Educație

Subiectele la proba de la Limba Română la Evaluarea Naţională 2016 a elevilor de clasa a VIII-a

Ziarul de Vrancea
27 iun 2016 4168 vizualizări
Absolvenții claselor a VIII-a au început astăzi Evaluarea Națională 2016 cu proba scrisă la Limba și Literatura Română.

 

La primul subiect elevii au avut de analizat poezia ”Salcâmii” de A.E. Baconsky. Între altele, li s-a cerut să demonstreze că poezia aparţine genului liric. Tot la primul subiect au avut de explicat sensul cratimei în secvenţa ”învie-n mine” și să noteze câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: alerga, veșnic, căci.

La al doilea subiect li s-a cerut, între altele, o compunere despre o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

Examenul a început la ora 09.00 și a durat două ore.

 

 

 

 

 

Baremuri

 

Absolvenții claselor a VIII-a au avut, astăzi, de rezolvat două subiecte cu mai multe cerinţe, notate în total cu 78 de puncte. Alte 12 puncte puteau fi obţinute pentru redactarea întregii lucrări, iar zece puncte au fost acordate din oficiu.  

Primul subiect a avut două cerinţe, una legată de analiza poeziei „Salcâmi", de Anatol Baconsky, iar a doua, de redactare a unei compuneri de 150-250 de cuvinte în care elevii trebuiau să explice de ce poezia aparţine speciei pastel.  

Elevii pot primi 42 de puncte dacă au rezolvat corect primul subiect.


La subiectul al doilea, elevii au primit un fragment dintr-un material publicat pe www.adevarul.ro, cu tema "”Grădina pierdută a Edenului": locul în care ajungi doar cu elicopterul", semnat de Andreea Marinaş.

Elevii au avut de răspuns la şase întrebări referitoare la textul dat şi de redactat o naraţiune de 150-250 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.  

Pentru rezolvarea corectă a subiectului al doilea, elevii primesc 36 de puncte.




 

 

Precizăm că după finalizarea înscrierii la  evaluarea, care asigură accesul absolvenţilor de gimnaziu în clasa a IX-a, 2817 candidaţi din judeţul Vrancea urmează să susţină cele două probe scrise ale Evaluării Naţionale 2016.Astfel astăzi 27 iunie2016  – a fost programată proba scrisă la limba şi literatura română; iar pe 29 iunie 2016 se va susţine – proba scrisă la matematică. Conform prevederilor metodologice şi procedurale, în judeţul Vrancea pentru examenul de Capacitate 2016 s-au constituit 90 de centre de examen şi un centru zonal de evaluare. Pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidaţii care susţin Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, comisia naţională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.

Afişarea rezultatelor iniţiale se va face pe data de 1 iulie, până la ora 16:00. Eventualele contestaţii pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

 


Calendar Evaluarea Naţională 2016


27 iunie 2016 – Limba şi literatura română 28 iunie 2016 – Limba şi Literatura maternă

29 iunie 2016 – Matematică

1 iulie 2016 – Afişarea primelor rezultate, până la ora 16:00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00 – 20:00

2-4 iulie 2016 – Rezolvarea contestaţiilor

5 iulie 2016 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii Repartizarea computerizată şi înscrierea la liceu

În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere şi tot în această perioadă fişele vor fi introdse în baza de date computerizată. Pe 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti. Tot în aceeaşi zi, şi liceele vor afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate.

Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 - 29 iulie.

 

 

Citiţi  şi:Începe Evaluarea Naţională. Absolvenţii de gimnaziu susţin proba scrisă la limba română


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.