Educație

VIDEO!!! Nu eşti focşănean dacă nu participi! Reîntâlnire cu omul care aduce istoria acasă de Ziua Unirii

Ziarul de Vrancea
21 ian 2016 3535 vizualizări
Un oaspete important, care cunoaşte secretele de început ale Orchestrei simfonice a Focşaniului, iniţiată în 1947, a revenit la Focşani, unde va dirija două concerte alături de Orchestra de Cameră Unirea, în noua sa formulă. Este o ocazie unică de care ar trebui să profite toţi cei care iubesc Focşaniul. „Deşi sunt un om în vârstă, şi nu toţi au curaj la vârsta asta să se aventureze să călătorească cu avionul şi apoi prin zăpadă la ger de -17 grade, am trecut peste pericole şi am venit la Focşani. Vreau să se considere un omagiu din partea mea pentru oraşul în care m-am născut şi care mi-a dat posibilitatea, alături de destin, să devin muzician”, ne-a declarat dirijorul şi compozitorul Aryehh Levanon.

„Unirea pentru Unirea”

Primul concert al Orchestrei de cameră Unirea, care va avea loc vineri, dedicat aniversării celor 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Unirea, este intitulat sugestiv „Unirea pentru Unirea”. Al doilea concert festiv, la care sunt invitaţi toţi cei care iubesc Focşaniul, va avea loc sâmbătă, începând de la ora 19.00, în sala mare a Ateneului. Concertul va avea două părţi, o primă parte dirijată de Aryeh Levanon şi o a doua parte dirijată de Vincent Gruger, dirijorul permanent al Orchestrei de Cameră Unirea, un muzician originar din Germania, care lucrează cu Ateneul din 2008. Practic, doi dirijori îşi dau mână cu mână pentru a duce mai departe un proiect muzical de care Focşaniul are nevoie. Iar prezenţa muzicianului Aryeh Levanon dă greutate unui eveniment cu valoare de simbol pentru oraşul nostru. Biletele de intrare se găsesc la Agenția Ateneului. 

Cum a început povestea

Eu nu sunt din Focşani, dar sunt fericitul beneficiar al unor poveşti extraordinare care s-au înfiripat în jurul liceului Unirea pe care le descopăr cu mare bucurie”, a spus Cornel Noană, directorul Colegiului Unirea, care s-a ataşat de oraş şi de liceul pe care îl conduce. "Nici o coincidenţă nu este întâmplătoare”, a insistat profesorul Noană, referindu-se la momentul în care a citit un articol din Ziarul de Vrancea, scris de Silvia Vrînceanu, redactorul şef al publicaţiei, care spunea fascinanta poveste a focşăneanului care a compus imnul evreilor din toată lumea. „Recţia a fost instantanee. L-am sunat pe domnul Gheorghiţă care mi-a spus că şi el voia să mă caute din acelaşi motiv. Amândoi am privit lucrurile în acelaşi mod. Am rugat-o pe Silvia să-mi dea datele de contact ale domnului Levanon, iar acum iată-l aici”, a spus Cornel Noană care a ţinut să mulţumească oficial Ziarului de Vrancea şi în special Silviei Vrînceanu pentru prezenţa lui Aryeh Levanon la Focşani.

Aryeh Levanon este parte din istoria acestui oraş frământat dar mai ales din istoria orchestrei semi-simfonice Unirea, ale cărei prime concerte au avut loc imediat după război. „Sunt foarte puţine informaţii despre Orchestra semi-simfonică Unirea, care a luat fiinţă în 1946 aici, în Ateneul Popular, chiar în biroul directorului. Cel mai vechi document pe care îl am datează din anul 1951 şi este un program de sală. Voi profita de prezenţa domnului Levanon pentru a afla istoria de început a orchestrei”, a spus Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului, cel care a reînfiinţat instituţia muzicală, continuând astfel tradiţia muzicii simfonice la noi în oraş.
 

