Ultima oră

Eveniment de excepţie: Se lansează albumul fotografic "Focşanii de altădată"

Silvia Vrînceanu
26 iun 2015 3960 vizualizări
Un tânăr jurnalist a făcut ceea ce nu au reuşit să facă toate instituţiile de cultură din Focşani: a scos pe piaţă un album cu fotografii rare dedicat Focşaniului frumos. Demersul său altruist, care ne arată că poţi reuşi prin forţe proprii, merită susţinut şi aplaudat la lansarea programată pe 3 iulie.

Focşaniul primeşte un cadou nesperat, dar binemeritat, de la un tânăr al său la aniversarea a 153 de ani de când Domnitorul Al. I. Cuza a semnat decretul de unire a Focşanilor Moldovei cu Focşanii Munteni: un album-bijuterie care reuneşte frumoase fotografii din epoca sa de glorie. Vineri, 3 iulie 2015, de la ora 18:00, toţi cei care iubesc Focşaniul sunt invitaţi la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” Focşani, instituţie de cultură care găzduieşte lansarea albumului "Focşanii de altădată – o istorie ilustrată (1899 – 1941)", al cărui autor este jurnalistul Sorin Tudose, iniţiatorul proiectului FocşaniulVechi.ro, dedicat recuperării memoriei vizuale a Oraşului Unirii mici. Lucrarea, apărută la editura Noi Media Print Bucureşti în condiţii grafice de excepţie, reuneşte în paginile sale 375 de imagini din istoria Oraşului Unirii, imagini care reprezintă edificii publice, case particulare de epocă, străzi, locuri, dar şi oameni care nu mai sunt, dar care au făcut cinste şi au intrat în istoria oraşului. Vechiul Focşani a fost imortalizat în cărţi poştale şi fotografii de artă, multe imagini fiind adevărate documente istorice scoase la iveală în cadrul proiectului focsaniulvechi.ro.

O incursiune în oraşul pierdut

Conceput ca o călătorie în timp, albumul îşi poartă cititorii pe Strada Mare, în inima fostului oraş, pe la Banca Economia, trecând prin vechea Piaţă a Moldovei şi pe la Biserica Domnească, în încercarea de a oferi o viziune de ansamblu a oraşului în care au trăit înaintaşii noştri. Răsfoind albumul nu poţi să nu remarci ce oraş cochet a fost Focşaniul şi ce eleganţi erau locuitorii săi! Dar mai ales ce fotografi talentaţi l-au imortalizat în imagini despre care se credea că sunt definitiv pierdute sau uitate. "Un oraş în care existau la tot pasul magazine de „coloniale şi delicatese”, „galanterie şi mercerie”, bodegi în care se comercializau „băuturi spirtoase”. Magazinele purtau numele proprietarilor sau denumiri precum „La Peştele de Aur”, „La Papagal”, „La Barza” ori „Carmen Sylva”. Albumul conţine şi fotografii în care au fost imortalizate diverse momente din viaţa cotidiană a focşănenilor, precum cursuri de şcoală primară, serbări de grădiniţă, manifestaţii, petreceri, parade militare, nunţi sau cortegii funerare", dezvăluie coordonatorul albumului.

Cel mai important fotograf al Focşaniului

Şi pentru că istoria este povestea oamenilor, ultimul capitol al acestei cărţi a oraşului conţine portretele a peste 30 de figuri remarcabile de focşăneni. "Îi amintesc aici pe Ion Mincu, părintele şcolii româneşti de arhitectură, Sergiu Huzum, operatorul regizorului Lucian Pintilie pentru filmul Reconstituirea, Anghel Saligny, binecunoscutul inginer şi proiectant de poduri, Petre Liciu, mare actor de teatru la începutul veacului trecut. Un loc special în cadrul albumului îl are Franz Xaver Koroschetz, cel mai important fotograf pe care l-au avut Focşanii vreodată, câteva zeci dintre imaginile tipărite aici poartă semnătura lui.", mai spune Sorin Tudose, care a scris de-a lungul timpului sute de articole dedicate istoriei Focşaniului.

"Nu avem voie să uităm!"

Fiecare imagine din album este însoţită de o scurtă legendă în care sunt trecute informaţii precum anul/perioada din care datează poza, data inaugurării obiectivului, arhitectul, localizarea aproximativă în cazul imobilelor dispărute, evenimentul imortalizat. 17 edificii importante ale oraşului beneficiază şi de o descriere arhitecturală din partea bucureşteanului Marius Ionescu, cel care semnează şi prefaţa. "Cartea de faţă se doreşte a fi una de popularizare a identităţii noastre culturale prin arta de a şti că o casă nu este doar o simplă „unitate locativă”, aşa cum îi plăcea lui Le Corbusier să spună. Autorul, tânărul Sorin Tudose, îşi propune să vă încânte cu paginile cărţii sale şi să vă introducă în lumea unui oraş greu încercat. În fapt, nici eu şi nici el nu suntem specialişti în domeniu, ci doar amatori înflăcăraţi, pasionaţi de viaţa care se ascunde în spatele formulelor matematice ale arhitecturii. Autorul volumului, prin articolele sale şi prin cartea de faţă, speră să vă deschidă ochii către conştientizarea valorii patrimoniului arhitectural din Focşani. Nutreşte, de asemenea, speranţa să vă arate că aprecierea culturii din spaţiul românesc este un pas înainte către construirea unei societăţi responsabile care nu-şi pierde trecutul în vâltoarea unui viitor nesigur. ... Suntem datori să păstrăm vie „memoria locului” şi să vedem mai mult decât nişte ziduri. Când păşim grăbiţi pe drumurile noastre, Sorin Tudose, prin demersul său, ne spune voalat că nu avem voie să uităm!", spune Marius Ionescu în prefaţa cărţii, care va participa şi la lansare.  Albumul bilingv (român-englez) apare la 3 ani şi jumătate de la lansarea site-ului www.focsniulvechi.ro şi reprezintă încunarea efortului depus pentru redescoperirea Focşaniului ante-comunist. "Efortul acesta va fi cu adevărat încununat prin prezenţa dumneavoastră, la Ateneu, pe 3 iulie", se arată în invitaţia trimisă de Sorin Tudose, autorul albumului Focşanii de altădată – o istorie ilustrată (1899 – 1941). Ziarul de Vrancea şi Ateneul Popular sunt parteneri ai mult aşteptatului eveniment. Albumul poate fi comandat la numarul de telefon 0764.350.880, incepind de luni, sau la adresa sorintudose@yahoo.com. (Silvia VRÎNCEANU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.