Educație

Jipa Rotaru, H. Dumitrescu, ”Comisia Centrală din Focșani”

Valentin Muscă
15 nov 2016 4025 vizualizări
Un volum despre anii când Focșanii au fost ”capitala” Principatelor Unite.In 2005, prin complicitatea Primăriei Focșani și a Direcției de Cultură, clădirea simbol a Focșanilor - Comisia Centrală a fost demolată

 


În sfârșit un volum care scoate Orașul Unirii din anonimat și-l proiectează în clubul select al orașelor care au jucat la un moment dat un rol fundamental în istoria României. Volumul ”Comisia Centrală de la Focșani, 10 mai 1859 – 12 februarie 1862” (Ed. Pallas, Focșani, 2015), realizat de istoricii Jipa Rotaru și Horia Dumitrescu este în primul rând un act de dreptate făcut unui oraș care a fost 3 ani, centrul legislativ al Principatelor Unite Moldova și Țara Românească. În același timp, lucrarea este cea mai interesantă cercetare întreprinsă pe acest subiect, pe cât de necesară, pe atât de importantă pentru a cunoaște momentele importante din istoria Orașului. În treacăt fie spus, deşi este capitală de judeţ, prima şi şi singura istorie a acestei urbe a fost scrisă şi publicată în 1906 de primarul Caian. Aţi citit bine, în 1906, acum 110 ani!

 

Foto2: Copertă volum

Între 1859 și 1862, Focșanii au fost ”capitala” României

 

Redactat pe baza documentelor arhivistice, cartea istoricilor Jipa și Dumitrescu reface momentul de glorie din istoria Focșanilor, perioada cuprinsă între 10 mai 1859 – 12 februarie 1862. Între aceste două date, domnitorul Al. Ioan Cuza a făcut naveta între Iași și București, unde funcționau două Adunări Elective cu două Guverne. În tot acest timp, la Focșani, în casele unionistului Scarlat Bontaș, și-a desfășurat activitatea Comisia Centrală, care s-a ocupat de armonizarea legislativă, având ca finalitate unificarea legislativă a țării, care avea în comun în 1859 doar pe Principele Cuza. După 1862 a existat un Principat numit România, cu o Adunare Electivă și un Guvern, iar cele două localități de frontieră s-au unificat prin decretul domnesc din 10 iulie 1862. Din acel moment și până astăzi există un singur oraș Focşani, reședință a Județului Putna, iar din 1968 a Județului Vrancea.

 

Comisia Centrală a fost cărată la prund


Clădirea în care a funcţionat Comisia Centrală se afla pe strada omonimă, la nr. 72-74. A fost utilizată de autorităţi în diferite scopuri printre care şi acela de Arest Comunal şi Muzeu al Unirii din 1965. A fost locul pe unde au trecut spre Galaţi şi Bârlad o parte dintre foştii deţinuţi politici şi luptătorii anticomunişti, schimgiuţi de comunişti. În haosul de după 1989 şi în goana după tunuri imobiliare, clădirea Comisiei Centrale a fost victima lăcomiei oamenilor de afaceri în complicitate cu elementul politic băştinaş. Deşi era pe Lista Monumentelor Istorice şi în responsabilitatea Primăriei Focşani, a fost lăsată să se deterioreze. Mai mult decât atât, Direcţia de Cultură Vrancea a întocmit în 2003-2004 un raport în care s-a specificat că nu mai prezintă interes istoric. Ministerul Inculturii a declasat clădirea care a dat Focşanilor numele de Oraşul Unirii şi a radiat-o de pe Lista Monumentelor Istorice. Un afacerist local a achiziţionat terenul cu clădirea simbol şi în 2005 a demolat-o. Aceasta este istoria tristă, dar adevărată, a clădirii Comisiei Centrale, care a introdus Focşanii în cartea de aur a istoriei legislaţiei româneşti, pentru că aici s-au fost pus bazele Constituţiei României. Felicitări autorilor acestui volum tipărit în condiţii grafice de excepţie şi RUŞINE celor care şi-au pus numele pe documentele care au văduvit Focşanii de lăcașul încărcat cu istorie şi spirit! (Valentin MUSCĂ)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.