Aryeh Levanon, o pagină din istoria oraşului

 
Emoţionat de revenirea în oraşul în care s-a născut şi a făcut primii paşi în muzică, Aryeh Levanon a povestit scurta istorie a venirii sale în Focşani, eveniment datorat unei întâlniri cu jurnalista Silvia Vrânceanu în Israel. „Deşi sunt un om în vârstă, şi nu toţi au curaj la vârsta asta să se aventureze să călătorească cu avionul şi apoi prin zăpadă şi ger de -17 grade, nu am luat în consideraţie pericolul şi am venit. Vreau să se considere un omagiu din partea mea oraşului în care m-am născut şi care mi-a dat posibilitatea, alături de destin, să devin muzician”, a spus Levanon. În programul concertului, Orchestra Unirea, condusă de Aryeh Levanon, va executa o compoziţie proprie, bazată pe muzica evreilor hasidici, o comunitate religioasă iudaică ultra-ortodoxă pentru care muzica are o mare importanţă în crearea unui contact cu divinitatea. „Atunci când aceştia cântă sau dansează pe această muzică, ajung într-un fel de extaz, simt că intră în legătură cu Dumnezeu. Nu este vorba despre o muzică religioasă, de sinagogă, ci mai degrabă o muzică populară care nu se cântă cu cuvinte, ci cu instrumente”, a detaliat compozitorul Levanon.
 

„Mi-am adus contribuţia la muzica israeliană”

 
Într-o ţară mică precum este Israelul, un muzician are nevoie să fie plurivalent, să ştie să facă orice stil de muzică. Aryeh Levanon este cunoscut mai degrabă pentru muzica uşoară şi muzica populară pentru că a lucrat mult cu televiziunea şi radioul, cu teatrele, a scris muzică pentru programe tv şi a făcut sute de aranjamente corale şi instrumentale. De asemenea, a dirijat multe orchestre. Ajuns la vârsta pensiei, Aryeh Levanon a continuat să scrie muzică, astfel că activitatea sa continuă, deşi, în apreciarea sa, nu cu aceeaşi măreţie a tinereţii. „Aceasta este contribuţia mea la viaţa muzicală israeliană”, a declarat el în cadrul întâlnirii cu jurnaliştii de ieri.

 
Oraşul Focşani, complet schimbat astăzi

 

Aryeh Levanon s-a reîntors în România şi 2001, la 50 de ani de la plecarea sa, dată care a concis cu revederea cu foştii colegi de liceu de la Unirea. „Nu am mai avut motive să vin. Nu am rude aici. Pe cine să caut? Oraşul l-am găsit complet schimbat. Nu îl cunosc! Am căutat casa în care am locuit dar nu am gasit-o”, şi-a amintit el. Aryeh Levanon locuia pe Strada Mare, la nord de B-dul Gării, la două case de farmacia părinţilor cineastului Sergiu Huzum, un foarte bun prieten de-al său. Levanon îşi aminteşte cum până în 1947, când au luat puterea comuniştii, evreii erau o comunitate foarte bine organizată în Focşani. „Evreii erau pe vremea aceea 10% din populaţia Focşanilor, erau circa 5.000”. Evreii aveau şcolile lor şi erau elevi şi sportivi foarte buni. Când şcolile evreişti s-au închis, Aryeh a ajuns la liceul Unirea, unde a făcut primii paşi în a dirija un cor. La început s-a creat la Unirea un cor de băieţi. Când a fost nevoie să se schimbe dirijorul corului, profesor de muzică la vremea aceea, cineva l-a propus pe juniorul Leon Waisman, cel care şi-a schimbat numele în Aryeh Levanon atunci cand a emigrant în Ţara Sfantă. „Am rămas ca dirijor al corului şi am apărut în multe spectacole. Ne trimiteau inclusiv prin sate. La Teatrul Pastia am apărut de zeci de ori”, îşi aminteşte Levanon. Cunoscuţii actori  Leopoldina Bălănuţă şi Emanuel Petruţ, ambii trecuţi în lumea celor drepţi, i-au fost colegi la Unirea şi în corul elevilor. „Leopoldina Bălănuţă şi Emanuel Petruţ recitau poezii între cântece dar cântau şi în cor. Am fost buni prieteni”, spune Levanon. „Îmi amintesc lucruri mici. Câteodată, în recreaţii la şcoală venea Petruţ şi îmi spunea: «Poate ai nevoie de vreo artistă». Avea o prietenă şi voia să cânte în cor ca să fie mai mult timp împreună”, ne-a dezvăluit fostul unirist.

