Educație

"Cu bunicii la gura sobei" la Năruja

Ziarul de Vrancea
17 feb 2017 2995 vizualizări
Activitatea iniţiată de Biblioteca Năruja s-a desfăşurat la şcoala din localitate unde cititul a fost vedeta zilei

“Cu bunicii la gura sobei” se intitulează proiectul desfăşurat la Năruja din cadrul căruia face parte şi activitatea ce a avut loc de Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Aceasta a fost organizată la Şcoala Gimnazială „B. Şt. Delavrancea” şi a fost coordonată de Biblioteca Publică Năruja prin bibliotecar Adriana Bratie. Activitatea, aşa cum transmite Adriana Bratie, s-a bucurat de prezenţa elevilor claselor a III-a, a IV-a şi a V-a , însoţiţi de părinţi, bunici şi cadre didactice. Invitaţi să le citească celor prezenţi au fost profesorii pensionari Ioan Micu şi Marioara Cîrlioru, iar tema aleasă pentru lectură a fost „Năruja – Străveche vatră vrâncenească” şi cărţile care şi-au descoperit slovele au fost cele ale apreciatului folclorist nărujean Simion Hârnea – „Locuri şi legende vrâncene”. Elevii au citit şi ei la rândul lor adulţilor din frumoasele legende ale plaiurilor vrânceneşti. Ioana Bianca Buşilă, Bianca Prisacariu, Florin Cristinel Panţuş, Geanina Teodora Jighir şi Nicolaie Neagu “prin inflexiunile vocii, prin ton, prin felul în care au dat viaţă legendelor din Vrancea Arhaică au starnit interesul auditoriului pentru lectură şi ne-au făcut să trăim alături de ei emoţii positive”, transmit reprezentanţii Bibliotecii Năruja. Cu această ocazie au fost premiate şi cele mai reuşite desene realizate de elevi pe această temă, diplome şi dulciuri primind toţi cei implicaţi în desfăşurarea acestei activităţi de promovare a cărţii şi lecturii.
 

Lectura şi cititul, sărbătorite
 

 

Elevii participanţi au fost premiaţi

 Cu această ocazie au fost evidenţiate şi alte cărţi în care Năruja se regăseşte, precum cele ale lui Toader-Titel Chirilă „Năruja-inima Vrancei”, „Năruja-flori din primăvara sufletului”, „Amintiri din viitor” ş.cl. , „Vrancea-Ghid de biblioturism” a Veronicăi Crăciun, „De la Năruja la Nistoreşti” coordonată de prof. dr. Ioana Fruntelată de la Univ. Bucureşti, etc.
În expoziţia amenajată s-au regăsit şi iile cusute cu migală de bunica uneia dintre eleve. “Ne-am simtit minunat, ca de fiecare dată, de altfel, cum bunicii noştri, la lumina lămpii, confecţionau adevărate opere de artă. Noi am adus pe măsuţa bătrânească şi o lampă veche ce a stârnit interesul elevilor: „Ce este?...”, „Cum se aprinde?...”, „Acolo este gaz?...”, ”Dar era şi bec în cameră, nu?...Cum vedeau bunicii noştri doar la lumina acestei lămpi?...””, mai trandmit reprezentanţii Bibliotecii Publice Năruja. Prin activitatea aceasta Biblioteca Năruja s-a alăturat celor peste 80 de biblioteci, şcoli, librării şi ONG-uri din ţară care au răspuns iniţiativei Asociaţiei „Citim Împreună România” de a sărbători pe 16 februarie LECTURA ŞI  

Ziua Internaţională a Cititului Împreună, marcată şi la Adjud

Biblioteca municipală Adjud, alături de Biblioteca Judeţeană ,,Duiliu Zamfirescu” Vrancea, în parteneriat cu organizaţia ,,Citim Împreună România” a participat la evenimentul organizat pe 16 februarie 2017 cu ocazia Zilei Internaţionale a Cititului Împreună. Astfel, în această zi au fost derulate cinci sesiuni de lectură cu 185 de elevi la sediul bibliotecii, în prezenţa scriitorilor adjudeni Ion Croitoru şi Cătălin Dorin, coordonator, prof. Tatiana Valea , director al Bibliotecii Adjud. La acestea au participat elevii mai multor clase de la Liceul “Emil Botta”, Adjud, Şcoala “Mihail Armencea” şi Şcoala „Mareşal Averescu” Adjud.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.