Home | Educatie | S-a stins un dascăl de excepţie

S-a stins un dascăl de excepţie

Publicat de 18000 vizualizari 7 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
S-a stins un dascăl de excepţie Profesorul Nicolae Crăciun S-a stins un dascăl de excepţie Profesorul Nicolae Crăciun

Profesorul Nicolae Crăciun a plecat pe drumul cu sens unic. O boală necruţătoare l-a răpus după o lungă şi nemeritată suferinţă.Născut în 1938 in Satul Nou, Panciu, a urmat cursurile primare în localitatea natală, liceale la “Ion Slavici” din Panciu şi, în final, a absolvit Facultatea de Filologie din Iaşi.
A fost profesor  de Limba şi literatura romană, mai întai la Bătineşti, după care, prin concurs a obţinut titularizare la Colegiul “Al I Cuza” din Focşani.
Graţie rezultatelor deosebite dobandite în activitatea profesională, a fost numit  inspector şcolar, mai întai la Panciu,  apoi la Inspectoratul Şcolar Vrancea. Ca profesor, a contribuit decisiv la formarea unor caractere, elevii săi au fost premiaţi  la olimpiade, s-au prezentat  onorabil  la examene de admitere sau absolvire în liceu, mulţi  au reuşitintre în instituţii de învăţămant  superior.
Pentru că şi-a exercitat profesiunea cu pasiune şi devotament, a fost apropiat  şi  apreciat de elevii pe care i-a iubit ca pe copiii proprii.
 A coordonat  activitatea Cercului Pedagogic al profesorilor de Limba şi literatura romană din liceele focşănene.
Ca inspector, s-a dovedit un bun coleg şi un competent îndrumător.
Prin ceea ce a realizat timp de peste 40 de ani, credem că meditaţia vechilor  egipteni cu referire la cei plecaţi “Pomeneşte-mă şi voi trăi”, i se potriveşte de minune.
Pentru noi toţi, foşti elevi, colegi, prieteni, pentru învăţămantul vrancean şi nu numai, plecarea acestui dascăl minunat  spre o altă lume reprezintă o imensă pierdere.
În aceste clipe, cand neobosita-i inimă a încetat să mai bată, îi aducem un pios omagiu.
Transmitem familiei cele mai sincere condoleanţe!
Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aşeze acolo unde merită!

 

Profesor GHEORGHE SLUJITORU

Subscribe to comments feed Comentarii (7 publicate)

