Educație

Şcoală “ca la carte” la Pufeşti. Acum elevii trebuie doar să înveţe

Silvia Vrînceanu Nichita
16 sep 2013 7771 vizualizări
Chiar dacă au evut emoţii, oficialii din comuna de langă Adjud au reuşit să finalizeze la timp lucrările la şcoala gimnazială, iar ieri au invitat copiii în clase luminoase şi cu miros de var proaspăt

Deschiderea noului an şcolar a fost mai specială ca niciodată în ultimii ani la Pufeşti, acolo unde Şcoala Gimnazială a primit o nouă înfăţişare, graţie unui proiect finanţat de Banca Mondială şi confinanţat de Ministerul Educaţiei, totul în valoare de 980.000 de lei. Ieri, alături de cei 160 de copii şi un colectiv de 19 cadre didactice, conduse de inimosul director Nicolae Damian, au venit să vadă “minunea” părinţii, deputatul Laurenţiu Ţigăeru, dar şi inspectorul Marilena Oprea, fiică a comunităţii, alături de sindicalistul Emil Tudor, preşedintele FSLI Vrancea.

Bucurie mare ieri şi printre cadrele didactice şi autorităţile din Pufeşti, la inaugurarea şcolii

Cat despre primarul Maricel Niţu şi viceprimarul Neculai Radu, spun că au “colaborat ca la carte pentru binele acestei şcoli”. Primarul Niţu s-a mandrit cu noua realizare comunală în faţa inspectoarei de informatică Marilena Oprea, care i-a fost colegă de bancă în şcoala primară. Începute pe 17 martie 2012, lucrările au cuprins refacerea structurii de rezistenţă, dar şi reabilitarea interioarelor, înlocuirea tâmplăriei, pardoselilor şi acoperişului, a instalaţiilor electrice şi amenajarea unor toalete moderne în interior. În final, şcoala a fost dotată cu mobilier nou, urmand ca sistemul de supraveghere video şi cel de alarmare să fie puse în funcţiune cat de curand. Pană acum rolul de paznici ai şcolii l-au avut vecinii, care au numărul de telefon al directorului şi sună în caz că sesizează vreo mişcare suspectă în curte sau şcoală.


Visul unei învăţătoare

 Ieri, îmbrăcaţi frumos şi cu buchete de flori în maini, copiii au intrat cu emoţie în localul proaspăt renovat, chiar dacă profesorii nu au avut timpul necesar să pună chiar totul la punct, aşa cum şi-ar fi dorit. Toată lumea a fost îngrijorată că lucrările nu s-ar putea finaliza la vreme, în condiţiile în care ministerul a înctarziat cu partea sa de cofinanţare, iar firma Concas SA Buzău bătea pasul pe loc cu finisajele. Aici un rol important l-a avut directorul Damian, care i-a “bătut la cap” pe oficialii şcolari şi pe politicienii zonei pentru a se grăbi lucrurile. Ieri, toată lumea era bucuroasă că elevii au fost primiţi într-o clădire solidă, curată, o frumoasă şi mai ales utilă realizare a comunităţii. Poate cea mai fericită dintre învăţătoare era Maria Ichim, care s-a mutat cu tot cu clasa a IV-a în localul nou al şcolii. Va încheia cu această generaţie o carieră de 40 de ani în slujba educaţiei copiilor, pe care îi va duce în clasa a V-a într-o locaţie de care se declară mandră. Spune despre copii că sunt buni, receptivi, uşor de modelat, însă o doare că în lupta părinţilor pentru painea zilnică cei mici răman prea des pe locul doi. Iar visul ei este ca lucrurile să se schimbe în ţară şi asta să se vadă şi în viitorul micuţilor pe care îi educă această şcoală.

Mandriile comunei

Pariul celor din Pufeşti nu este întamplător. Puţini ştiu că prima clădire proprie pentru o şcoală în mediul rural din întregul teritoriu al judeţului Putna s-a construit în satul Domenşti din localitate. Tot la Domneşti, ne spune directorul Nicolae Damian, în anul 1865, s-a înfiinţat şi prima şcoală primară din comună şi unica din toate satele podgoriei Panciu. Iar tinerii comunităţii au şi modele demne de urmat. Dacă amintim doar de cunoscutul jurnalist şi disident anticomunist Neculai Constantin Munteanu, care traieşte acum în Germania, omul de ştiinţă Gheorghe Nicolau (1886-1950), care a fost fost ministru si secretar al Academiei Romane, sau Alexadru Grosu, care a ajuns director al Muzeului Antipa (1955 - 1957) şi Decan al Facultăţii de Biologie Bucureşti sau de Naarghita, celebra cantăreaţă de muzică indiană, avem doar cateva nume de oameni mari care îi pot inspira pe micii pufeşteni de azi. Acum, că au toate condiţiile, nu trebuie decat să înveţe şi să-şi croiască propriul drum spre devenire. Succes! (Silvia VRÎNCEANU)

Primarul Niţu şi inspectoarea Oprea au fost colegi de bancă în şcoală




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Lucian, acum 3866 zile, 21 ore, 22 minute, 32 secunde
Felicitări în primul rând domnului director Damian Nicu, fostului meu coleg de facultate, om care dăruieste cu drag din suflet, necondiționat, lucruri foarte valoaroase. Îi doresc dânsului citeste integral
Ion, acum 3869 zile, 22 ore, 19 minute, 20 secunde
Felicitari domnului director! A reusit sa faca un lucru nemaipomenit!
Emanuel Gheorghian, acum 3871 zile, 1 ora, 28 minute, 45 secunde
Foarte frumos, am copilarit in Comuna Pufesti. Ma bucur sa vad conditiile create pentru ca cei mici sa isi poata desfasura civilizat orele de scoala. Bravo tuturor celor implicati la reabilitarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.