Educație

VIDEO!La mulți ani, Domnule Dinu Giurescu!

Valentin Muscă
15 feb 2017 2449 vizualizări
Odobeștenii l-au aniversat ieri pe academicianul Dinu Giurescu în Foyerul Casei de Cultură din localitate, manifestându-și atașamentul și recunoștința față de istoricul care a acceptat în 2006 să fie declarat cetățean de onoare al Orașului viilor Domnești. Întrucât starea de sănătate nu i-a permis să se deplaseze, sărbătoritul a ținut să intre telefonic în legătură cu tinerii prezenți la eveniment și să le mulțumească pentru mesajele transmise cu prilejul aniversării.

 

”De Odobești mă leagă amintiri din vremea copilăriei”

 

”Vă mulțumesc pentru gestul dumneavoastră. Odobeștiul este în sufletul meu și al familiei mele, și din partea tatălui, și din partea mamei, care era fiica geografului Simion Mehedinți. La Odobești se află bustul tatălui meu și de Odobești mă leagă amintiri din vremea copilăriei”, a declarat emoționat prin telefon istoricul Dinu Giurescu. Dacă Academia Română, ca de altfel și celelalte instituții de cultură din capitală, nu au găsit de cuviință să dea măcar o știre oficială, odobeștenii au ținut să-l omagieze pe reprezentantul celei de-a treia generații de istorici din familia Giurescu. Bunicul, Constantin Giurescu a fost profesor la Liceul Unirea. Tatăl, Constantin C. Giurescu s-a născut în Focșani și a scris mai multe studii despre fostul județ Putna și o monumentală operă despre Podgoria Odobeștilor.

 


Foto : Imagini din Foyerul Casei de Cultură cu ocazia evenimentului

Dinu Giurescu s-a opus demolării Bucureștilor în anii ‛80.

 

Casa de Cultură din Odobești îi poartă numele tatălui și intenționeazăorganizeze, anual, un simpozion ”C. C. Giurescu”. Despre rolul și importanța istoriei în formarea și cultivarea identității naționale a vorbit prof. de istorie Nelu Taman, directorul Liceului Teoretic, pledând pentru cunoașterea istoriei. Elevii prezenți au fost ca de fiecare dată mai înțelepți decât adulții și dornici intre în comuniune cu oameni frumoși ca sărbătoritul de ieri. Dinu Giurescu se numără printre puținii oameni de cultură din România care au avut curajul să se exprime public împotriva demolării Bucureștilor în anii ‛80. Numai și pentru acest lucru merită tot respectul. Păcatnu știm ne cultivăm valorile, nu apreciem personalitățile, cu atât mai puțin nu le citim operele și le luăm în râs munca, lăsând acest județ binecuvântat de Dumnezeu într-o beznă culturală ca pe vremea când grecii din Fanar conduceau Principatele. Din Odobeștii copilăriei Dumneavoastră dorim Domnule academician Dinu Giurescu, în numele comunității, ani mulți și frumoși ! (Valentin MUSCĂ) 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.