Educație

Noutăţile legislative, drepturile salariale şi numărul tot mai mic de elevi, discutate de sindicaliştii din educaţie

Mihaela Vlădescu
24 feb 2017 2195 vizualizări
SLI va înfiinţa un Centru judeţean de formare a cadrelor didactice u promisiuni pentru toamnă în ceea ce priveşte plata tranşelor restante din hotărarile judecătoreşti

Preşedinţii organizaţiilor de sindicat ale SLI Vrancea s-au întalnit ieri în  cadrul Consiliului Judeţean al liderilor unde au discutat problemele la zi ale învăţămantului vrancean. Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat subiecte precum raportul bugetar pe anul trecut, bugetul pe 2017, noutăţile legislative, discuţii pe marginea majorării salariale a personalului nedidactic, stadiul plăţii drepturilor salariale caştigate în instanţă, precum şi probleme punctuale din unităţile de învăţămant. Una dintre acestea din urmă se referă la numărul tot mai mic de elevi care afectează catedrele dascălilor, precum şi elevii, în unele localităţi din zona montană clasele de gimnaziu fiind nevoite să înveţe în regim simultan. Este situaţia de la Şcoala Bîrseşti unde liderul de sindicat de aici, Mihaela Nistoroiu, a atras atenţia că din toamnă elevii de clasa a V-a şi cei de clasa a VIII-a vor învăţa în regim simultan. Aceasta a solicitat conducerii SLI Vrancea să facă demersuri la Bucureşti pentru micşorarea numărului minim de elevi la clasă. “Este o situaţie cunoscută de noi, ea existand şi în alte localităţi, precum Nistoreşti dar şi altele din Ţara Vrancei”, a precizat preşedintele SLI Vrancea, Constantin Ionescu. O altă problemă ridicată de sindicaliştii din teritoriu este legată de faptul că personalul nedidactic este chemat şi sambăta la serviciu fără să fie remunerat. “La şcolile din Adjud s-a decis ca să nu meargă nimeni la serviciu sambăta pentru înscrieri la clasa pregătitoare. Nu avem nevoie de zile libere în contul sambetelor lucrate pentru că oricum nici concediu nu avem cand să ne luăm. Nu avem ce face cu zilele libere”, a precizat un alt lider de sindicat din judeţ. Şi pentru că imaginea cadrelor didactice este denigrată în ultima perioadă, prin întamplările nefericite mediatizate la nivel naţional, Constantin Ionescu a făcut apel la colegii săi pentru a desfăşura şi promova şi activităţile pozitive pe care le desfăşoară.

Centru judeţean de formare

Conducerea organizaţiei judeţene a SLI a anunţat că va depune zilele următoare la MENCŞ documentaţia necesară privind înfiinţarea la Focşani a unui Centru judeţean de formare profesională pentru membrii săi. “Suntem în discuţii cu o unitate de învăţămant din Focşani pentru a ne pune la dispoziţie spaţiul necesar desfăşurării de cursuri acreditate, cursuri pe care le dorim a fi cu costuri reduse sau chiar gratuite”, a precizat liderul SLI Vrancea. Cat priveşte drapturile salariale, Constantin Ionescu a afirmat că în legea bugetului de stat nu a au apărut sumele necesare plăţii tranşelor a IV-a şi a V-a din hotărarile judecătoreşti, dar că acest aspect a fost sesizat ministrului care  promis că la rectificarea bugetară banii necesari vor fi alocaţi. “După 1 iulie sunt multe promisiuni şi sperăm să fie şi respectate: plata tranşelor din hotărarile judecătoreşti, a dobanzilor şi acordarea voucerelor de vacanţă”, a mai spus Constantin Ionescu. Tot ieri liderii de organizaţii din judeţ au primit, pentru fiecare membru de sindicat, tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 martie, în valoare de 50 lei fiecare. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.