Educație

Focşaniul vechi, promovat pe blogul “Arhitectură şi urbanism în Romania”

Sorin Tudose
29 iul 2012 17730 vizualizări
Blogul unui specialist bucureştean promovează identitatea arhitecturală autentică a Romaniei u administratorul blogului a dedicat mai multe articole unor imobile din Focşani lăudand frumuseţea acestora, dar spunand totodată şi ce s-a întamplat cu ele de-a lungul vremii u “anii comunismului au adus oraşul Focşani într-o etapă gri din istoria sa”, concluzionează autorul blogului

Din noianul de bloguri pline de nimicuri am remarcat unul special care se intitulează “Arhitectură şi urbanism în Romania” şi care, după cum se arată şi în descriere, doreşte să fie o pagină de popularizare a identităţii arhitecturale romaneşti. Interesant este că tanărul care postează articole sub pseudonimul Marivs Imperator, absolvent al Colegiului Naţional de Arhitectură, nu s-a oprit la articole legate de Bucureşti, ci şi-a extins aria geografică ajungand şi în Focşani. Bucureşteanul a scris de-a lungul timpului despre mai multe edificii din oraşul nostru în termeni elogioşi, păstrand loc şi pentru critici constructive şi nu răutăcioase. Într-un articol despre Teatrul Municipal “Maior Gh. Pastia” are o remarcă deosebit formulată despre ce s-a întamplat cu zona edificiului de cultură în anii comunismului. “Stilul ales este unul in conformitate cu moda vremii, Art Nouveau monumentalist şi puternic istoricist. Deşi Art Nouveau încercă să aducă la lumină funcţionalismul şi rentabilitatea economică prin recurs la ornamentaţie, aspecte clasicizante şi monumentalism, în cazul de faţă metişarea stilistică este una foarte reuşită. Clădirea emană soliditate, iar cornişele şi retragerile succesive o fac foarte simetrică şi plăcută ochiului. Ornamentaţia este una de calitate, preluand temele teatrului antic. Din păcate anii comunismului au adus oraşul Focşani într-o etapă gri din istoria sa, Teatrul găsindu-se acum sufocat printre blocuri anonime, ridicate pe locul fostelor vile ante şi interbelice”, scrie Marvis Imperator.

Bulevardul Gării, un Kiseleff local

Blogul “Arhitectură şi urbanism în Romania” spune că vechiul Bulevard al Gării a fost un “Kiseleff focşănean”

Un alt material foarte bogat în informaţii şi frumos redactat este legat de Casa Alaci, actualul Muzeu de Istorie. “Clădirea ce în prezent adăposteşte Muzeul Vrancei, reflectă intensele transformări suferite de societatea romanească la sfarşitul secolului al 19-lea. Astfel, dintr-o ţară aflată formal în componenţa Imperiului Otoman, reuşeste să devină în cateva decenii un exemplu de modernitate în Europa de Est. Totusi, au fost «arse» multe dintre etapele necesare transformării în substanţă a societăţii, astfel încat nu putem vorbi despre un spirit pur occidental, ci un teren fertil grefării mentalităţilor şi cutumelor vestice peste un strat gros de orientalism decadent. Stilul eclectic utilizat masiv în acea perioadă, îmbogăţit cu decoraţii baroce, conferă un aspect clasicizant, copie locală a arhitecturii de tip al 3-lea Imperiu Francez şi denotă interesul elitelor vremii pentru civilizaţia şi curentele Apusului. Planul clădirii este unul simplu, avand faţada principală orientata spre Bulevardul Gării (un Kiseleff local, dacă doriţi, dar puternic stalcit în perioada regimului comunist şi a capitalismului sălbatic din ultimele doua decenii), iar în interior un hol principal în plan pătrat domină imobilul”, sunt doar cateva pasaje dintr-un articol despre una dintre cele mai frumoase case vechi din Focşani.

Imobilele de patrimoniu, parazitate de aparate de aer condiţionat

Într-o altă postare tanărul pasionat de arhitectură face o descriere Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” prin care subliniază modul în care imobilul s-a uraţit de-a lungul timpului. “Oraşul Focşani a fost văduvit în perioada regimului comunist de multe dintre clădirile sale emblematice, dar unele dintre ele au supravieţuit, inclusiv cutremurelor şi lăcomiei imobiliare de după 1990. Una dintre aceste case este Biblioteca Judeţeană, clădire ce se înscrie printre cele mai vechi din oraş. În prezent clădirea este într-o stare precară, necesitand o consolidare şi o renovare. De asemenea, a fost simplificată în timp, în urma reparaţiilor de mantuială după cutremurul din 1977. Frontonul aproape că a dispărut, iar ochiul traforat al luminatorului din mijlocul acestuia a fost zidit. Capitelurile celor patru pilastri de la intrare şi-au pierdut şi ele decoraţiile, iar faţada este parazitată de aparate de aer condiţionat”, se arată într-o postare recentă. Blogul http://arhitecturasiurbanisminromania.blogspot.ro merită a fi citit nu doar pentru materialele legate de Focşani sau de Vrancea, ci pentru că un tanăr bucureştean, pasionat de arhitectura de odinioară încearcă cu succes să trezească bunul gust într-un popor în care cele mai multe generaţii au deschis ochii în Romania ternelor blocuri! (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vrancean, acum 4282 zile, 15 ore, 58 minute, 23 secunde
Nu suna literar "ante şi interbelice”, scris de Marvis Imperator.
MARIVS IMPERATOR, acum 4284 zile, 12 ore, 56 minute, 45 secunde
Am fost surprins placut sa aflu ca "Ziarul de Vrancea" a publicat un articol despre activitate acestui blog privind casele de epoca din Focsani. Este prima data cand o publicatie ce nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.