Educație

Mai sunt tineri care vor unirea Basarabiei cu patria mamă

Sorin Tudose
28 iun 2013 2369 vizualizări
Istoricul Neagu Djuvara spune că unirea cu Basarabia ar trebui să fie scopul romanilor

Filiala Vrancea a Platformei Civice Acţiunea 2012 s-a alăturat celei mai ample campanii de strângere de semnături pentru apropierea dintre România şi Republica Moldova, sub genericul “Aducem Basarabia acasă”. Voluntarii şi-au propus să colecteze cel puţin 100.000 de semnături din cel puţin 10 judeţe ale României, care să susţină o iniţiativă legislativă a cărei scop este să apropie cele două maluri de Prut şi vizează dezvoltarea comună culturală, educaţională, socială şi economică a cetăţenilor din cele două state româneşti, precum şi aspecte referitoare la raportul cetăţenilor Republicii Moldova în relaţia cu România. Odată adoptată, legea ar face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Printre prevederile cele mai importante se numără crearea unei instituţii în subordinea primului ministru care să se ocupe de coordonarea strategiilor pentru cel de-al doilea stat românesc, obţinerea mai uşoară a vizelor de intrare în România de către românii de peste Prut precum şi integrarea basarabenilor în viaţa socio-culturală din România. Punctele de colectare a semnăturilor sunt instalate în Piaţa Unirii (terasa Expresso), Queen Pub (bd. Gării 20) şi Piaţa Moldovei (în faţa complexului Carrefour), la cel de-al treilea focşănenii fiind aşteptaţi să semneze pentru revenirea Basarabiei acasă numai în zilele de miercuri şi sâmbătă. Un punct de colectare există şi la Adjud. “Cine cunoaşte cât de cât istoria ţării ştie că Basarabia e pământ românesc. Încerc să le explic tuturor că nu e vorba de expansionism, e dreptul nostru istoric pentru care s-au jertfit înaintaşii. Ca să construim ceva, trebuie mai întâi ca ţara să fie întreagă. Nu avem voie să stăm cu mâinile în sân. În doar o lună, am strans 1800 de semnături, majoritatea din Focşani şi Adjud, dar şi din comune. Cei care vor să ne sprijine în calitate de voluntari se pot înscrie pe site-ul www.basarabia-acasa.ro, loc în care pot afla mai multe amănunte despre campanie”, ne-a spus Ciprian Fanaru, unul din coordonatorii Acţiunea 2012, filiala Vrancea. Până acum, s-au colectat la nivel naţional peste 70.000 de semnături din cele 100.000 necesare iar ţinta voluntarilor din Vrancea este să strangă 5.000 de semnături la nivel local. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.