Educație

Premiul special şi o menţiune la Olimpiada de română, nivel liceal!

Mihaela Vlădescu
1 mai 2017 4263 vizualizări
Zilele trecute au revenit de la Alba Iulia elevele care s-au calificat la faza naţională a Olimpadei de limba şi literatura română: AlexandraBadic, clasa a IX-a, Colegiul Naţional ,,Emil Botta”, pregătită de prof. Ramona Chiper, Diana-NicoletaGrigore, clasa a X-a, Colegiul ,,Naţional Unirea”, Focşani, pregătită de prof. Janet Popoiu, Maria-Andreea Fotache , clasa a XI-a, Colegiul Naţional ,,Al. I. Cuza”, Focşani şi NicoletaDanţiş, clasa a XII-a, Colegiul Naţional ,,Al. I. Cuza”, Focşani, ultimele două eleve fiind pregătite de prof. Teodora Bentz.

 Succesul meu, locul al cincilea și mențiune la etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română, s-a datorat muncii intense și sprijinului celor din jur. E adevărat că tema propusa spre dezbatere, dialogul spectator - artist, i-a luat prin surprindere pe toți concurenții de la clasa a XI-a, dacă ne raportăm la conținuturile din programă. Sunt recunoscătoare că am avut oportunitatea de a face ceea ce îmi place și, în același timp, să mă număr printre premianții acestei competiții.A fost greu, dar când munca este încoronată de reușită, toate sacrificiile își găsesc sensul. Așadar, cred că locul obținut la Alba Iulia este o promisiune pentru anul viitor. Sunt foarte încântată de experiența în sine și de faptul că am reușit să învăț cum să mă adaptez în acest univers al performanței și cum sa-mi gestionez emoțiile. Mi s-a confirmat că, prin muncă și încredere în propriile forțe, visurile devin realitate. (Maria Andreea Fotache, Menţiune).

Etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română a reprezentat, într-adevăr, o experiență unică, o încununare a eforturilor din acest an școlar. Nu știu dacă datorită faptului că mi-a oferit șansa de a interacționa cu oameni extrem de pasionați și bine pregătiți ori pur și simplu pentru emoția continuă reprezentată de evenimentul în sine, însă această olimpiadă va rămâne, cu siguranță, foarte mult timp în sufletul meu. Subiectele au fost deosebite, nu neapărat din perspectiva  gradului de dificultate, ci din cea a profunzimii în gândire pe care rezolvarea lor o solicita. De asemenea, posibilitatea de a explora un oraș cu străzile încărcate de istorie, așa cum este Alba Iulia, se adaugă la caracterul deja fascinant al celor câteva zile petrecute acolo. (Diana Grigore, Premiu special)

Ca profesor însoțitor al lotului ce a reprezentat județul Vrancea la Olimpiadei de limba și literatura română, dar și ca îndrumător al celor două eleve de la Cuza, am trăit clipă de clipă cu emoție şi speranță. La Alba Iulia s-au întâlnit cei mai buni elevi "mânuitori ai  cuvântului" și a fost o plăcere să ascult dialogurile lor despre semnificațiile literaturii. M-am simțit, de asemenea, datoare sa găsesc puterea de a le încuraja permanent pe cele patru eleve, nişte suflete sensibile și nişte minți de excepție. Chiar le mulțumesc acestor fete deosebite pentru efort şi dăruire, căci nu au fost uşoare nici subiectele la scris, nici întrebările de la proba orală. S-au dovedit atât de responsabile, încât abia am găsit puțin timp să admirăm centrul istoric al acestui oraş-capitală a Unirii și să privim luptele legiunii romane a XIII-a Gemina cu dacii. Organizatorii ne-au invitat şi la Muzeul Unirii, şi la teatru. Peste toate acestea, eu cred că rămâne de necontestat harul acestor eleve  de a scrie, de a descoperi semnificațiile nebănuite ale ideilor şi de a înfrumuseța lumea prin transformarea realității în materie sensibilă. Felicitări atât lor, cât şi profesorilor coordonatori și părinților!(Prof.dr.Teodora Bentz)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.