Ultima oră

În prima zi din septembrie se sărbătoreşte Ziua Jandarmeriei Rurale

Dan Chiriac
30 aug 2016 1263 vizualizări
Manifestările au loc în faţa Casei de Cultură

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea sărbătoreşte pe 1 septembrie un moment istoric deosebit care marchează  Ziua Jandarmeriei Rural. Prin decretul semnat la 1 septembrie 1893  Regele Carol I a statuat înfiinţarea acestei instituţii. Astfel că în data de 01.09.2016, la împlinirea a 123 ani de la promulgarea legii care înfiiţa Jandarmeria Rurală, jandarmii vrânceni  vor organiza şi desfăşura o activitate de informare a publicului cu privire la ce a însemnat Jandarmeria Rurală.  Evenimentul va avea loc în faţa Casei de Cultură din Focşani, între ora 10.00. - 12.00, în cadrul căruia vor fi prezentate o parte din materialele şi mijloacele din dotarea jandarmilor. La 1 septembrie 1893 a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european. Este demn de remarcat faptul că această lege a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării. În toate comunele se înfiinţau plutoane, companii, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor. Până în anul 1998, 1 septembrie era şi Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 Aprilie, zi care marchează  promulgarea, de către domnitorul  Grigore Alexandru Ghica,  în anul 1850, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.  Potrivit informaţiilor obţinute în urma studierii arhivei, momentul de apogeu al jandarmeriei rurale în judeţul Vrancea a fost atins în anul 1938, când în subordinea legiuni de Jandarmi Putna se aflau un număr de 6 secţii şi nu mai putin de 62 de posturi de jandarmi, la nivelul fiecărei comune. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.