Educație

Monumentele uitate ale Romaniei, redescoperite de o echipă de tinere pasionate de arhitectură

Sorin Tudose
8 oct 2013 8117 vizualizări
Monumenteuitate.org este un proiect de redescoperire a castelelor, conacelor şi a altor edificii de o importanţă foarte mare pentru patrimoniul arhitectural al Romaniei.O echipă de absolvente de arhitectură, cu pasiuni în acest domeniu bate la pas ţara pentru a găsi fotografia şi documenta edificiile valoroase ale ţării

Zece tinere pasionate de arhitectură aduc frumuseţile arhitecturale ale Romaniei mai aproape de oameni. “Monumente Uitate” este un ambiţios şi necesar proiect de redescoperire a fostelor reşedinţe nobiliare de pe actualul teritoriu al Romaniei. Demarat în urmă cu caţiva ani, proiectul are deja cateva mii de fani şi susţinători. Profesorul universitar Anca Brătuleanu, inţiator şi îndrumător în cadrul proiectului împreună cu Anca Raluca Majaru, Cristina Chira, Irina Leca, Alexandra Stoica, Alina Chiciudean, Florentina Matache, Raluca Bărbulescu, Carmen Vasile şi Laura Chira, au reuşit să scoată la lumină din 2008 şi pană în prezent în jur de 500 de monumente uitate! Unde mai punem că toate aceste clădiri au fost identificate doar în cateva judeţe ale ţării, mai cu seamă în Transilvania. Practic, echipa coordonatoare, dar şi nenumăraţi alţi studenţi de la facultăţi de arhitectură au mers pe teren, au căutat imobilele unei lumi dispărute şi le-au făcut cunoscute publicului larg. Candva locuinţele particulare ale nobililor, boierilor şi familiilor princiare astăzi sunt în mare parte doar nişte ruine, şi asta în cel mai bun caz. Acoperite de vegetaţie, închise, mutilate, dar măcar încă în picioare monumente de o frumuseţe pierdută ajung să fie cunoscute de romani prin intermediul muncii voluntare ale celor de la Monumente Uitate.

Conace odinioară, sedii de CAP pe timpul comuniştilor

De la zonă la zonă, în funcţie de educaţia proprietarului, de gustul acestuia şi de banii de care dispunea el monumentele au diferite stiluri arhitecturale, întinderi şi anexe. Cele mai multe dintre aceste edificii care amintesc de Romania pitorească aveau locuinţe pentru servitori, sere, grădini, fortificaţii chiar şi propriile cripte. După ce a venit “ciuma roşie” minunatele clădiri au fost preluate de comunişti care au făcut în cel mai bun caz sedii de C.A.P. schilodind arhitectural imobilele nobiliare. După căderea comunismului aceste mărturii arhitectonice au continuat să sufere parcă încă şi mai mult decat pe vremea răposatului. “Expropriate la începutul regimului comunist, ansamblurile nobiliare au fost vandalizate în anii care au urmat şi refuncţionalizate ca sedii C.A.P., spitale, şcoli, primării, orfelinate sau alte funcţiuni de utiliate publică. După Revoluţia din 1989, ansamblurile au fost treptat abandonate, ceea ce a dus la deteriorarea şi, adeseori, la ruinarea lor” se arată în descrierea proiectului pe http://www.monumenteuitate.org.

Şi Vrancea are patrimoniu promovat de Monumente Uitate

Şi la Vităneşti există un edificiu de importanţă locală care ar merita fi pus în valoare

Castelul Teleki – Ocna Mureş - bijuterie transilvăneană de odinioară

Conacul Banffy din Bonţida, Cluj sau cum ni se duc clădirile de patrimoniu

Căutătorii de monumente uitate au ajuns şi în Vrancea unde au găsit două conace cărora le-au făcut zeci de poze. Unul dintre ele este conacul Leonida din Pufeşti care în prezent nu are nicio funcţionalitate, adică este lăsat în paragină şi se descompune încet-încet. O echipă Monumente Uitate a făcut poze atat la exterior cat şi în interior, dar şi la o anexă. Celălalt edificiu imortalizat în Vrancea este proprietatea Cincu din Vităneşti, Pufeşti. Edificiile boierimii de odinioară de pe plaiurile vrancene, foste putnene nu se compară în măreţie cu cele vestice ori cu cele de pe langă marile oraşe, dar sunt reprezentative pentru identitatea arhitecturală a locurilor. (S. TUDOSE)











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
N.D, acum 3572 zile, 13 ore, 30 minute, 24 secunde
Casa Cincu este din Vităneşti , comuna Ţifeşti si nu Pufeşti cum apare în acest articol.
viorel i. iancu, acum 3850 zile, 1 ora, 1 minut, 48 secunde
Un articol interesant despre biserica fostei Manastiri Bordesti, scris de Doamna Profesor Universitar Anca Bratuleanu, l-am gasit in revista Dilema din octombrie-noiembrie 2011. Vor gasi multe lucruri citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.