putea întări în curând prezenţa în Marea Neagră, a adăugat Mihail Nenacev, avertizând că, în acest context, Rusia ar putea studia posibilitatea de a desfăşura vase de război în Caraibe şi în alte regiuni apropiate de apele teritoriale americane.
Forţele navale americane au anunţat ieri că fregata lansatoare de rachete USS Taylor a revenit în Marea Neagră pentru "a menţine pacea şi stabilitatea în regiune". La începutul lunii februarie, USS Taylor a fost trimisă în Marea Neagră împreună cu nava de comandă Mount Whitney, însă, în urma unei avarii suferite în largul Turciei, fregata a fost supusă unor reparaţii în portul grec Souda, după care ea şi-a reluat misiunea.

Fondatorul "Facebookului rusesc" alege calea exilului

Fondatorul celei mai importante reţele de socializare ruse Pavel Durov a anunţat că a părăsit Rusia, evocând tensiuni cu autorităţile, într-un context tot mai dificil pentru utilizatorii de Internet în această ţară. Fondatorul VKontakte (VK), reţeaua de socializare favorită a ruşilor, care-l depăşeşte, în fosta URSS, pe concurentul său american Facebook cu peste 100 de milioane de utilizatori, a dat asigurări că nu intenţionează să revină în Rusia, după o zi de la acceptarea demisiei sale de către VK. Motivul este refuzul lui Durov de a preda FSB (serviciile secrete ruse) date persoanle ale organizatorilor grupului Euromaidan, care joacă un rol central în mişcarea de contestare proeuropeană în Ucraina. "Mi-e teamă că nu există cale de întoarcere", a declarat el pentru site-ul american TechCrunch, specializat în informaţii despre sectorul tehnologic. "Nu după ce am refuzat în mod public să cooperez cu autorităţile. Acestea nu mă pot suporta", a adăugat el. "Din nefericire, (situaţia în Rusia) este incompatibilă, în acest moment, cu afacerile pe Internet", a adăugat Durov.
În paralel, Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat o serie de legi prezentate ca vizând să lupte împotriva terorismului, dar care ar urma să instituie un control mai amplu din partea autorităţilor asupra Internetului, unul dintre ultimele spaţii ale libertăţii de exprimare, într-o ţară în care presa este controlată de către stat. Blogerii sunt primii vizaţi. Astfel, camera inferioară a Parlamentului rus a adoptat marţi legi noi care le impun aceleaşi obligaţii ca presei. Orice blogger al cărui site are peste 3.000 de vizitatori pe zi este obligat să anunţe autoritatea de control a presei, Roskomnadzor, şi să păstreze toate datele timp de şase luni.
Bloggeri mai sunt obligaţi, între altele, să verifice veridicitatea informaţiilor şi să anunţe limita de vârstă potrivită pentru vizitatori. Cei care nu se conformează noilor obligaţii riscă o amendă de până la 500.000 de ruble (10.000 de euro).

Alăptarea bebeluşilor reduce considerabil riscul de maladii cardiace

Alăptarea bebeluşilor între trei şi 12 luni reduce considerabil riscul de apariţie a inflamaţiilor cronice asociate cu maladiile cardiace la vârstă adultă. Într-un studiu realizat pe 7.000 de persoane, cercetătorii americani au descoperit o legătură semnificativă între alăptarea pe termen scurt, greutatea corporală scăzută la naştere şi concentraţii ridicate de proteină C reactivă (CRP), un marker al inflamaţiilor, în eşantioanele de sânge recoltate de la voluntarii adulţi. CRP este o proteină sintetizată în principal de ficat, care joacă un rol important în reacţiile inflamatorii. "Alăptarea între 3 şi 12 luni este asociată cu o scădere a concentraţiei sangvine de CRP cu 20-30% în comparaţie cu persoanele care nu au fost alăptate", afirmă cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Chicago, autorii acestui studiu. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, pentru fiecare 500 de grame suplimentare la naştere este asociată o scădere a concentraţiei CRP de 5%. Potrivit autorilor studiului, efectele alăptării ar fi "identice sau superioare" acelora oferite de medicamentele administrate pentru reducerea concentraţiei de CRP în cazul tinerilor adulţi.
Inflamaţiile cronice sunt evidenţiate în cazul mai multor patologii, inclusiv în al maladiilor cardiovasculare, dar nu este cunoscut cu exactitate rolul pe care ele îl joacă în declanşarea acestor boli.
Alăptarea este puternic încurajată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care o prezintă ca pe "unul dintre mijloacele cele mai eficiente" pentru a asigura sănătatea şi supravieţuirea bebeluşilor. OMS recomandă alăptarea până la şase luni, dar admite faptul că mai puţin de 40% din totalul bebeluşilor născuţi pe plan mondial beneficiază de această practică la ora actuală.

