Ultima oră

VIDEO!!!Se poate şi altfel! Spectacolul care a salvat Zilele Focşaniului

Ziarul de Vrancea
8 iul 2015 5964 vizualizări
Un focşănean care nu a uitat de unde a plecat şi-a dat mâna cu membrii Clubului Rotary pentru o cauză nobilă şi au organizat un spectacol de excepţie la Focşani: prima ediţie a Summer Blues Festival.Evenimentul caritabil şi-a propus să adune bani pentru ca oraşul Focşani să aibă un pian atât de necesar instituţiilor de cultură. Omul serii a fost Chris Cigolea care a făcut un show extraordinar, încheiat cu Hora Unirii la trompetă. Peste o sută de oameni au urmărit spectacolul pe ecranul din faţa Teatrului.

Festivalul de blues internaţional de la Focşani a prilejuit un moment aşa cum puţine a văzut urbea noastră. Sala Teatrului “Maior Ghe. Pastia” a fost plină până la refuz… dar şi mai important, lume multă s-a strâns în faţa Teatrului pentru a urmări spectacolul de excepţie care se desfăşura în interior. Muzică bună, invitaţi de marcă şi un public de calitate, acestea au fost principalele ingrediente ale unui spectacol cu adevărat reuşit, unde nu a fost nevoie de mulţumiri formale şi dedicaţii politice. Un pic de blues, un pic de jazz, un gen de muzică care se ascultă mai greu şi nu întotdeuna accesibil pentru toată lumea, în care urechea şi gustul se formează prin exerciţiu, dar care, judecând după numărul impresionant de persoane care s-au adunat ieri seară în sala şi în faţa Teatrului, şi-a găsit un public numeros la Focşani. Un public foarte receptiv şi încântat -  de la copii, la tineri şi vârstnici- care a ascultat cu emoţie muzica artiştilor şi a aplaudat entuziast la finalul fiecărei evoluţii. În puţine cuvinte, un spectacol pe cinste, organizat de oameni cu suflet mare, pentru un scop nobil: un pian pentru Focşani şi pentru Orchestra de Cameră Unirea.
 

"Am pus suflet lângă suflet ca să atingem suflete"     
 

Obiectivul final nu a fost încă atins…dar s-a făcut un mare pas. “O să fie nevoie de mai multe acţiuni pentru a reuşi. Va fi nevoie să căutăm sprijin din partea oamenilor de afaceri din zonă, să le cerem ajutorul tuturor celor din comunitate şi să mai facem câteva evenimente care să ne ajute să ne atingem scopul din punct de vedere financiar. Avem nevoie şi de sfaturi de la specialişti şi de la cei care vor folosi pianul şi cuvântul lor va conta foarte mult. Noi încercăm să le oferim ceva cu totul deosebit, un pian de scenă de calitate”, ne-a declarat Manuela Hornea, preşedinta Rotary Varana Focşani în mandatul 2015-2016, cea care şi-a mobilizat toate resursele pentru a organiza, alături de colegii din club, acest eveniment caritabil. Proiectul Festivalului de blues a fost o reuşită. “Am crezut în succesul acestui eveniment. Am pus suflet lângă suflet ca să atingem suflete, iar reuşita acestui eveniment se datorează întregii echipe”, a ţinut să precizeze Manuela Hornea. Preşedinta Rotary Varana speră ca tot mai multă lume din comunitate să se implice. Ea crede că acest eveniment i-a convins că e important să pună umăr lângă umăr pentru a face ceva bun pentru comunitatea în care trăiesc.
 

Un focşănean, o idee, o dorinţă …
 


Festivalul de blues-jazz de la Focşani a umplut Teatrul şi împrejurimile

Proiectul s-a născut datorită parteneriatului dintre focşăneanul Chris Gigolea, rotarian din Canada, şi clubul rotarian din Focşani.

 Cristi, cum îl numesc prietenii, a plecat acum 21 de ani în Canada, însă nici un moment nu a uitat să spună şi să se mândrească că este român, că este focşănean. De aici şi dorinţa de a face ceva pentru locul în care s-a născut şi a învăţat să cânte muzică gratis. Cristi a găsit o colegă de generaţie din Focşani, care l-a pus în legătură cu Manuela Hornea. De aici şi până la ceea ce a urmat au fost şase săptămâni de muncă şi entuziasm, iar marţi seara doi artişti celebri de peste ocean au cântat focşănenilor blues live la Focşani. Emoţiile au fost duble pentru trompetistul Cristi Gigolea. În primul rând pentru că a fost pentru prima dată când a concertat, în calitate de muzician, în faţa publicului din oraşul natal. Şi în al doilea rând pentru că a avut pentru prima oară şansa de a concerta în faţa mamei sale, care a avut rezervat un loc la o lojă din sala mare a teatrului. Special pentru publicul din Focşani, Chris Cigolea a cântat Hora Unirii la trompetă, lecţia sa de românism fiind răsplătită cu multe aplauze.  
 

Un invitat special

 

Lângă Cristian Cigolea a fost prezent profesorul James Thompson, pe care Cristian Cigolea l-a prezentat ca fiind cel mai mare profesor de trompetă din nordul Americii, cel care i-a fost mentor în timpul şi la finalizarea doctoratului. James Thompson a fost fascinat din prima clipă de Focşani, deşi a vizitat mai multe locuri frumoase cât a stat în România. L-au fascinat oamenii, locurile, dar şi lucrurile simple, ca de exemplu a sta la o terasă şi a privi oamenii. Drept urmare şi-a declarat toată disponibilitatea de a reveni la Focşani în viitor. Poate la a doua ediţie a Summer Blues Festival.
 

