Educație

David Lefter - puştiul de zece ani care “vrăjeşte” clapele pianului

Sorin Tudose
2 iun 2012 4530 vizualizări
Băiatul cantă deja de vreo trei ani la pian şi se anunţă de pe acum un pianist de renume

Într-un secol în care superficialitatea este cultivată pană la cel mai înalt nivel şi în care tinerii sunt din ce în ce mai debusolaţi, răzleţ apar şi copii care demonstrează că acolo unde există educaţie şi bun simţ lucrurile nu sunt chiar aşa de gri. Profităm de faptul că ieri a fost Ziua Copilului şi vă prezentăm un puşti talentat despre care cu siguranţă vom azi tot mai des în anii ce vor urma. David Lefter este un copil de doar zece ani pasionat de muzică în general şi de pian în special. Am stat de vorbă cu David chiar în clasă, unde colegii săi ştiau de vizita noastră şi de faptul că cineva “de la ziar” îl va … iscodi. Rand pe rand mai mulţi colegi i-au urat succes ca şi cum ar fi fost în pragul unui examen. Elev în clasa a III-a F, la Şcoala “Ştefan cel Mare” Focşani, băiatul a caştigat deja cateva premii, cel mai important fiind premiul I la concursul “Virtuozii” desfăşurat recent la Brăila, unde a trebuit să concureze cu peste 100 de copii de varsta lui, veniţi la competiţie din toată ţara.


“Am încercat pianul şi la pian am rămas”

Cu o asemenea pasiune nobilă evident că David nu putea să fie altfel decat bine crescut, cu o educaţie aleasă şi surprinzător de dezinvolt. “Ştiu că mi-a plăcut să cant încă de cand eram mic (mai mic n.r.) şi împreună cu mama şi tata am hotărat să vin la şcoala aceasta pentru a putea face ore de muzică. Îmi amintesc că mi-au fost prezentate două instrumente muzicale, pianul şi vioara, şi am cantat cateva zile la vioară. După ce am văzut că nu prea mă descurc am încercat şi cu pianul şi la pian am rămas”, ne-a povestit David. În ultimii doi ani, de instruirea micului artist se ocupă profesoara Doina Collavini, inspectoare de muzică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar David spune despre ea că nu e un profesor sever şi că “niciodată nu se supără”. “Cant piesele pe care mi le dă doamna Collavini, cu care mă înţeleg bine. N-aş putea spune că am neapărat vreun compozitor preferat, dar îmi place Bach, de exemplu. De la noi îmi place domnul Viniciu Moroianu”, ne-a mai spus tanărul pianist.

“Vreau ca oamenii care mă ascultă să simtă muzica mea”

Puştiul este cat se poate de dedicat pasiunii sale şi spune că i-ar plăcea să cante pe marile scene ale lumii, să reprezinte ţara peste hotare. “Vreau să ajung cat mai sus cu pasiunea pentru pian, să cant pe scenă şi să reuşesc să îi fac pe cei din jur să simtă muzica aşa cum o simt eu. Atunci cand mă aşez la pian îmi place să ating clapele mai lin, mai dulce, dar fiecare pianist are modul său de interpretare”, mai spune pianistul de 10 ani. Într-un 2012 în care aproape că e de neconceput ca un copil de 10 ani să nu aibă calculator, David spune că nu îl pasionează prea mult lumea virtuală şi că nici la desene animate nu pierde prea multă vreme. Timpul liber şi-l petrece, v-aţi dat deja seama, la pian. Repetă pană la două ore pe zi şi spune că nu are nevoie de nimic altceva atunci cand cantă la pianina sa de acasă. “Mă bucură cand văd că ceea ce cant este apreciat. Cand am apărut la televizor am fost sunat de bunicii mei care au ţinut să mă felicite”, a mai adăugat David. Nu puţine au fost dăţile în care puştiul a fost învoit de Gina Călugăru, învăţătoarea sa, astfel încat să poată ajunge în timp util la repetiţii şi nu numai. Noi îi urăm succes băiatului pentru că merită din plin. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
ionut, acum 4316 zile, 17 ore, 45 minute, 7 secunde
Ai vrea sa fii ca el dar nu se poate! INVIDIA e numele tau, nu TUSA!
tusa, acum 4316 zile, 19 ore, 5 minute, 56 secunde
E un fatalau si un obraznic.
doina collavini, acum 4317 zile, 21 ore, 7 minute, 41 secunde
David Lefter este un copil cu dotare muzicala foarte buna, exceptionala chiar! El a obtinut marele premiu, TROFEUL CONCURSULUI, la concursul national,,Virtuozii "Braila 2012, distinctie pe care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.