Educație

Proiectul "CRESC în Vrancea" a ajuns la final

Alexandra TĂTARU
27 ian 2017 1449 vizualizări
Conferinţa de încheiere a proiectului CRESC în Vrancea a avut loc la Consiliul Judeţean Vrancea

Proiectul “CRESC în Vrancea! Copii remigraţi în Vrancea-educaţi, sprijiniţi, consiliat” a ajuns la final. Evenimentul public de finalizare a proiectului s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Vrancea, unde au fost prezenţi toţi cei implicaţi în proiect, dar şi reprezentanţi ai Centrelor de Asistenţă Educaţională din ţară, precum şi membri ai unităţilor de învăţămant preuniversitar din judeţ. Proiectul s-a derulat în perioada februarie 2015 – ianuarie 2017, cu sprijinul financiar al Programului Ro10 – CORAI, finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Socială. Promotor de proiect a fost Consiliul Judeţean Vrancea, iar parteneri au fost Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Vrancea, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) “Elena Doamna” Focşani şi Intercultural Iceland. Valoarea totală a proiectului a fost de 2.257.686 lei, din care 1.919.033,10 Grant SEE şi 338.652,90 lei cofinanţare publică.
 

Facilitarea reintegrării sociale şi educaţionale a copiilor remigraţi
 

CRESC în Vrancea” este un proiect unic în ţară

 Conform unei definiţii date de L. Vlăsceanu, 2010, într-un studiu de sociologie, “migraţia de revenire desemnează un demers de migraţie care presupune întoarcerea individului la locul său de naştere sau în statul a cărui cetăţenie sau naţionalitate o are”. Avand în vedere faptul că în urma analizei unor date statistice oficiale, în perioada 2008-2012 au solicitat echivalarea studiilor pentru reînmatricularea în sistemul educaţional romanesc 21.325 copii reveniţi din Italia şi Spania, iniţiatorii proiectului “CRESC în Vrancea” şi-au propus acest demers pentru a facilita reintegrarea prin implementarea unor măsuri active de consiliere prishoeducaţională a copiilor, dar şi a unor activităţi de dezvoltare a competenţelor părinţilor şi specialiştilor din domeniu. “Proiectul a presupus înfiinţarea a trei Centre Zonale de Asistenţă Psiho-educaţională a Copiilor Remigraţi în Focşani, Adjud şi Mărăşeşti, care să asigure accesul a 300 de copii remigraţi la resurse educaţionale specifice şi consiliere în domeniu, accesul a 300 de părinţi la programe de educaţie parentală adaptate pentru situaţia lor specifică şi dezvoltarea competenţelor specifice a 340 de profesionişti în domeniu”, a precizat Liliana Jeny Mihai, managerul de proiect. În scopul depăşirii situaţiilor de dificultate sau vulnerabilitate asociată revenirii în Romania după o perioadă în străinătate s-au elaborat ghiduri de lucru pentru specialişti, metodologii de intervenţie, instrumente de lucru, metodologii de interpretare a rezultatelor evaluărilor psihologice.
 

 

Proiectul, unic în ţară, a fost un succes
 

 

Silviu Brebuleţ a prezentat rezultatele studiului derulat pe parcursul unui an

 

La conferinţa de încheiere a proiectului au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vrancea, Inspectoratului Şcolar Vrancea, inspectorul general Mihaela Nicoleta Neagu şi profesorul Gheorghe Dincă. Vicepreşedintele C.J. Vrancea, Ionel Cel-Mare a ţinut să precizeze invitaţilor la eveniment că este foarte onorat de faptul că acest proiect a fost susţinut de instituţia pe care o reprezintă şi să constate că a avut succes. “Nu pot să nu remarc faptul că a fost singurul proiect de acest gen din ţară şi că beneficiarii au avut, în final, o anumită satisfacţie pentru că s-a derulat aşa cum ne-am propus”, a spus cu mandrie vicepreşedintele C.J. Vrancea. De asemenea, inspectorul general MIhaela Nicoleta Neagu a precizat că, în general, cadrele didactice sunt conştiente de ceea ce au de făcut, dar că nu trebuie să uite să aibă grijă de sufletele copiilor. “Sunt onorată, mă simt ca acasă în Moldova şi vă felicit pentru acest proiect care a adus plusvaloarea muncii dumneavoastră. Totodată, ţin să anunţ că directorii Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională vor face parte dintr-un amplu proiect internaţional care va demara în curand”, a menţionat Mihaela Nicoleta Neagu. Reprezentanta I.Ş.J. Vrancea, Aurora Lefter, a pus accentul pe importanţa continuării proiectului, iar profesorul Gh. Dincă pe importanţa instrumentelor de lucru şi soluţiilor prezentate în proiect. Rezultatele studiilor desfăşurate în perioada februarie 2016-ianuarie 2017 au fost aduse la cunoştinţă de consilierul şcolar Silviu Brebuleţ. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.