Educație

O medalie de aur la olimpiadă este rezultatul pasiunii şi a multor mii de ore de muncă

Alexandra TĂTARU
24 aug 2016 4338 vizualizări
Adrian Toma este primul vrancean care a obţinut o medalie de aur la o Olimpiadă Internaţională de Geografie u Adrian ne-a povestit cum a reuşit performanţa şi cum a fost experienţa de la Beijing u lotul Romaniei a obţinut două medalii de aur, una de argint şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de la Beijing

Adrian Toma este unul dintre elevii excepţionali ai Vrancei şi ai Romaniei care s-a întors de curand cu o medalie de aur de la Beijing, de la Olimpiada Internaţională de Geografie unde, alături de ceilalţi trei membri ai lotului olimpic, a făcut performanţă şi a dovedit, încă o dată, că locul geografiei este unul important, chiar dacă în şcoală se studiază doar o oră pe săptămană.

 

Adrian Toma, Sabina Calisevici, Radu Artiom, Sorina Avădanei şi profesorii Fiscutean

 

Lotul Romaniei, participant la Olimpiada de Geografie de la Beijing în perioada 17-22 august, a fost pregătit, timp de 10 zile, de Cornelia şi Dorin Fiscutean de la Colegiul Naţional Iaşi, dar rezultatele lor sunt de fapt reflexia studiului intens pe care l-au făcut de-a lungul timpului cu profesorii lor de la şcoală şi acasă, în mod individual. Medalie de aur a mai obţinut şi Sabina Calisevici, de la Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, argint a obţinut Radu Artiom din Bucureşti şi bronz Sorina Avădanei, din Neamţ.
Adrian Toma este primul vrancean laureat internaţional la geografie
Pentru Vrancea, Adrian Toma a obţinut prima calificare la etapa internaţională a Olimpiadei de Geografie şi a obţinut prima medalie de aur din “istoria” performanţelor vrancene la disciplina geografie. Performanţe au mai fost la această disciplină, dar toate s-au oprit la nivelul etapelor naţionale. Tot Adrian a reuşit, încă din clasa a VIII-a, să obţină primul premiul întai la olimpiada naţională, un premiu 2 în clasa a IX-a, iar pană în clasa a XII-a s-a încăpăţanat mereu să fie primul. La sfarşitul liceului, tot efortul şi pasiunea lui încă din copilărie s-a concretizat în medalia de aur care l-a adus, fără admitere, în randul studenţilor la Facultatea de geografie a Universităţii Iaşi.
 

Pasiunea se dobandeşte, dar performanţele se obţin prin muncă
 

Adrian Toma a fost un elev excepţional la toate obiectele. Nu a mers la şcoală fără lecţiile învăţate şi asta fără să-l forţeze cineva. A crescut mai mult cu mama sa, tatăl fiind mai mereu plecat în străinătate pentru a le asigura cele necesare traiului. Pasiunea pentru geografie a dobandit-o din copilărie, pe la 4-5 ani, atunci cand împreună cu mama a intrat într-o librărie şi în loc de jucărie a preferat un glob geografic. După cateva luni, seară de seară, globul geografic i-a devenit jucăria preferată şi “maşinuţa” cu care a explorat lumea. “La 6 ani a ştiut toate capitalele lumii, iar mai tarziu, cand l-a cunoscut pe profesorul Radu Murariu, pentru care are un respect deosebit, acesta l-a provocat cu o mulţime de curiozităţi care mai tarziu l-au “hrănit” şi l-au determinat să exploreze ore în şir despre acest domeniu”, mărturiseşte mama lui Adrian. Profesorul cu care s-a pregătit la Colegiul Naţional Unirea, Octavian Dragomir, spune că “au fost mii de ore de pregătire suplimentară şi studiu individual şi dacă relaţia dintre profesor şi elev nu ar funcţiona, în general, ori dacă elevul nu ar fi excepţional şi determinat, această performanţă nu ar fi posibilă”. Răsplata este una corectă!
 

Primul premiu l-a motivat să fie şi mai bun
 

La gimnaziu, Adrian a fost pregătit de Cerasela Stănescu, prof. de geografie la Şcoala “Ştefan cel Mare” cu ajutorul căreia, în clasa a VIII-a, a obţinut calificarea la faza naţională a olimpiadei de geografie de unde s-a întors cu premiul I. “Acolo am cunoscut o mulţime de elevi pasionaţi de geografie şi mi-a plăcut motivaţia lor. M-am întors mult mai determinat să nu renunţ la pasiunea mea, chiar dacă această pasiune nu îţi dă perspective financiare, în schimb îţi lărgeşte orizonturile”, îşi aminteşte cu drag despre acele momente, Adrian. După terminarea gimnaziului, Adrian a fost pentru prima dată nehotărat unde îşi va continua studiile liceale. Soarta a făcut să se întalnească cu profesorul Octavian Dragomir care l-a convins să aleagă CNU şi să continue să-şi cultive pasiunea, mai ales că Octavian Dragomir şi-a dedicat mare parte din carieră pregătind mulţi elevi pentru asemenea concursuri.
 

