Educație

De la Praga la Focșani

Valentin Muscă
14 nov 2016 3213 vizualizări
Aventurile unui baron ceh în Principatul Valah din anul 1856

 

La un secol de la a doua ediție a celebrelor amintiri ale baronului Emanuel Salomon Friedberg-Mirohorsky, focșănenii au ocazia să citească într-o frumoasă traducere, pagini despre Focșanii anilor 1856, văzuți prin ochii unui literat, pe atunci ofițer cartograf în Armata Austriacă. ”De la Praga la Focșani. Aventurile unui baron ceh în Principatul Valah din anul 1856” (Editura Lieder, București, 2015) este varianta volumului apărut pentru prima dată la Praga, în 1896. Frânturi din acest volum au fost publicate de Virgiliu P. Arbore într-un număr al Revistei ”Milcovia” din 1934. Fiind un intelectual rafinat, cu spirit de observație, ofițerul notează în caietele sale impresii despre lumea pe care a descoperit-o în Principatul Valah. Spații largi dedică satelor din fostul Județ Slam Râmnic și Focșanilor. O adevărată frescă a vieții sociale dintr-un orășel în care, prin mijlocul târgului trecea un canal urât mirositor, iar la doi pași prin praf sau noroi până la genunchi, se plimba coconetul îmbrăcat din cap până la picioare cu bijuterii de prost gust.

 

Focșănencele se îmbrăcau ca la Paris și în Anglia

 

”Îmbrăcămintea locuitorilor din Focșani nu se deosebește mult de a noastră, căci și acolo cultura, moda și legăturile lesnicioase cu Parisul și Anglia i-au făcut să-și schimbe portul (...)Boieroaicele tinere și orășencele se îmbracă foate elegant și la modă, dar dau dovadă de neglijență față de ordinea generală și de etichetă. Pe stradă sau la plimbare prin praf și prin noroi își pun haine din catifea grea sau din mătase, decoltate pe piept sau cu mâneci scurte, dar apar la petrecerile de seară (...) în capoate foarte bogate, prețioase, persane și pantofi ușori. (...) Într-un cuvând întreaga alcătuire a îmbrăcămintei nu dovedește nici consecvență, nici gust la respectivele doamne și domnișoare. (...) O trăsură uriașă trasă de ponei mici și mânați de un vizitiu numai în ițari și în cămașă sau o brișcă cu niște cai imenși ca pentru caleașca episcopală de paradă, cu un vizitiu în livrea, dar fără mănuși, cai diferiți ca înălțime și forță, harnașamente strălucitoare la o căruță amărâtă sau invers și tot așa mai departe. Inconsecvența este aici regulă. (...) Printre prăvăliile din oraș, frizeriile se remarcau în mod deosebit (...), de aproape prin bălțile uriașe de noroi amestecat cu săpun din fața intrării, căci acolo toate ligheanele, lighenașele și orice alt vas indiferent de conținut se vărsa în stradă fără să se țină seama de trecători, astfel că aceștia se considerau fericiți sau norocoși când scăpau neatinși”, notează baronul praghez despre viața din Focșani. Citiți dragi focșăneni amintirile baronului austriac să vedeți că nu ne-am schimbat cu nimic! Nici astăzi nu ne deosebim prin îmbrăcăminte de Occident, dar mitocănia cocalarilor care plimbă pițipoancele cu mașinile de teren prin Piața Unirii nu o vom întâlni niciodată în țările civilizate din Apus! (Valentin MUSCĂ)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2716 zile, 14 ore, 51 minute, 21 secunde
Super, niciun ziar local nu a aflat cine a castigat alegerile din Moldova, la 2 zile dupa eveniment. Uite asta ar fi o stire, sa aflam cine pune botnita presei si televiziunilor romanesti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.