Educație

Aşa se întâmplă când Focşaniul este meloman! Ultimul concert al Stagiuni camerale, întâia seară de pian

Ziarul de Vrancea
14 iun 2016 15978 vizualizări
Luni seară, pe scena Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia a avut loc ultima reprezentaţie, din stagiunea de concerte 2015-2016, a Orchestrei Camerale Unirea Focşani dar prima reprezentaţie a noului pian C. Bechstein B 212, ce cu mândrie de astăzi îl putem numi al nostru, al tuturor focşănenilor, pian ce ne aduce împreună la concerte.

Şi dacă tot am pronunţat cuvântul „împreună”, nici de această dată nu puteam merge la acest eveniment decât însoţiţi de seniorii de la Căminul pentru persoane vârstnice din Focşani sau, după cum prea bine le place dumnealor să îl numească, Institutul pentru Bătrâni. Astfel am continuat proiectul socio-cultural "Focşaniul meloman", pe care Ziarul de Vrancea şi Asociaţia de Tineret "Eu, tu şi ei" Focşani l-au lansat la începutul stagiunii în beneficiul melomanilor care nu pot veni singuri la concertele Orchestrei Unirea. Două doamne, Lidia Pahoncea şi Stănica Covaci, şi trei domni - Vasile Mirică, Ion Adam şi Anton Chiper - cu multe poveşti de spus, îmbrăcaţi ca de sărbătoare, ne-au însoţit la acest spectacol special în care maestrul Viniciu Moroianu le-a arătat spectatorilor cum sună capodoperele lui Mozart interpretate la noul pian al Focşaniului pe care l-a ales personal din celebra fabrică C. Bechstein Pianofortefabrik AG din Germania. Pentru una dintre invitatele noastre a fost pentru prima dată după 30 de ani când a intrat într-o sală de spectacol. Toţi au fost de-a dreptul încântaţi. Alături de aceşti seniori ai oraşului nostru, parcă şi Mozzart a sunat mai bine în sala mare a Ateneului Pastia! Aşa se întâmplă când Focşaniul este meloman!

"Pianul este un organism viu"

Maestrul dirijor Vincent Grüger şi-a purtat întreaga orchestră cu delicateţe, dar şi cu fermitate prin toate ariile ce izvorau de pe scenă către sufletele noastre, iar Maestrul pianist Viniciu Moroianu ne-a hipnotizat cu măiestria şi cu blândeţea prin care de sub mâinile domniei sale pianul înflorea notele muzicale de o catifelare şi o nobleţe dificil de descris în cuvinte.

După cum chiar domnia sa ne-a explicat la finele evenimentului, nici nu avea cum să se comporte altfel, pentru că pianul este un instrument de o sensibilitate rară, este un organism viu şi trebuie să te porţi cu acesta cu blândeţe şi cu o mare delicateţe. "A fost o mare emoţie cu caracter de unicat într-o viaţă", a dezvăluit maestrul Moroianu despre seara în care pianul Focşaniului a arătat ce poate în faţa a peste 400 de spectatori. Îi mulţumim încă o dată pentru seara pe care, împreună cu Maestrul Grüger şi a sa orchestră, ne-au pictat-o în culorile simfoniilor mozartiene, pentru bisurile pe care ni le-a oferit cu generozitate, publicul vrâncean nemaidorind a se desparţi de notele pianului. Ne bucurăm că ne-a promis reîntoarcerea domniei sale pe scena focşăneană. Iar dacă noul primar Cristi Misăilă, care s-a numărat printre spectatori, va oferi Ateneului o orchestră permanentă, aşa cum au propus Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului, şi Vincent Grüger, conducătorul muzical al orchestrei, atunci, cu siguranţă, Focşaniul va deveni şi mai meloman! Următorul concert al Orchestrei Unirea este programat la începutul lunii iulie, cu ocazia Zilelor Focşaniului. (A. MANGU)

La concertul în care a fost scos în lume noul pian a participat şi Cristi Misăilă, noul primar ales al Focşaniului



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.