Educație

Atunci şi Acum: Primăria şi Biserica Sfantul Ioan

Sorin Tudose
5 oct 2012 2318 vizualizări
Pentru cel de-al doilea episod al rubricii “Atunci şi Acum” vă prezentăm Piaţa Munteni, actuala Piaţa Unirii cu vechiul Palat Comunal şi cu Biserica Sfantul Ioan, aşa cum era în anii 1930 şi cum este în prezent

 

. Sediul vechi al Primăriei era pus în valoare de o arhitectură deosebită şi de o simetrică intrare în trei uşi. De asemenea, pe frontispiciu era trecut elegant “Palatul Comunal”.

 


În prezent, pe locul instituţiei a fost clădită una nouă, sărăcăcioasă în detalii, cu o intrare într-o singură uşă şi fără nicio inscripţie legată de denumire. Totodată, ferestrele mari, impunătoare ale etajului au fost înlocuite cu altele mai mici şi mai multe. Despre aparatele de aer condiţionat de pe faţada actualului edificiu nici nu are rost să comentăm. Nici biserica nu a scăpat nemodificată. Aceasta a cunoscut schimbări la nivelul turlei, dar şi la nivelul pridvorului, acesta fiind demolat la cutremurul din 1977. Pe de altă parte, pe faţada bisericii au fost aplicate în anii trecuţi icoane de mozaic. Gardul care împrejmuia Grădina Publică a dispărut de decenii bune, iar în zona din faţa bisericii, în urma proiectului de restaurare a Pieţii Unirii, ruinele Fostei Mănăstiri au fost scoase la suprafaţă şi puse în valoare mai mult sau mai puţin estetic.

În imaginea din perioada interbelică se mai observă şi Borna de Hotar pe vremea cand era la locul ei şi nu ascunsă după biserică, aşa cum este în 2012. Aproximativ în zona bornei a fost ridicat în schimb în 1976 Monumentul Unirii, opera sculptorului Ion Jalea. (Sorin TUDOSE)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4213 zile, 18 ore, 36 minute, 44 secunde
Foarte interesant. Mai asteptam si alte stri.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.