Educație

Avram Iancu a fost prezent la Adjud, de Ziua Internațională Pământului

Ziarul de Vrancea
23 apr 2017 2307 vizualizări
"Ziua Internațională a Pământului" a fost sărbătorită, pe 22 aprilie, la Adjud printr-un Simpozion Național u unul dintre invitații speciali a fost Avram Iancu, primul român care a traversat înot, fără echipament, Canalul Mânecii

Simpozionul Național ”Ziua Pământului” a devenit deja tradițional. Ajuns la Ediția a XI-a, acesta a fost un succes și în acest an. Simpozionul dedicat Terrei a fost inițiat de prof. dr.  Nicolae Damian, de la Școala Gimnazială Pufești și s-a desfășurat în primii ani la Mărășești, găsindu-se atunci înțelegerea autorităților de a ajuta si spriji manifestarea. Ulterior, la Adjud, interesul și deschiderea administrației publice locale s-au manifestat mult mai mult, astfel că evenimentul și-a continuat cursul în municipiul de pe Trotuș. An de an, la simpozion au fost invitate și prezente personalități naționale și locale din domeniile Științelor Pământului, membri ai administrațiilor publice locale, sponsori, profesori, elevi ș.a.. Dintre invitații speciali, pot fi amintiți regretatul Theodor Negoiță, explorator polar și fondatorul Stației de Cercetări Polare ”Law-RAcoviță” Antarctica, Cristian Lascu, speolog de marcă și expert NASA, seismologul Gheorghe Mărmureanu, specialistul în astronomie Adrian Șonka, alpinistul David Neacșu, exploratorul deșerturilor Terrei, Alin Totorean, Adriana Istrate, singura româncă ce a alergat un ultra maraton în Antarctica, meteorologul Elena Mateescu și mulți, mulți alții.

Comunicări interesante în două săli ce au devenit neîncăpătoare

Avram Iancu este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii și a devenit erou național

 Anul acesta, ”vedeta” simpozionului a fost Avram Iancu, primul român care a traversat Canalul Mânecii înot, fără echipament de protecție.

Au mai conferențiat, despre observațiile geografice făcute în Iordania, Israel ßi Egipt, respectiv Scandinavia, prof. univ. dr. Liviu Apostol, de la Universitatea ”Al.I. Cuza”din Iași și prof. dr. Alexandra Tătaru de la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” Focșani. În plus, au mai fost două expoziții de fotografie realizate de Cristi Merchea, redactor șef ”Emigrantul” și ”Povești din țara mea” și de geograful Răzvan Theo Chirac. ”Mulțumesc tuturor colegilor participanți la acest simpozion, atât celor care m-au ajutat în organizare, cât și celor ce au audiat conferințele invitaților de excepție. Sper să putem organiza și Ediția a XII-a. Au fost peste 170 de participanți din tot județul, cele două săli fiind neîncăpătoare”, ne-a transmis prof. dr. Nicolae Damian.  Organizatorul simpozionului a fost ajutat de colegii conf.univ.dr. Costică Neagu, prof. Dumitru Emil, prof.dr. Valentin Dogaru, prof. Mariana Bogdan, prof. Ion Catană, în parteneriat cu Primăria orașului Adjud, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Casa de Cultură ”Tudor Vornicu” Adjud, Colegiul Național ”Emil Botta” Adjud și Societatea Română de Geografie – Filiala Vrancea.

Avram Iancu a simțit întreaga identitate națională pe umeri atunci când era în pragul morții

Avram Iancu, românul care a avut curajul să-și riște viața traversând înot Canalul Mânecii, a povestit celor prezenți la simpozion cum a încolțit în mintea sa ideea de a se aventura în apele reci dintre Franța și Marea Britanie, dar și cum a reușit să scrie istorie. Avram Iancu se mândrește cu numele său istoric, cu faptul că este român, că are pasiuni care contribuie la păstrarea identității naționale și că, cel mai mult, se simte motivat de familie și drapelul național.

