Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Reportaj în Transnistria:Viaţa într-o ţară care nu există

Ziarul de Vrancea
22 apr 2014 479 vizualizări
Locuitorii din Transnistria, regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova, spun că s-au săturat "să trăiască într-o ţară care nu există în ochii lumii", relatează AFP, într-un reportaj realizat în această zonă.

După alipirea Crimeei la Rusia, Republica Moldova şi NATO s-au declarat îngrijorate să vadă această limbă de pământ cu 500.000 de locuitori devenind un nou punct fierbinte la porţile Uniunii Europene. Aproximativ 1.500 de militari ruşi staţionează aici de mai mulţi ani în pofida dorinţei Chişinăului. La Tiraspol, "capitala" acestei Republici pe care nu o recunoaşte niciun stat, cireşii sunt în floare, iar familiile se plimbă pe bulevardul principal, de-a lungul monumentelor ridicate în onoarea fostei Uniuni Sovietice şi a panourilor ornamentate cu emblema "naţională", o seceră şi un ciocan înconjurate de spice de grâu şi struguri. Supermarketurile foarte moderne ale grupului privat Sheriff, gigantul economiei locale, sunt de asemenea foarte frecvente. Dar conflictul din Ucraina provoacă angoasă, a constatat o echipă a AFP care a putut merge în acest teritoriu unde accesul presei străine este restrâns.
"Suntem foarte îngrijoraţi. Mulţi dintre noi avem familia în Ucraina. Suntem foarte dependenţi de această ţară pentru tot felul de produse", subliniază Elena Rotari, care vinde legume în piaţa centrală. "Ne este tuturor teamă de război", afirmă Olga Zagujelskaia, în vârstă de 49 de ani, o profesoară întâlnită la postul de frontieră Kuciurgan-Pervomaisk, principalul punct de trecere, încă deschis, între Ucraina şi Transnistria. Potrivit Tiraspolului, ucrainenii au înăsprit controalele de teama unor infiltrări proruse.
"Dar Republica noastră, la nivel de stat, nu se va implica în afacerile interne din Ucraina", susţine preşedintele Evgheni Şevciuk într-un interviu exclusiv pentru AFP.

Nistrul separă două lumi

În această enclavă care numără 30 la sută ruşi, 28 la sută ucraineni şi 40 la sută moldoveni, conflictul din Ucraina trezeşte amintiri dureroase privind războiul civil care a provocat moartea a 800 de persoane în 1992. Îngrijorată de o dispariţie a rusei în R.Moldova românofonă, Transnistria s-a separat de aceasta în 1990, pe fondul destrămării URSS. "Ştim ce este războiul. Este trist să vedem fraţi luptând unii împotriva altora în Ucraina", susţine Zagujelskaia. Surori "inamice", Republica Moldova şi Transnistria sunt separate de Nistru. Pe malul stâng, Tiraspolul visează la o uniune vamală cu Moscova. Statuia lui Lenin tronează în faţa "Sovietului Suprem" (Parlamentul), iar serviciile de securitate foarte active sunt în continuare numite KGB. Pe malul drept, Republica Moldova se pregăteşte să semneze un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. De fiecare parte, mii de cetăţeni şi-au păstrat paşapoartele emise de URSS, care sunt încă valabile.

"Rusia ne-a ajutat întotdeauna"

Paradoxal, în pofida retoricii separatiste, clubul de fotbal Sheriff Tiraspol joacă în campionatul moldovean şi companiile din Transnistria se înregistrează la Chişinău pentru a exporta. Cetăţenii se descurcă: paşaportul lor transnistrean nefiind valabil în altă parte, ei au recurs la documente moldoveneşti, ruseşti sau ucrainene. Săptămâna trecută, Tiraspolul a cerut Moscovei şi ONU recunoaşterea independenţei, votată printr-un referendum de 97 la sută din populaţie în 2006. Aşezat la biroul său, sub o fotografie a lui Vladimir Putin, Şevciuk refuză să "speculeze" cu privire la alipirea la Rusia. În trecut, el a "visat totuşi să fie împreună" cu Rusia. Putin s-a limitat să amintească faptul că Transnistria trebuie să îşi poată "decide propria soartă" fără a recunoaşte oficial această enclavă care nu are nicio frontieră comună cu Rusia. Kremlinul nu are niciun interes să alipească Transnistria la Rusia, apreciază analistul politic Konstantin Kalaşev. "Viitorul nostru este Rusia. Ea ne-a ajutat întotdeauna", crede totuşi Rotari la Tiraspol.
Moscova ţine sub perfuzie economia locală, cu o susţinere de aproape un miliard de dolari pe an (concesii privind gazele şi ajutor umanitar). Kremlinul plăteşte un supliment de 15 dolari pentru pensii, care le depăşesc astfel pe cele din R.Moldova. "Presa pe care o primim aici este rusă sau prorusă, aceasta influenţează opinia", mărturiseşte o tânără locuitoare sub acoperirea anonimatului. Închiderea unor forumuri de Internet a fost, de asemenea, criticată. Într-o enclavă în care salariul mediu este de aproximativ 200 de euro pe lună, zeci de mii de persoane au emigrat. Există în prezent mai mulţi pensionari decât persoane active.
Pentru Galina Mihailova, tânără juristă într-un ONG de ajutor social, "fie că este stat independent, fie că este cu R.Moldova sau Rusia de care eu mă simt mai aproape, important este să fie recunoscut, fixat. Altfel, oamenii vor continua să plece".