Începuturile orchestrei

Ştefan Saica a fost profesorul său de voiară, cel care l-a introdus în Orchestra Unirea. Pentru că nu se găseau instrumentişti profesionişti la Focşani, primii membri ai orchestrei au fost chiar elevii celor care au pus bazele orchestrei. „Erau câţiva muzicieni amatori care s-au bucrat să cânte în orchestră. Şi aşa s-a format orchestra”, spune Levanon care îşi aminteşte că au fost oameni care au trecut de la un instrument la altul şi au studiat temeinic pentru a putea fi acceptaţi în orchestră. „La început orchestra a fost condusă de un colonel care s-a eliberat din Armată, care a fost dirijor de orchestră militară, pe numele său Prisecaru. Când orchestra a început să dea concerte a apărut un alt dirijor, Silviu Zavulovici, care l-a îndepărtat pe dirijorul mai bătrân şi a condus el orchestra până când a transferat-o la Galaţi. La Galaţi era poate mai atractiv deoarece aveau acolo teatru de operetă. Omul voia să înainteze, să aibă un repertoriu mai bogat”, îşi aminteşte Aryeh Levanon.
 

Presa, un rol important în schimbarea mentalităţilor
 

Este important ca presa să susţină această idee morală. Presa nu poate să subvenţioneze orchestra din punct de vedere economic, însă moral poate să influenţeze populaţia în favoarea ei. Nu se face lobby în favoarea muzicienilor pentru că aceştia trebuie să aibă leafă de la oraş. Totul este în favoarea culturii, a oraşului, a oamenilor. Este foarte important şi aceste lucruri trebuie să se facă de la copii mici, care trebuie să se obişnuiască să asculte muzică. O parte dintre ei vor învăţa instrumente şi un procent foarte mic vor ajunge chiar să fie chiar muzicieni profesionişti”, a declarat Aryeh Levanon, după ce Ziarul de Vrancea a făcut un apel public la municipalitatea oraşului să susţină mai mult orchestra simfonică, care poate deveni o marcă distinctă a Focşaniului. La această oră, Unirea este o "orchestră de ciubuc", pentru că doar unul dintre membri, Liviu Topală, este angajat permanent al Ateneului. Ceilalţi sunt tocmiţi individual pentru fiecare concert, cu plata la final, fiind angajaţi în alte orchestre din ţară. Ei vin de la Bucureşti, Braşov, Galaţi, Bacău sau chiar Iaşi şi Botoşani şi au foarte puţin timp pentru repetiţii.

 
 

Prietenul şi colaboratorului celebrului Sergiu Celibidache
 

Aryeh Levanon a studiat muzica în Italia şi Israle printre alţii cu dirijorul Franco Ferrara, cel despre care Toscanini a spus că este chiar mai bun decât el. De asemenea, a avut ocazia să ia lecţii timp de doi ani, la Siena, de la celebrul dirijor român Sergiu Celibidache (foto). „Am fost în relaţii bune cu Sergiu Celibidache. De fiecare dată când venea în Israel ne vizitam. Ca om era o persoană dificilă. Tuturor le era frică de el, şi elevii şi instrumenţiştii din orchestră, dar era foarte bun, este personalitatea pe teren dirijoral care m-a influenţat cel mai mult”, a afirmat Levanon, care i-a invitat pe toţi cititorii ZdV la concertul omagial de sâmbătă seara. Ne vedem acolo!  (Dana LEPĂDATU)

 

Orchestra de camera Unirea a Focsaniului



Vincent Grugher, dirijorul permenent al Orchestrei Unirea


Liviu Topala



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Vali Crintea, acum 3007 zile, 23 ore, 57 minute, 6 secunde
a fost o seara magica si multumesc Ziarului de Vrancea, membrilor și dirijorilor Orchestrei, reprezentantilor Ateneului si autoritatilor care sper sa sprijine cat mai mult aceasta manifestare citeste integral
din culise, acum 3009 zile, 17 ore, 13 minute, 59 secunde
pnlistul sapunaru vinde LICEUL COMERCIAL : http://olx.ro/oferta/imobil-ultracentral-ID5rSqK.html
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.