Educație

Premieră naţională! Film pentru nevăzători, proiectat la Balada

Ziarul de Vrancea
13 ian 2013 3362 vizualizări
Si spectatorii care nu sunt nevăzători pot primi căşti dacă doresc să simtă filmul altfel

Fundaţia „Cartea Călătoare” din Focşani, care se ocupă de îmbunătăţirea accesului la informaţie şi cultură pentru persoanele nevăzătoare, va realiza la finele acestei luni prima proiecţie a unui film accesibilizat pentru nevăzători într-un cinematograf. Evenimentul are loc la Cinematograful Balada din Focşani pe 29 ianuarie 2013, de la ora 17,00, iar pelicula propusă spre vizionare este „Bună, ce faci?” în regia lui Alexandru Maftei. Filmul, care îi are în rolurile principale pe Dana Voicu şi Ionel Mihăilescu, este o comedie romantică despre doi soţi care nu mai simt nicio atracţie unul faţă de celălalt după 20 de ani de căsnicie. Filmul va putea fi urmărit de public, intrarea fiind gratuită, iar nevăzătorii vor asculta în căşti descrierea acţiunii în cele mai mici detalii, realizată de reprezentanţii fundaţiei, pentru o înţelegere mai bună a acestuia. „Am achiziţionat 100 de perechi de căşti pe care le vom oferi la intrarea în sala de cinematograf chiar şi celor care nu sunt nevăzători dar doresc să simtă şi ei filmul altfel”, ne-a declarat Gabriela Dima, purtătoarea de cuvant a Fundaţiei „Cartea Călătoare”. Acţiunea face parte din proiectul „Caravana cinematografică pentru nevăzători” care a început în luna noiembrie 2012 şi se va încheia în luna octombrie a acestui an, proiect care are drept scop facilitarea accesului la cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere prin accesibilizarea la 16 filme artistice şi difuzarea acestora în cinematografe sau biblioteci. Accesibilizarea reprezintă descrierea orală a acţiunii filmului de către o persoană cu dicţie foarte bună, iar nevăzătorii ascultă înregistrarea în acelaşi timp cu rularea filmului. Proiecţii au mai avut loc pană acum dar nu în cinematografe, evenimentul de la Cinematograful Balada constituind o premieră. Proiectul „Caravana cinematografică pentru nevăzători” este derulat în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România şi realizat cu sprijinul financiar al companiei Orange România. "Ray" a fost primul film cu descriere video, direct accesibil nevăzătorilor din Romania. Pe langă coloana sonoră originală, în film au fost incluse descrieri ale imaginilor şi lectura titrajului. A fost prima realizare de acest fel din Romania, realizată de Fundacţia “Cartea Călătoare”, conduseă de un informatician fără vedere din oraşul nostru. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.