Peste o mie de elevi britanici au venit la şcoală cu arme

Aproape 1.000 de elevi britanici au mers la şcoală, începând din 2011, cu arme care le-au fost confiscate, inclusiv pistoale, topoare, puşti cu aer comprimat sau arme albe, arată cifrele oficiale publicate ieri de presa de la Londra. Potrivit unui studiu realizat în numeroase unităţi de învăţământ din Marea Britanie, dintre care peste 80 de şcoli primare, în perioada 2011-2013, peste 300 de elevi s-au aflat în posesia unor topoare, lame de ras sau cuţite. În plus, 36 de elevi care aveau asupra lor pistoale, arme albe, puşti cu aer comprimat, carabine cu alice sau taser (pistol cu şocuri electrice) au fost inculpaţi pentru infracţiuni penale. Într-un caz, un cuţit a fost găsit asupra unui băiat de opt ani, elev într-o şcoală scoţiană.
Aceste cifre nu reflectă în totalitate situaţia, potrivit autorilor anchetei, în contextul în care 21 dintre cele 52 de forţe de poliţie ale ţării nu şi-au comunicat statisticile. "Este o nebunie. Copiii se simt atât de ameninţaţi încât ajung să deţină o armă. Cultura fricii trebuie eliminată", a subliniat Patrick Regan, preşedinte al asociaţiei caritabile XLP în favoarea tinerilor. La rândul său, Guvernul britanic a precizat că le-a oferit profesorilor mai multe drepturi pentru a lupta împotriva acestui fenomen. "Profesorii pot să îi percheziţioneze pe elevi fără consimţământul acestora, să le confişte obiectul interzis şi să îi scoată din clasă în cazul unui comportament periculos", a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Neonaziştii europeni l-au aniversat pe Hitler de Paşte

Peste 200 de simpatizanţi nazişti au participat, de Paşte, în Alsacia, în estul Franţei, la o "petrecere privată" cu ocazia celei de-a 125-a aniversări de la naşterea dictatorului nazist Adolf Hitler, au declarat surse din jandarmeria franceză. Reuniunea cu "caracter neonazist" a fost organizată într-o clădire închiriată special pentru acest eveniment în satul Oltingue, situat în apropiere de frontiera elveţiană şi germană. Reuniunea fost organizată înaintea celei de-a 125-a aniversări de la naşterea dictatorului nazist, la 20 aprilie 1889. Organizatorii au obţinut aprobarea primăriei din acest sat cu 700 de locuitori, aflat în apropiere de Basel, pentru închirierea sălii, pentru un eveniment de "aniversare", fără să ofere detalii suplimentare. "Primarul din Oltingue nu a fost informat în legătură cu caracterul nazist al reuniunii. El a închiriat sala fără să cunoscă obiectivele organizatorilor", au adăugat sursele menţionate. "Legal, ar fi fost complicat să anulăm petrecerea. Obiectivul era menţinerea calmului şi a liniştii în sat", au precizat sursele.
Petrecerea a fost anunţată cu mai multe luni înainte, în special pe Internet. Un afiş anunţa, de asemenea, sosirea mai multor trupe de muzică rock, fără a preciza până în ultimul moment locul întâlnirii, făcând referire doar la o adresă de email.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.