Sport

VIDEO!!!Adriana Lescovar se pregăteşte de retragere

Dan Chiriac
9 ian 2013 9013 vizualizări
“Generaţia noastră se duce, rămane tineretul pe care l-am crescut”.Directoarea Clubului de Gimnastică Focşani va ieşi la pensie în acest an u în cei 36 de ani de activitate, Lescovar a contribuit la cele peste o mie de medalii obţinute de sportivii focşăneni.Gina Gogean, Mirela Ţiugurlan sau Aurelia Gheba sunt numele cele mai importante care au trecut prin mainile antrenoarei .Intr-un interviu acordat ziarului nostru, Adriana Lescovar a povestit ce a simţit cand a luat prima medalie de aur la europene

Directoarea Clubului Sportiv Şcolar de Gimnastică (CSŞG) din Focşani, Adriana Lescovar, se află în ultimii ani de activitate profesională. În luna spetembrie, la finalul anului şcolar, Lescovar se va retrage din fruntea clubului şi va lăsa generaţia tanără să preia frîiele. A reuşit să obţină peste 1.000 de medalii în cei 36 de ani de activiate, aducand prin sportivele descoperite medalii naţionale, europene, mondiale sau olimpice. Nume precum Gina Gogean, Aurelia Gheba sau Mirela Ţugurlan au făcut ca Focşaniul să fie în anii 90 unul dintre cele mai importante centre de gimnastică din ţară. Cariera profesională a Adrianei Lescovar se va încheia oficial în septembrie, dar aceasta se gandeşte încă dacă va renunţa şi la funcţia de arbitru internaţional de gimnastică. Are regretul că Maria Răuţă a decis să renunţe la carieră, chiar la finalul anului 2012. Adriana Lescovar a acceptat să stea de vorbă cu reporterii Ziarului de Vrancea despre anii petrecuţi în fruntea gimnasticii din Focşani.
Reporter: A fost un an deosebit pentru CSŞ Gimnastică Focşani. Cum apreciaţi evoluţia sportivelor în anul precedent?
Adriana Lescovar: În ultimii ani gimnastica din Focşani a început să-şi revigoreze vlăstarele, în sensul că noua generaţie şi-a făcut apariţia în competiţiile naţionale ale Romaniei, aducand medalii la fiecare campionat. În 2012 chiar nu a existat nici un campionat fără medalie. Din păcate, ultima parte a anului a fost mai puţin bună. În ciuda faptului că am caştigat peste 30 de medalii, avem regretul că una dintre cele mai bune gimnaste a hotarăt să renunţe la performanţă. Retragerea Mariei Răuţă a îngreunat situaţia, pentru că noi ne pregăteam pentru anumite rezultate în 2013 prin prisma faptului că ea urma să devină senioară. Probabil i-a fost foarte greu. Probabil perioada de pubertate şi problemele de sănătate la coloana vertberală au contribuit la această decizie. Ea nu a putut concura la naţionalele de la Deva din luna noiembrie şi a hotărat să renunţe definitiv la activitate.
R: Asta după ce în urmă cu doi ani aţi pierdut alte două sportive de valoare....
A.L.: Andreea Rotaru şi Diana Năstase au renunţat la finalul anului 2010. Chiar ieri am vorbit cu Andreea şi îmi spunea cat de rău îi pare că nu a pututua continua din cauza problemelor medicale.
Direcţia pentru Tineret şi Sport a ignorat performanţele gimnastelor
R: Spuneaţi că aveţi şi o altă supărare...
A.L.: Da. La primii zece sportivi ai judeţului nicio gimnastă nu a intrat în primii zece. Cred că cei de la Direcţie au gandit că nu sunt copii foarte mari de varstă. Poate din acest motiv nu au intrat în primii zece. Nu ştiu care a fost criteriul, dar mi se pare lipsă de transparenţă. Noi am avut trei junioare I şi nu înţeleg de ce nu a fost luat în considerare campionatul naţional de maestre, care e cel mai mare campionat la nivel de ţară. Noi am venit cu bronz  la echipe şi un argint la individual. Nu am fost menţionaţi nici măcar ca echipă. Am înţeles că Diana Damian ar fi intrat în clasament, dar la junioare trei nu se punctează. Nu ştiu dacă este vina noastră că avem copii mici. Toate senioarele sunt la lot. Noi suntem un club sportiv exclusiv de junioare, deci noi nu mai intrăm niciodată în clasamentul celor mai buni sportivi ai judeţului!
R: Anii trecuţi nu aţi avut sportive în top 10?

