Educație

Echipa TechnoCats a CNU, participantă la prima ediție a competiției de robotică BRD FIRST TechChallenge Romania

Mihaela Vlădescu
27 mar 2017 2173 vizualizări
Robotul uniristTechnoCats a reușit să aducă cele mai multe puncte în 5 din cele 6 jocuri programate u de anul viitor competiţia devine olimpiadă naţională

În perioada 24-26 martie, la Sala Polivalentă din București, s-a desfășurat prima ediție a competiției de robotică BRD FIRST TechChallenge Romania poweredby Vodafone, la care au paticipat 54 de echipe formate din  800 de liceeni sosiți din 33 de județe. Competiția este o acțiune cu rol educativ care antrenează elevii din școlile din România, stimulând atelierele tehnice din cadrul acestora, susținând promovarea tinerilor și dezvoltarea aptitudinilor aplicative în robotica, prin care copiii de liceu trebuie să proiecteze, să programeze, să construiască de la zero și să manipuleze roboți de dimensiunea unei cutii (45cm x 45cm). Acești roboți trebuie să fie capabili să adune, să arunce și să depoziteze bile cu diametrul cuprins între 9.5cm și 53.3cm. Copiii joacă în doua alianțe a câte doua echipe fiecare și acumulează puncte conform regulamentului în funcție de cât de performant este robotul lor. Concursurile presupun 5-6 runde per echipă, având o medie de timp a circa 10 ore. La acest concurs de robotică, considerat cel mai mare eveniment de acest tip din țară,  din județul Vrancea a participat  echipa TechnoCats a Colegiului Național Unirea formată din elevii Bogdan George Alexandru, Andrei Ștefan Tănasă, Georgiana Arcan, Andra Vasii, Cosmin Răzvan Vancea, Cosmin Daniel Ioniță, Cosmin Alexandru Cojocaru, Robert Murgu, Ștefan Popa, Andrei Ifrim, Gabriela Bosoiu, Mihnea Ardeleanu. Aceştia au fost coordonați de profesorii Marlena Oprea şi Liliana Neșu şi ing. Dan Roșioru.

Probleme tehnice înainte de concurs

„După cele trei etape ale inspecției tehnice din prima zi, comisia s-a declarat mulțumită de răspunsurile elevilor noștri referitoare la procese și activitatea de echipă, de funcționalitatea robotului și de caietul tehnic prezentat. Deoarece nu ne-au fost impuse ajustări, cerințe de reasamblare sau reprogramare, am fructificat timpul câștigat pentru amenajarea standului de prezentare cu informații pentru vizitatori și sponsori despre cine suntem și de ce ar trebui să fim susținuți și pentru realizarea alianțelor necesare în etapele următoare din concurs”, ne-a precizat profesoara de informatică Marlena Oprea. Echipele care nu au trecut de proba tehnică au fost direcționate spre laboratoarele Universității Politehnice București unde au putut lucra până la deschiderea oficială a competiției de a doua zi. În concurs echipa CNU a avut câteva momente critice provocate de  blocarea sau  defectarea unor piese chiar cu câteva minute înainte de începerea jocului, dar membri echipei au dat dovadă de calm și de profesionalism și au reușit să monteze sau să reprogrameze și să remedieze la timp problemele. În alianțele din care a făcut parte, Robotul uniristTechnoCats a reușit să aducă cele mai multe puncte în 5 din cele 6 jocuri programate, evoluția sa fiind apreciată de spectatorii prezenți în număr mare și de comentatorii evenimentului.

Se vrea promovarea învăţării distractive

Președinta Asociației Națiune prin Educație, organizatoarea evenimentului, a fost Dana Războiu. „BRD FIRST TechChallengepoweredby Vodafone nu înseamnă doar o competiție de roboți. Această competiție promovează spiritul de echipă, creativitatea și afirmarea leadershipului. Prin aplicarea modelului STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) vrem să încurajăm elevii și profesorii să contribuie la crearea unui proces de învățare distractiv ce nu pune accent doar pe cunoștințele teoretice, ci ajută la dezvoltarea încrederii în sine, a comunicării, a spontaneității, a profesionalismului și a gândirii analitice. Juriul va ține cont de felul cum echipele respectă și promovează aceste valori,” a declarat Dana Războiu. De anul viitor competiţia devine olimpiadă naţională. (M.V.)

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Go Robot!, acum 2558 zile, 11 ore, 26 minute, 17 secunde
Felicitari si succes in continuare!
Go Robot!, acum 2558 zile, 11 ore, 29 minute, 6 secunde
Felicitari si succes in continuare!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.