Din bibliotecă se nasc ideile și se dezvoltă pasiunile

Înotătorul este bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroșani și, povestește el, în toamna anului 2013, i-a atras atenția o carte pe care o așeza în raft. Cartea se numește ”Înotul” și, cum era un iubitor al natației, a citit multe pagini interesante din ea, mai ales din capitolul dedicat ”înotului în ape deschise”. În acel capitol, exemplul privind traversarea înot a Canalului Mânecii l-a fascinat și l-a enervat în același timp. Orgoliul său patriotic l-a determinat să stârnească o ”revoluție” pentru că a citit că nici un român nu a reușit acea performanță, în condițiile în care peste 60 de țări aveau deja reprezentanți, începând cu soldatul care și-a recâștigat libertatea, în urma bataliei de la Waterloo din anul 1815, aruncându-se în apele canalului și atingând țărmul Franței după 30 de ore. Avram Iancu s-a antrenat în apele reci din jurul Petroșaniului și, după trei încercări eșuate de a traversa Canalul, a reușit să parcurgă 62 km, de la Pas de Calais la Dover, timp de 17 ore și 54 minute, pe data de 29 august 2016 intrând în istorie și împlinindu-și visul de a se număra printre marii eroi naționali. ”Am înnotat toată ziua, din care 6 ore în bătaia nopții. Apele erau atât de reci încât, după 16 ore de înot am fost atât de epuizat, încât am simțit că aș fi în pragul nopții.  Am fost pus în situația să-mi caut energia să nu eșuez. Undeva, departe, vedeam drapelul național și întreaga identitate națională și istorie au trecut prin fața ochilor mei, le simțeam pe umerii mei. Era energia cea mai mare care poate să vină peste un om. Această energie mă ridica deasupra apei, contrar legilor fizicii de a mă scufunda, și îmi dădea forța să înot mai departe. Mă gândeam că una era să fie încercarea mea un eșec și alta era să fie un succes al meu și al țării mele. Am simțit că identitatea națională te poate ridica și că putem toți să facem ceva pentru țară, nu să așteptăm să facă ceva țara pentru noi. Avem datoria să construim locul unde ne-am născut și să punem cu toții umărul să clădim patria prin depășirea propriilor noastre limite”, a mai spus Avram Iancu în timpul prelegerii sale.

prof.dr. Alexandra Tătaru a descris peisajele din extremitatea nordică a Europei

 

prof.univ.dr. Liviu Apostol a povestit despre locuri interesante din Noua Zeelandă

 


De la izvoarele Dunării până la vărsarea în Marea Neagră

Acum, Avram Iancu se antrenează pentru o altă performanță. Ar dori să înoate de la izvoarele Dunării și până la vărsarea în Marea Neagră, timp de 60 de zile câte 10 ore pe zi, parcurgând  2860 de km, mai ales că nu a văzut niciodată Delta Dunării și ar fi un prilej să o traverseze. ”Vreau să evidențiez acest ținut minunat al României la nivel internațional, mergând pe urmele «Pilotului de pe Dunăre». Acel personaj din romanul lui Jules Verne ce ne povestește despre această călătorie fascinantă, călătorie care are loc cu 100 de ani înainte de a mă naște, și-a propus să parcurgă cu barca cursul Dunării. Eu însă mi-am propus să-l parcurg înot, fără costum de neopren, câte 50 de km pe zi. Ideea este că doresc tare mult, în calitatea mea de bibliotecar, să atrag atenția generației tinere asupra lecturii, complementare internetului. Cu un ochi să fie în carte, cu altul pe display-ul telefonului mobil să mă urmărească prin GPS”, a mai spus Avram Iancu la simpozion, invitând participanții să dea un like paginii sale de Facebook pentru a putea primi notificări despre proiectele sale. Avram Iancu va fi însoțit și asistat de o echipă de caiaciști și o echipă terestră pe tot drumul de-a lungul cursului Dunării.

Până anul viitor, când pe 22 aprilie se va sărbători din nou ”Ziua Internațională a Pământului”, nu trebuie să uităm că „Ziua Terrei” trebuie să fie în fiecare zi! (ZdV)

 






 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.