A.L.: Ba da, au fost chiar două! Maria Răuţă a fost anul trecut pe locul trei. Şi anul acesta, Răuţă are medalie naţională la junioare I, cu echipa. împreună cu Denisa Năstase şi Georgiana Ciubotaru. Această echipă a fost şi la maestre, unde ne-am bătut cu campioane europene sau mondiale. Diana Chelaru chiar şi-a făcut retragerea cu această ocazie. Noi am avut rezultate deosebite, Federaţia Romană de Gimnastică chiar ne-a felicitat. Este un lucru mare să fi înconjurat de valori şi cu nişte copii mai mici să intri pe podium.
R: Ce aşteptaţi de la 2013?
A.L. Ne pregătim pentru primul campionat care va avea loc în aprilie. Chiar vineri, fetele vor pleca într-un mini - cantonament montan la Azuga. Se va face foarte multă pregătire fizică pentru a fi scos cozonacul şi purceluşul mancat de sărbători. După 16 începem lucrul pe aparate. Avem două luni şi jumătate la dispoziţie şi chiar dacă ar putea părea mult, nu este chiar aşa pentru a reuşi să acumulăm pentru campionatele din luna aprilie.
O carieră cu peste o mie de medalii
R.: 2013 ar putea însemna retragerea dumneavoastră după 36 de ani de activitate.
A..L: Nimeni nu este de neînlocuit! Clubul rămane pe maini bune. Sunt 10 profesori, foştii mei colegi, oricare să-mi urmeze. Voi lăsa totul în regulă, acte şi tot ce înseamnă management, aşa încat să nu se simtă lipsa mea. Aş mai avea caţiva ani pană la pensie, dar pană la urmă trebuie să pun sănătatea pe primul plan.
R: Aţi avut foarte multe satisfacţii în 36 de ani de activitate...
A.L.: Toate medaliile sunt importante. Chiar acum am vorbit cu Gina Gogean, prima mea sportivă de foarte mare valoare. Am ţinut foarte mult la toate. Elevele mele care au adus medalii multe la club sunt Aurelia Gheba, Mirela Gheba sau Dorina Ion. Culmea că sunt în toate colţurile lumii. Noroc că există Facebook şi putem ţine legătura.
R: Dacă ar fi să faceţi un top 3, pe cine aţi vedea în frunte?
A.L.: Medaliile olimpice ale Ginei Gogean au venit ca urmare a muncii copilului şi a antrenorului de la lot. Ăsta e sistemul la noi. După ce pleacă de la noi şi ajunge la lot, sportivul lucrează cu antrenorul de la lot. Practic clubul nostru a trăit din aceste rezultate, dar este munca celor care au lucrat la lot.
R: Aţi făcut un bilanţ al medaliilor din 36 de ani?
A.L.: Nu! Avem o carte pe care am început să trec toate rezultatele din 1979, cand s-a înfiinţat clubul. Anul acesta, dacă găsesc un timp mort, voi încerca să fac un bilanţ al medaliilor naţionale, măcar cele oficiale, cele mai importante.
R:  Vă apropiaţi de o mie?
A.L. : Cred că depăşim! Chiar un moment deosebit am trăit la europenele de la Charleroi, din Belgia, în 1995. Am fost trasă la sorţi arbitră la barnă. Echipa Romaniei era formată din două focşănene, Ţugurlan şi Gheba. Am luat primul aur la europene. Am simţit ceva extraordinar! Ne-am luptat cu Ucraina şi Rusia, care erau foarte puternice. Am luat aurul! A fost ceva unic! Să vezi pe o tabelă imensă, într-o sală ca cele din străinătate, numele echipei caştigătoare şi nota mea, care nu trebuia să difere cu mai mult de două zecimi decat a restul arbitrilor din toată Europa. Repet, a fost ceva unic!
“Sper să termin frumos, să las totul în ordine”
R: Veţi rămane în activitate ca arbitru?
A.L.: Încă nu ştiu. Aştept ultimul curs de arbitru internaţional să vedem ce voi face. Oricum, voi fi alături de ei şi cand mă vor solicita, pot reveni. Mai sunt şase luni, sper să termin frumos, să las totul în ordine.
R: Cine va urma?
A.L.: Sunt zece profesori. Toţi au perspective. Depinde cine se va înscrie la concurs. Nu am un preferat. Practic generaţia noastră se duce, rămane tineretul, copii pe care i-am crescut.
R: Cate generaţii aţi crescut?
A.L.:  Multe, din 1981 de cand am venit. Fetele pe care le-am avut în primii ani de activitate au păstrat legătura, prin internet. Sunt mămici, au copii. Profesează, sunt medici, profesori, fac aerobic. Două-trei fete sunt la circ. Acestea sunt în Italia sau în Canada, în toată lumea.  
R: Ce se mai întamplă cu tripletele Postolache?
A.L. Nimic! Nu au mai fost luate nici în Italia, nu vor mai concura nici la noi. Italienii ar fi vrut ca noi să muncim cu ele, iar rezultatele să fie ale lor. Nu se poate aşa! (A consemnat Dan CHIRIAC)
CASETĂ
34 de ani de activitate

CSŞ Gimnastică Focşani s-a înfiinţat în anul 1979. După 34 de ani de activitate, clubul se poate lăuda cu medalii la toate competiţiile importante, atat în ţară cat şi în străinătate. În acest moment, la clubul condus de Adriana Lescovar lucrează 180 de fete, la toate categoriile de varstă. Selecţia se face permanent. Antrenorii caută talente în judeţ, dar cei interesaţi pot merge şi direct la sediul clubului, situat în incinta Şcolii Generale nr. 7 din Focşani. Adriana Lescovar conduce un colectiv format din 10 profesori. Aceasta este şeful clubului din 1990. Clubul a funcţionat însă pană în 2006 în cadrul Şcolii Generale nr. 7, iar în ultimii şase a devenit structură sportivă separată în cadrul Ministerului Educaţiei. (D. C.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
BRRRRRRRRR, acum 4123 zile, 7 ore, 15 minute, 38 secunde
ma tu te-ai semnat gresit! *** trebuia sa scrii nu belu - ca tare esti ***!
Belu, acum 4123 zile, 16 ore, 3 minute, 1 secunda
ba fratilor da ce ***** de ********** are ,cred ca duce un ***** ** ***** la o masa
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.