Educație

Hramul Schitului Valea Neagră:Sărbătoarea Vrancei arhaice

Valentin Muscă
14 aug 2016 8271 vizualizări
Sfânta Marie Mare este sărbătoarea spirituală a Țării Vrancei pentru că este hramul Bisericii de lemn a Schitului Valea Neagră, fondat de preotul Maftei din Spinești la 1755. Nu există sărbătoare mai importantă în istoria Țării Vrancei și loc mai plin de semnificații socio-culturale ca Schitul de la Valea Neagră cu hramul Adormirii Maicii Domnului și Icoana făcătoare de minuni.

 Ctitorit cu binecuvântarea Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului,înzestrat cu danii de moșnenii satelor de pe acoperișul Carpaților, așezământul a fost până în secolul trecut capitala spirituală a Țării Vrancei.Iată ce spunea Simion Hârnea în anii ‛30 din veacul trecut: ”În ziua de Sf. Marie Mare, la prăznuirea hramului se adunau la schit o mulțime de credincioși veniți din toate satele Vrancei și ospătau împreună cu mâncăruri pregatite din belșug și băutură aleasă, scoasă din butoaiele din pivnițele schitului. De aici s-a născut obiceiul de a se aduna vrâncenii în fiecare an în toiul verii, la 15 august, unde se sfătuiau la pragul bisericii și puneau la cale multe treburi bune, de interes obștesc”.Vremurile s-au schimbat după al Doilea Război Mondial,pământurile au fost confiscate de comuniști, monahii alungați la casele lor și schitul transformat în biserică de mir.

 

În zilele noastre viața monahală a renăscut la Valea Neagră, schitul a fost transformat în mănăstire și pelerinajele au fost reluate. De Sfânta Marie Mare credincioșii din satele Țării Vrancei vin de la zeci de kilometri să se închine la Icoana făcătoare de minuni și să se ospăteze cu rudele și prietenii din satele aflate la zeci de kilometri depărtare. Cei care doresc să descopere ”Mecca” Vrancei arhaice, să urce măcar o dată la Valea Neagră, să pășească în spațiul sacru binecuvântat de Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului și să se roage între pereții Bisericii de lemn, adevărată catedrală a nemuritorilor răzeși din inima Țării Vrancei! (Valentin MUSCĂ)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.