Educație

Simpozionul de la Bordești a stat sub semnul omagierii scriitorului Gheorghe Chirtoc

Mihai Boicu
27 apr 2017 2074 vizualizări
Simpozionul- ”Bordești - Brâncoveanu” a avut loc la Bordești, unde se află biserica brâncovenească ”Adormirea Maicii Domnului”

La Bordești a avut loc joi ediția a doua a simpozionului ”Bordești – Brâncoveanu”, dedicat promovării istoriei zonei și nu numai. În deschiderea întâlnirii, invitații s-au adunat la biserica brâncovenească cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, pentru a asista la o scurtă prezentare a lăcașului de cult și pentru a-l vizita. Simpozionul s-a desfășurat la Școala Gimnazială Bordești și a avut ca subiect principal viața și opera scriitorului Gheorghe Chirtoc, care a trecut în neființă în anul 2015. Acesta a fost căsătorit cu fiica învățătorului Gheorghe Asanachi, cel care a adus la lumină istoria comunei Bordești și a militat pentru reabilitarea bisericii brâncovenești.

Invitații au vorbit despre scriitorul Gheorghe Chirtoc și opera acestuia

 Profesorul Ionuț Bercaru, inițiatorul și amfitrionul simpozionului de la Bordești a spus că rolul acestuia este de a promova nu doar biserica brâncovenească, ci și istoria locală și personalitățile importante din zonă. ” Nu trebuie să uităm că acest simpozion este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bordești, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, cu sprijinul Direcției pentru Cultură Vrancea,  împreună cu școlile gimnaziale din Bordești și Popești. Dacă anul trecut am încercat să punem lucrările sub semnul omagierii personalității învățătorului Gheorghe Asanachi, care practic a pus bazele cercetării istorice la Bordești, inclusiv biserica brâncovenească sau situl arheologic de pe Valea Mare, anul acesta ne-am propus să celebrăm memoria scriitorului Gheorghe Chirtoc, un scriitor absolut deosebit și care are în scrierea domniei sale o mare aplecare către istorie”, a spus profesorul Ionuț Bercaru. La simpozion a participat și soția regretatului scriitor, Emilia Chirtoc, care a vorbit despre opera soțului său și modul în care acesta lucra. Regretatul scriitor își amenajase o cameră de lucru la demisolul blocului. ”Acolo, în atmosfera cenușie a fumului de țigară, fiind un mare fumător până în ultima clipă, și-a așternut în ultimii nouă ani ai vieții sinteza informațiilor culese din lecturile parcurse în viață. A fost un împătimit al lecturilor în general, dar al celei istorice în special. A fost dăruit de Dumnezeu cu o memorie extraordinară care i-a permis să rețină esența din aceste lecturi parcurse. A fost dăruit de Dumnezeu cu un tată foarte special, un personal pitoresc care i-a deschis din copilărie cartea satului, viața autentică de la țară, această autenticitate fiind firul roșu al scrierilor sale care se desfășoară în satul natal. Informațiile istorice cristalizate în cele două lucrări cu temă istorică au fost de asemenea o preocupare aproape obsesivă pe tot parcursul vieții, cel puțin de când noi ne cunoaștem”, a dezvăluit Emilia Chirtoc. Despre omul și scriitorul Gheorghe Chirtoc a mai vorbit și scriitorul Petre Abeaboeru. La simpozion au mai participat profesorul păncean Mihai Adafini, care a vorbit despre Panciu în Primul Război Mondial, profesorul pensionar Ionică Sava, din Cîndești – Dumbrăveni, care a militat pentru lectură, precum și alți invitați, cum ar fi directorul Direcției pentru Cultură, Traian Negulescu. Profesorul Ionuț Bercaru a anunțat cu această ocazie că în colecția muzeală Gheorghe Asanachi a intrat o scrisoare scrisă învățătorului din Bordești de Gheorghe Militaru, din Motnău- Dumitrești, luptător în rezistența anticomunistă din Vrancea. Biserica brâncovenească din Bordești a fost ctitorită între anii1698-1699 de Căpitanul Mănăilă, dregător al lui Constantin Brâncoveanu și a fost reabilitată în perioada 1993 – 2010. (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
x, acum 2554 zile, 15 ore, 7 minute, 51 secunde
D-le Boicu de ce se sterg comentariile? Daca sotia dumitale are contract pentru editarea ziarului local Bordesti nu inseamna ca trebuie sa filtrati comentariile. Cei care acopera penalii devin si citeste integral
xx, acum 2554 zile, 16 ore, 43 minute, 56 secunde
Pe cind un simpozion sa omagiem si penalii din dosarul 4911/231/2017 in frunte cu primarul Tataru Gheorghe si secretara Nicolescu Dorina. Mai nou edilul incearca pe toate caile sa scape de un alt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.