Educație

Primele exponate ale Colecţiei muzeale «Simion Mehedinţi » au ajuns la Soveja

Alexandra TĂTARU
2 oct 2016 2230 vizualizări
Vineri, 30 septembrie 2016, a sosit la Soveja primul transport cu exponatele necesare înfiinţării Colecţiei muzeale «Simion Mehedinţi »

Obiectele au aparţinut savantului Simion Mehedinţi după ce aproape un secol s-au aflat în dotarea Facultăţii de Geografie din Bucureşti şi a sediului Societăţii de Geografie din Romania. Este vorba de piese de mobilier de mare valoare artistică şi istorică, folosite de marele geograf vrancean: o vitrină-bibliotecă, un birou masiv, un fotoliu sculptat. Piesele vor fi recondiţionate de meşteri lemnari vranceni, iar costurile vor fi suportate de Societatea de Geografie din Romania.

Apel pentru întregirea colecţiei

 Biroul lui Simion Mehedinţi va fi al Sovejei

 Ca urmare a protocolului semnat între Biroul Executiv al Societăţii de Geografie din Romania şi autorităţile din Soveja, s-a luat decizia de înfiinţare a „Colecţiei muzeale Simion Mehedinţi” în cadrul Căminului Cultural din Soveja (director Elena Tutui), satul natal al marelui geograf. De asemenea, SGR a făcut propunerea ca respectivul aşezământ cultural care va găzdui această colecţie să se numească „Centrul Cultural Simion Mehedinţi.

Totodată, Biroul executiv al SGR, respectiv preşedintele prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, vicepreşedinte prof .univ. dr. Silviu Neguţ şi secretarul general Costin Diaconescu lanseză un apel către toţi deţinătorii de obiecte care au aparţinut savantului să contribuie la întregirea colecţiei. „În vederea amenajării «Colecţiei Muzeale Simion Mehedinţi» lansăm invitaţia ca toţi cei care dispuneţi de orice lucru care aminteşte de Simion Mehedinţi (mobilier, obiecte personale – ceas, stilou, toc, călimară, baston, ochelari, toc de ochelari, etc., cărţi, mai ales cu dedicaţii, fotografii, scrisori, adnotări etc.) şi aveţi disponibilitatea de a le oferi, vă rugăm să ne comunicaţi în ce ar consta donaţia dumneavoastră, urmând să vă anunţăm unde acestea vor fi trimise. În  mod cert, predarea-preluarea obiectelor respective se va face în baza unui acord semnat de ambele părţi. Se va menţiona numele donatorului”, anunţă Biroul SGR pe pagina web oficială. Colectia se va afla în administrarea Primăriei şi Consiliului Local Soveja, în parteneriat ştiinţific cu Societatea de Geografie din Romania. Colecţia în curs de constituire va fi deschisă publicului la mijlocul anului viitor. (Alexandra TĂTARU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 2761 zile, 16 ore, 3 minute, 23 secunde
Un lucru minunat. Felicitari organizatorilor si primitorilor. Va fi o munca asiduua. Sa ne bucuram de memoria inaintasilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.