avatar
un fost elev 27-02-2017
R.I.P., DOMNULE PROFESOR!
avatar
Gabi R. 27-02-2017
Exista oameni ce intra in viata ta si raman o perioada de cativa ani, lasandu-si amprenta asupra unor decizii ce vor fi luate in viata. Mai mult, acesti oameni sunt si parte a unei temelii solide in constructia ta ca om, cu tot ce presupune ea. Imaginea acestora nu se va sterge niciodata din memoria noastra.
Marquez spunea ca “viata nu este ce ai trait, ci ce-ti amintesti ca ai trait si cum ti-o amintesti pentru a povesti”. Nu stiu daca sunt un povestitor bun, dar stiu ca amintirile mele sunt vii si asa vor ramane pentru tot restul vietii… Amintiri precum acestea despre Domnul Profesor NICOLAE CRACIUN.
Stimate Domn, va multumesc pentru anii de liceu in care-am avut sansa sa va fiu elev.
avatar
Gabi R. 27-02-2017
Exista oameni ce intra in viata ta si raman o perioada de cativa ani, lasandu-si amprenta asupra unor decizii ce vor fi luate in viata. Mai mult, acesti oameni sunt si parte a unei temelii solide in constructia ta ca om, cu tot ce presupune ea. Imaginea acestora nu se va sterge niciodata din memoria noastra.
Marquez spunea ca “viata nu este ce ai trait, ci ce-ti amintesti ca ai trait si cum ti-o amintesti pentru a povesti”. Nu stiu daca sunt un povestitor bun, dar stiu ca amintirile mele sunt vii si asa vor ramane pentru tot restul vietii… Amintiri precum acestea despre Domnul Profesor Craciun Nicolae.
Stimate Domn, va multumesc pentru anii de liceu in care-am avut sansa sa va fiu elev.
avatar
Gabriela P. 27-02-2017
Delicatete nemarginita, a trimis lumina catre noi, prieteni, colegi, elevi, concitadini. Cei care i-au fost elevi au avut o sansa, una dintre sansele rare ale vietii.
avatar
vali 27-02-2017
Ne-a zis candva, printr-a XI-a sau a XII-a, la mijlocul anilor '80: "ce pacat ca nu se studiaza la scoala si alti scriitori români, daca l-ati citi, de exemplu, pe Gib Mihaescu..." Multumesc, dom profesor, La Grandiflora mi-a dat o paradigma care ma bantuie inca. Apoi tezele, la care aveai practic propriul subiect, la alegere, o sansa pentru creativitate, curajul si responsabilitatea de a fi tu insuti (ce rosie, cu sublinieri si semne de exclamare si intrebare, era teza mea care trata freudian relatiile lui Ion cu Ana si Florica - nu ca as fi stiut despre Freud atunci). L-am vazut pe dom' profesor iun toamna, era evident... totusi, chiar sub chinul bolii, cu delicatete ne a zis ca, daca se va simti ceva mai bine, va veni la intilnirea noastra de 30 de ani. Nicio grija, dom profesor, n-ati lipsit... doar noi o sa intarziem un pic la intilnire
avatar
Nicoleta Cocu 28-02-2017
Ramas bun, dragul meu profesor de limba romana si diriginte.... Nu pot uita orele de limba si literatura romana...... iesite din tiparul unor ore standard. Va multumesc pentru caldura cu care ne-ati inconjurat pe noi, copiii dumneavostra..... Dumnezeu sa va odihneasca in pace. o eleva cre v-a admirat.
avatar
VL 26-02-2017
Știam cu ceva timp în urmă că pentru bunul meu coleg de breaslă,ne-am cunoscut cu multe decenii în urmă,nu există cale de întoarcere.L-am vizitat de câteva ori,dar prea multe nu am mai discutat,fiindcă nu se mai putea.
Nicolae Crăciun va rămâne în mintea miilor de absolvenți,care deseori vedeau în figura lui boemă un Eminescu pe străzile Focșaniului. Sensibil,cu simțul umorului,gata oricând să răspundă la o săgeată ironică fină,vulcanic în dispute pe teme profesionale,dragul meu coleg Culai Crăciun a plecat singur,așa cum de altfel a trăit.Mereu s-a gândit să facă economii, ca să lase ceva celor două fiice.A fost cumpătat,corect,harnic până la epuizare,loial celor care i-au fost aproape.
Învățământul filologic vrâncean,și nu numai,mai primește o lovitură grea.A plecat dintre noi un dascăl adevărat,împătimit,dedicat școlii și discipolilor.
Știind cât de grea i-a fost suferința,mi-a revenit obsesiv în minte un vers din Labiș,poetul pe care l-am descoperit de pe vremea când nu prea aveam la ce să vibrăm.Copilul din "" Moartea căprioarei"",martor la o vânătoare a foametei,exclama la gândul unei iminente ucideri:"" Știam că va muri și c-o s-o doară...""Pe colegul nostru, luni de-a rândul l-a durut totul foarte intens.Părea că chinul nu se mai sfârșește.
Am descoperit în aceste săptămâni bunătatea fără margini a unui alt coleg,care i-a fost mai mult decât un frate.Un coleg care pentru mulți pare dur,rece,dar are o inimă de aur.Este semnatarul necrologului,profesorul Gh.S .Profesorul Nicolae Crăciun și-a început lungul drum spre reincarnare.
Creștinește, mă rog ca Dumnezeu să-l primească la el pe cel care a făcut să triumfe lumina în generații după generații,numele lui fiind drag multor vrânceni.
Adio,domnule profesor,Nicolae Crăciun! Luminatorii nu mor niciodată.
total: 6 | afişare: 1 - 6

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

1.00

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail