Educație

Prima zi de bac - balans între „avansaţi” „medii” şi „experimentaţi”

Ziarul de Vrancea
11 iun 2012 2765 vizualizări
iată nivelul de competenţă lingvistică a absolvenţilor vranceni: „mediu” la liceele tehnice şi „experimentat” la colegiile consacrate u o absolventă de la Pedagogic, care a terminat liceul în 1993, s-a întors la şcoală să-şi ia diploma de bacalaureat, întrucat vrea să dea admitere la facultate

După prima zi a probei de evaluare a compentenţelor lingvistice de comunicare în limba romană, absolvenţii de la colegiile consacrate au obţinut în majoritate nivelul „experimentat”, în vreme ce la liceele cotate mai slab s-a obţinut mai mult nivelul „mediu”. Aşa s-a întamplat la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” şi la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” în timp ce la Unirea şi Cuza majoritatea candidaţilor au fost consideraţi „experimentaţi” de către examinatori. La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” rezultatele primei zile arată un procent de 60% dintre candidaţi care au obţinut „avansat”, 30%-„mediu” şi 10%-„experimentat”. „Sperăm un 20-25% dintre elevi care să fie evaluaţi cu „experimentat” avand în vedere rezultatele de la simulare, dar a fost doar o zi, mai urmează două de evaluare la prima probă”, a declarat Remus Paraschiv, directorul Colegiul „Valeriu D. Cotea” şi preşedinte al acestui centru de examen. Pentru prima dată bacalaureatul a început la ora 12,00, din cauza organizării în sediile liceelor a unor secţii de votare. Primii candidaţi au păşit în săli fără prea multe emoţii. Absolvenţii susţin că s-au pregătit suficient şi cred ca probele de competenţe nu le pun probleme.


„M-am pregătit pentru acest examen un an”


Proba de evaluare a competenţelor lingvistice a fost susţinută cu brio şi de absolvenţi mai vechi de liceu. Victoriţa Diaconu a terminat liceul în 1993 dar abia acum s-a decis să obţină diploma de bac întrucat îşi doreşte să devină studentă. „Consider că m-am descurcat foarte bine. M-am pregătit pentru acest examen un an pentru că vreau să urmez cursurile Facultăţii de Psihologie”, a declarat Victoriţa Diaconu, care susţine bacalaureatul la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”. Candidaţii nu s-au lăsat intimidaţi de prezenţa camerelor de luat vederi, mărturisind că au uitat complet de ele. „Nici nu am observat camera. Subiectul care mi-a căzut a fost uşor, din perioada paşoptistă”, a declarat la ieşirea din sală Gabriela Banu, care susţine bacul la Colegiul „V. D. Cotea”. „A fost uşor pentru că a fost un limbaj familiar, nu ceva complicat. La primul exerciţiu am avut de răspuns la trei întrebări asupra textului, cu informaţii din text pe care le-am preluat şi prelucrat, iar la punctul doi mi s-a cerut să spun opinia mea despre bunătate”, a declarat Georgiana Andrian de la Colegiul Cuza. Emoţiile par însă să fie mai mari la probele scrise, unde şi cerinţele sunt altele. Toate centrele de examen au fost vizitate ieri de un oficial de la Ministerul Educaţiei, Robert Chiţu, care a urmărit dacă s-a respectat metodologia de examen.


Prima probă se încheie miercuri


112 absolvenţi 2012 nu s-au înscris la examenul de bacalaureat. Cei mai mulţi -46 provin de la Colegiul „Gheorghe Balş„ Adjud, de la Grupul Şcolar “Simion Mehedinţi” Vidra – 18, Grupul Şcolar Agricol Odobeşti – 17, iar restul de la colegiile tehnice, majoritatea urmand liceul la seral sau frecvenţă redusă. Cel mai aglomerat centru de examen funţionează la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani, unde 272 de candidaţi susţin examenul maturităţii. Potrivit unei situaţii a IŞJ în prima zi a bacalaureatului 900 de candidaţi au susţinut proba de evaluare a compentenţelor lingvistice, iar cei mai mulţi, 1.300, sunt aşteptaţi astăzi în faţa comiisiilor de examen. Proba de competenţe lingvistice se încheie miercuri, zi în care vor fi evaluaţi 211 candidaţi. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Craiu Catalin, acum 4329 zile, 13 ore, 28 minute, 50 secunde
cum ramane cu profesoarele de romana de la edmond nicolau care deja le-au intrat in buzunare cateva sute de lei din prima zi de bac,rusine celor care nu verifica aceste fenomene.in curand voi face citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.