Artişti mari …şi mici (doar de ani)

Pianistul Mario Lucaci, de numai 9 ani, proaspăt întors de la Paris, unde a câştigat Marele Premiu “Jeunes Talents”, a impresionat publicul focşănean

Concertul de marţi seara a fost deschis de Blue Noise, şase voci care creează muzică a cappella unică. În cei aproape trei ani de activitate au pus bazele genului a cappella în România, învăţând din mers, găsindu-şi treptat un public fidel care i-a susţinut şi i-a urmărit. Au susţinut peste 120 de concerte, în ţară şi în festivaluri internaţionale de jazz. Anul acesta au ajus şi în finala Eurovizion România, cu melodia “Love won’t run away”, melodie care a fost orchestrată cu ajutorul unui alt focşănean, Eduard Cârcotă. Membrii grupului au cucerit publicul prin pasiunea pe care au pus-o în muzică, prin carisma lor şi prin plăcerea de a cânta împreună. Artistul focşănean Andrei Istudor, cel care tocmai s-a întors de la Sibiu cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Muzică “Hermannstadtfest”, a încântat publicul focşănean cu un recital deosebit de pian. Andrei Istudor este elev în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan” şi studiază pianul în cadrul Asociaţiei Culturale CollaviniArt. Şi pentru că talentul se moşteneşte în familie, sora acestuia, Ana Maria Istudor, o voce deosebită, a susţinut un moment special acompaniată voce de Cristi Gigolea într-un periplu prin muzica folclorică rusă. Tot la pian s-a remarcat şi Mario Lucaci, de numai 9 ani, proaspăt întors şi el de la Paris, unde a câştigat Marele Premiu “Jeunes Talents” în cadrul Concursului Internaţional pentru pian “Ville de Gagny”. Mario studiază pianul de la vârsta de 5 ani şi acordă o importanţă deosebită studiului acestui instrument, căruia îi dedică chiar şi 3-4 ore de muncă zilnic.

Artişti pentru oraş, oraş pentru artişti

După ce a decis să se retragă de pe scena comercială a industriei muzicale româneşti , Moni-k a încercat să creeze un sound şi un stil propriu, un jazz-soul-funk fusion caracterizat prin simplitate şi eleganţă. Aceasta a fost “oferta” sa pentru publicul focşănean prezent la concert. Moni-k a fost acompaniată de Răzvan Cojanu Quartet, compus din Liviu Negru – chitară, Albert Tajti - pian, Răzvan Cojanu - contrabas şi Laurenţiu Zmău - tobe. Nu putem să nu amintim de prezenţa pe scena Teatrului a unui focşănean cunoscut publicului autohton pentru prestaţiile sale alături de trupa Provincialii, dar şi pentru numeroasele premii câştigate de-a lungul timpului în cadrul unor festivaluri muzicale de renume: Ionuţ Ungureanu. A debutat la doar 14 ani, iar astăzi se poate “lăuda” că din palmaresul său muzical fac parte locul 1 - Trofeul Festivalului Mamaia, în anul 2005 şi Discul de Aur cu albumul "Chitara Maita". A colaborat cu renumiţi artişti români, iar acum a urcat pe scena Teatrului din Focşani alături de prietenul său Chris Gigolea, pe care îl cunoaşte de 14 ani, şi de James Thomson. Împreună au reuşit să electrizeze publicul în prima seară a festivalului. Aseară, în partea a doua, invitaţii au putut asculta artiştii din noua generaţie la un restaurnat din municipiu. Şi asta pentru că evenimentul şi-a propus să promoveze şi tinerii talentaţi, care bat la porţile afimării. În final, Festivalul de Blues de la Focşani a fost un adevărat succes, atât pentru organizatori cât şi pentru public. Şi totul cu implicare minimă din partea autorităţilor locale, ceea ce este, în fond, normalitatea pe care trebuie să învăţăm să o apreciem şi să o aplaudăm. (Dana LEPĂDATU)

Pe portalul webtv al ziarului nostru, dar şi pe contul de Facebook al Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini de la eveniment.
În următoarele ediţii, Ziarul de Vrancea va publica un interviu special realizat cu Chris Cigolea, primul muzician care şi-a susţinut doctoratul în trompetă în Canada.

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 3210 zile, 11 ore, 20 minute, 8 secunde
Vai ce iubitori de jazz sunt focsanenii! :) Aiurea, niste snobi!
Liviu, acum 3209 zile, 11 ore, 52 minute, 59 secunde
Vorbeste in nume propriu. Plin orasul de pareristi...
robert, acum 3211 zile, 1 ora, 24 minute, 20 secunde
Am fost la teatru,spectacolul a fost de nota 10,cu o mentiune speciala pentru focsaneanul nostru Cristi Cigolea,cel care a gandit si partial a si realizat acest show. Felicitari pentru ideea cu citeste integral
dcwd, acum 3211 zile, 20 ore, 40 minute, 3 secunde
Daca vreti sa ajutati ,ajutatii pe cei care au nevoie, nu toti hotii!! Dragi rotarieni ,cum va place sa va spuneti. Sunteti acolo doar ca va place titlul acesta!!!
@dcwd , acum 3211 zile, 9 ore, 5 minute, 8 secunde
In primul rand, invata sa vb romaneste! In al doilea rand, afla cu ce se ocupa acest club, dupa care vezi cam ce au facut pentru comunitate, apoi fa comentarii avizate!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.