Educație

Ziua Culturii Române, la Panciu, Sub „ocupaţia” Vrancei literare şi muzicale

Radu BORCEA
17 ian 2017 3499 vizualizări

Un OM, o CARTE şi o stare de spirit care a trezit la viaţă culturală Oraşul Panciu. Aşa aş putea  descrie, în câteva cuvinte, lansarea  volumului VRANCEA LITERARĂ – Antologia scriitorilor vrânceni, lansată luni seara (16 ianuarie 2017), la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, în contextul sărbătoririi Zilei Culturii (şi Identităţii Naţionale).

Pentru literele vrâncene, acest volum este o premieră editorială: Pentru prima dată, în aceeaşi carte, sunt reunite fragmente din creaţia literară a unui număr de 82 de scriitori vrânceni. Coordonatorul volumului este OMUL, profesorul şi scriitorul  Culiţă Ioan Uşurelu, care a inclus în volumul pe care l-a „păstorit” 82 de nume de condeieri vrânceni, promiţând unui auditoriu cultivat de spectatori (circa 100 de iubitori de literatură) că în volumul al doilea va face loc altor circa 35-40 de vrânceni care au rămas pe dinafară, dar care au cel puţin o carte tipărită.

Vreau să precizez că, într-o carieră jurnalistică trecută de 40 de ani, am participat de zeci de ori – aş zice chiar că de peste 200 de ori – la manifestări prilejuite lansarea unei cărţi. Însă arareori mi s-a întâmplat să reîntâlnesc în aceeaşi carte, „umăr” lângă „umăr”, atâţia colegi şi prieteni în viaţă, ori trecuţi în eternitate, expunându-şi gândurile şi trăirile vieţii lor „topite” în „creuzetul” poeziei, romanului, prozei, eseului sau criticii literare. Da, în Antologia scriitorilor vrânceni, se regăseşte  un „buchet ”de literatură selectată de un confrate de-al celor 82 aleşi de prof. Culiţă Ioan Uşurelu pe criteriile subiective, dar mai ales obiective ale Domniei sale.  

Luni, la Panciu, a fost o sărbătoare. Oraşul dintre vii s-a aflat sub „ocupaţia” literaturii şi a muzicii corale. Despre cartea scriitorului Culiţă Ioan Uşurelu au vorbit, elogios, profesorii Vasile Lefter , Petrache Plopeanu şi Ionel Mony Constantin,  poetul Ionel  Marin şi sussemnatul.

Foto:Primăria Orașului Panciu-contul de facebook

Partea a doua a manifestărilor culturale circumscrie Zilei Culturii Române a fost rezervată muzicii corale, „partitură” care a fost interpretată de formaţia Liceului „Ioan Slavici” din localitate, care a deschis „concertul”, continuat  la superlativ de prestigioasa corală PASTORALA dirijată de prof. Dumitru Săndulachi grupare profesionistă care, iată, împlineşte în acest an  40 de ani de activitate concertistică pe scenele din Focşani, din oraşele şi satele vrâncene ori din numeroase state europene şi nu numai.      

 

                                                                                                         Radu BORCEA     

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.