Educație

Pe urmele "ocrotitorului Vrancei"

Silvia Vrînceanu
23 iun 2016 2992 vizualizări
Tinerii internaţi la Centrul "Sfânta Maria" au aflat poveşti neştiute în excursia organizată de cuzişti la Mănăstirea Brazi de la Panciu Cuziştii au continuat activităţile caritabile în beneficiul tinerilor seropozitivi de la Centrul Sfânta Maria din Goleşti, pe care i-au însoţit într-o nouă excursie memorabilă.

Marţi, 21 iunie 2016, s-a derulat a treia etapă a proiectului educativ „A doua şansă pentru viaţă”, proiect iniţiat de profesori şi elevi de la Colegiul Naţional "AL. I. Cuza" Focşani, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea şi Asociaţia „Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor”. De data aceasta, voluntarii cuzişti şi profesoarele coordonatoare, Teodora Bentz, Melania Pătrăşcanu, Emilia Poll şi Loredana Diac, i-au invitat pe tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Goleşti pe drumuri de poveste. Prin urmare, au poposit împreună, într-o zi frumoasă de vară, la Mănăstirea Brazi de lângă Panciu, acolo unde i-a întâmpinat maica stareţă Eusebia, care le-a vorbit excursioniştilor despre trecutul şi prezentul acestui lăcaş de cult. "Primii ctitori ai Mănăstirii Brazi au fost călugării Sava şi Teofilact, dar cel care a aşezat durabil temelia a fost Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie, fost mitropolit al Moldovei, decapitat în 1694 la Mănăstirea Brazi şi ale cărui moaşte sunt aşezate spre închinare în Biserica Nouă a mănăstirii. Sfântul Teodosie a fost canonizat în anul 2003 şi este nu numai patronul spiritual al mănăstirii, dar şi ocrotitorul Vrancei. Tinerii vizitatori au fost impresionaţi de faptul că aici s-au scris şi pagini ale literaturii române, căci la Mănăstirea Brazi a tradus o parte din Biblie scriitorul Gala Galaction şi tot aici a scris ultimele pagini Ioan Slavici, care a şi cerut să fie înmormântat în acest spaţiu sacru şi liniştit. Probabil că Dumnezeu a binecuvântat pe toţi cei care au vrut să construiască lăcaşul credinţei, căci de la şase camere şi o bisericuţă s-a ajuns până la o biserica nouă, mare, luminoasă, cu o podea de marmură, pe care, intimidaţi, tinerii abia îndrăzneau să calce", ne-au relatat însoţitorii tinerilor de la Centrul "Sfânta Maria". 

După această lecţie de istorie şi credinţă, voluntarii cuzişti şi prietenii lor au fost invitaţi de măicuţe la masă şi, mai târziu, în livada mănăstirii.
Pentru cuzişti, excursia aceasta a fost şi un prilej de a fi mai aproape de gândurile şi sentimentele tinerilor de la Centrul Sfânta Maria, pe care puţini oameni îşi fac timp să îi asculte”, a concluzionat  Bianca Hristea, elevă în clasa a IX-a G, voluntar în cadrul proiectului. Urmează ultima etapă a proiectului „A doua şansă pentru viaţă”, desfăşurat de-a lungul anului şcolar 2015-2016, o altă excursie oferită de către cuzişti tinerilor afectaţi de virusul HIV de la Centrul „Sf Maria” din Goleşti, dar, de data aceasta,  pe litoralul românesc. Liceenii cuzişti şi prietenii lor de la Centrul "Sfânta Maria" au petrecut momente preţioase împreună în cadrul acestui proiect social care ar trebui multiplicat în şcolile şi centrele din tot judeţul. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.