“Mi-a plăcut atat de mult la Beijing încat, într-o zi, aş vrea să-l mai revăd”
 

Experienţa de la Beijing l-a impresionat foarte mult. Chiar dacă au fost doar opt zile, din care două pe drum şi patru de concurs, lui Adrian i-au fost aproape suficiente să-şi facă o primă impresie despre cum pot merge unele lucruri într-o ţară cu un regim diferit faţă de al nostru. “Mi-a plăcut foarte mult acolo, cum merg lucrurile ca pe roate, că sunt foarte deschişi şi organizaţi. Nu am văzut cum e în rest, dar ceea ce am văzut m-a impresionat. Ar fi bine să meargă şi la noi lucrurile aşa. Mi-ar plăcea să mă întorc într-o zi acolo şi să mai văd şi alte aspecte”, povesteşte Adrian. Adrian a avut curajul să meargă şi singur prin oraş, doar cu harta şi busola, simţul lui de orientare geografică dandu-i un curaj aparte. Pe langă obiectivele pe care le-a vizitat cu grupul, Oraşul Interzis şi Piaţa Tiananmen, Marele Zid şi Palatul de Vară, el a mai vizitat şi centrul de afaceri sau turnul cu 80 de etaje, pentru că, tot într-o zi, pe langă geografie, ar mai dori să facă şi afaceri. “După ce voi studia geografie, din plăcere, va trebui să caştig şi bani şi sigur voi face afaceri într-un domeniu care, la momentul respectiv, se va dovedi profitabil”, ne spune Adrian despre ce va face în viitor.
 

“Plecăm în echipă, dar concurăm individual”
 

Chiar dacă formează o echipă, etapele concursului internaţional nu sunt concepute pentru echipele formate în special din patru membri, ci sunt dedicate fiecărui concurent, ceea ce face mult mai greu concursul. “Ar fi fost mult mai bine să concurăm în echipă, pentru că ne-am fi completat foarte bine. Spre exemplu, eu eram mai bun pe domeniul uman, colega mea pe geografie fizică, celălalt la alte aspecte. Însă, pe teren mergeam ca o echipă, dar punctajele le-am obţinut individual”, declară Adrian despre regulamentul de concurs. Concursul a avut trei probe. La proba teoretică (cu 40% din punctaj) au avut de răspuns la foarte multe întrebări, desfăşurate pe 19 pagini, în timp de 3 ore, în spaţiu de lucru restrans, întrebări care le-au pus la încercare capacitatea de sinteză, logica şi modul de interpretare a unor fenomene sau procese geografice. Proba a doua (40% din punctaj) a constat în completarea unor fişe de lucru cu observaţii pe teren, într-un cartier rezidenţial, probă care a fost dezvoltată în laborator prin elaborarea unui studiu de reamenajare urbanistică în viziune proprie. Proba a treia, şi ultima, a fost un test fulger, de 40 de întrebări cu itemi la algere, timp de 40 de minute, care le asigura restul de 20% din punctaj. Rezultatul? Medalia de aur. “La fel de buni au fost şi cei din Singapore, Thailanda, Rusia, Australia, China. Încă nu ştim clasamentul pe naţiuni”, ne mai mărturiseşte Adrian Toma.

La aeroport au fost aşteptaţi cu bucurie

La aeroportul “Henri Coandă”, după 12 ore de călătorie, lotul olimpic a fost aşteptat cu bucurie de familie, de profesorii îndrumători, de membrii Societăţii de Geografie din Romania. Bucuria lor şi a celor care le-a fost aproape nu se poate măsura în cuvinte. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
LM, acum 2772 zile, 18 ore, 21 minute, 10 secunde
Exceptional !!!! Un sincer bravo ...
8, acum 2772 zile, 19 ore, 22 minute, 54 secunde
Felicitari!
dn, acum 2772 zile, 20 ore, 34 minute, 24 secunde
Munca si inteligenta duc la performanta care este incununata cu laurii victoriei!!! Felicitari! Bravo, domnule Dragomir!!!!
cd, acum 2772 zile, 21 ore, 13 minute, 39 secunde
mii si mii de felicitari acestui copil d aur ,dar si profului,care e dedicat total scolii.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.