Bilanţul naufragiului din Coreea de Sud a ajuns la 113 morţi

Cel puţin 113 persoane au murit, iar alte 190 sunt date dispărute, după scufundarea feribotului Sewol în apropiere de coasta meridională a Coreei de Sud, potrivit unui bilanţ oficial anunţat ieri de reprezentanţii Pazei de Coastă.
Feribotul transporta 476 de persoane, inclusiv 352 de liceeni de la şcoala Danwon din Ansan, o localitate situată la sud de Seul. Adjunctul directorului şcolii, care a supravieţuit accidentului maritim, a fost găsit spânzurat vineri, aceasta fiind, aparent, o sinucidere. Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a oferit garanţii că macarale plutitoare nu vor ridica epava atât timp cât feribotul nu va fi verificat în întregime. Căpitanul feribotului Lee Joon-Seok şi mai mulţi membri ai echipajului, între care ofiţerul subaltern care se afla la timonă în momentul accidentului, au fost arestaţi.
Scufundarea navei Sewol este unul dintre cele mai grave accidente din istoria recentă a Coreei de Sud.

În Crimeea, Rusia a utilizat tactici de secolul XXI

Forţele ruse utilizează cu pricepere tactici de secolul XXI, combinând războiul cibernetic, campanii informaţionale active şi forţe speciale bine pregătite, în scopul de a prelua iniţiativa de la Occident, scrie The New York Times. Cotidianul citează o declaraţie făcută de amiralul James Stavridis, fostul comandant al Forţelor aliate ale NATO în Europa. "Abordarea misiunilor de către trupele terestre s-a schimbat de data aceasta semnificativ. Acestea şi-au jucat în mod strălucit cartea", apreciază Stavridis, în opinia căruia NATO ar trebui să studieze cu atenţie experienţa trupelor ruse şi să ia în considerare acest factor atunci când îşi planifică propriile acţiuni.
Acţiunile armatei ruse moderne diferă semnificativ de cele tradiţionale, cum ar fi de artileria sau atacurile aeriene, care au fost utilizate în timpul războiului din Cecenia în 2000, afirmă experţii americani.
În Crimeea, aceste noi metode au fost "testate în teren", opinează Roger N. McDermott, cercetător la Jamestown Foundation. Cu toate acestea, susţine el, calitatea forţelor armate ruse, pe bază de recruţi, nu este comparabilă pe ansamblu cu armata "high-tech" a SUA.
Potrivit altor analişti americani, "noua tactică" militară rusă poate fi folosită mai eficient în zonele dens populate de vorbitori de limba rusă. "Aceasta poate fi utilizată în întreaga fostă Uniune Sovietică", spune Chris Donnelly, fost consilier în cadrul NATO.

Sportul este bun şi împotriva ridurilor

Oamenii de ştiinţă au descoperit că practicarea constantă a sportului poate fi cheia pentru limitarea şi chiar inversarea procesului de îmbătrânire a pielii. Astfel, cercetători de la Universitatea McMaster din Canada apreciază într-un studiu recent că secretul pielii frumoase stă în sport. Studiul lor arată că o activitate fizică practicată trei ore pe săptămână duce la întinerirea considerabilă a pielii. Cercetătorii au desfăşurat cercetările pe circa 30 de voluntari cu vârste cuprinse între 20 şi 84 de ani, analizând o anumită parte a corpului: pielea de pe fese, expusă foarte rar razelor soarelui, contrar celei de pe faţă, care îmbătrâneşte mai repede. Ei au prelevat probe din epidermă şi dermă. Rezultatele au arătat că "sportivii" de peste 40 de ani aveau o piele mai tânără cu 20 de ani faţă de sedentarii de aceeaşi vârstă.
Epiderma şi derma celor din urmă erau mult mai lăsate, mai uscate şi mai puţin elastice. Avantajele nu se opresc însă aici pentru că sportul poate chiar inversa procesul de îmbătrânire. Astfel, s-a constatat o întinerire cu circa zece ani la persoanele sedentare de peste 65 de ani care făcuseră trei şedinţe pe săptămână pe bicicleta de apartament timp de trei luni. "Este un lucru remarcabil", a spus dr. Mark Tarnopolsky, autorul principal al studiului.
Nu se cunosc prea bine motivele acestui proces, dar răspunsul ar putea fi în moleculele numite citokine, ce transmit informaţii între celule prin circulaţia sanguină.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.