Educație

ÎPS Ciprian va sluji Denia celor 12 Evanghelii la Biserica Donie

Valentin Muscă
1 mai 2013 3132 vizualizări
Parohul acestei biserici este părintele Valeriu Balica, unul din cei trei noi protoierei din Vrancea

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei va oficia serviciul religios în Joia Mare la Biserica stolnicului Donie din Focşanii Munteniei. În felul acesta, credincioşii din Focşani care doresc să se roage împreună cu ierarhul locului în Săptămâna Patimilor au astfel prilejul să o facă în această seară. În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mantuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. În seara acestei zile creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Probabil, alegerea acestui lăcaş de cult coincide şi cu faptul că parohul acestei biserici este părintele Valeriu Balica, unul din cei trei noi protoierei din Vrancea, numiţi cu 1 Mai 2013 de ÎPS Ciprian. Alături de preotul Valeriu Balica, care este protoiereul Protoieriei Focşani 1, au primit delegare pentru 3 luni ca protoierei, preotul Oscar Frunză de la Biserica ”Ovidenia” – Tăbăcari pentru Protoieria Focşani 2 şi preotul Vasile Dabija pentru Protoieria din Panciu. Protoieriile de la Odobeşti şi Adjud au fost desfiinţate. Revenind la Biserica Donie, trebuie amintit că a fost ridicată între anii 1694-1714, de către stolnicul Donie în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, fiind o ctitorie tipică epocii brâncoveneşti. În ce priveşte prezenţa Arhiepiscopului în Vrancea de Sfintele Paşti, nu am reuşit până la această dată să aflăm din surse oficiale dacă într-una din cele trei zile Arhiepiscopul va sluji la o biserică din Vrancea. Circulă însă zvonul că în lunea sau marţea Paştilor, ÎPS Ciprian ar putea sluji la ”Catedrala de la Ceasul Rău”, ceea ce nu ar fi rău de loc, l-ar bucura şi pe părintele Răuţă, mai ales că imaginile cu fiarele ruginite din intersecţia Focşanilor au făcut demult înconjurul pământului, şi este o pată pe obrazul politicienilor locali, care au vrut ”catedrală”, dar au uitat să o mai finanţeze. Mai multe despre Sfintele Paşti şi locuri de linişte unde am putea merge ca pelerini în acest sfârşit de săptămână veţi putea afla în ediţia de mâine a jurnalului nostru. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
un ins, acum 4004 zile, 5 ore, 32 minute, 56 secunde
Toti noii veniti o fac pe victimile lui Epifanie, desi toti au parohii foarte bune, semn ca au dus-o destul de bine. Acum ca sa acceada la scaune si sa dea bine se gudura pe langa noul episcop dar de citeste integral
CUMNATUCAPRA, acum 4004 zile, 5 ore, 50 minute, 16 secunde
CA EROU DE REVOLUTIE PREOTEASCA IN VRANCEA SI LA CATE BLASFEMII I-A ADUS LUI IPS EPIFANIE IN ANUL 199O ...MERITA SI BALICA UN SCAUNEL DE PROTOIEREU.
un crestin, acum 4005 zile, 14 ore, 32 minute, 17 secunde
NU CRED CA ESTE FRUMOS SA NUMESTI PE CINEVA PROST, JEG, SCURSURA. TOTUSI SUNTEM IN SAPTAMANA MARE. HRISTOS A SPUS SA IUBIM SI PE VRASMASI. ASA CA VALERIU NU PROCEDEZI BINE.
vali, acum 4005 zile, 12 ore, 54 minute, 45 secunde
ai perfecta dreptate,pune-o pe seama faptului ca suntem oameni si gresim...,dar nu pot sa inghit chiar totul,chiar daca sunt crestin...,
laiu, acum 4005 zile, 22 ore, 39 minute, 37 secunde
Inca nu o fi dat ,, malaiul " acest nou protopop si vine sa-l ia saracu episcop Ciprian. La ceilalti oare cand le va veni randul, daca nu au si facut-o.
vali, acum 4005 zile, 16 ore, 7 minute, 27 secunde
mare prost in mare post ...asta este laiu...,o scursura,un jeg ....,stii parabola cu boul numit Laiu?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.