Educație

Colectă publică la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Ziarul de Vrancea
4 mai 2016 1116 vizualizări
Aceasta constă în strângerea unor materiale documentare ori fotografii de epocă, scrisori, cărţi, cărţi poştale, cu scopul de a reconstitui imaginea trecutului

Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea lansează proiectul „Pro Memoria”, sub deviza „Împreună pentru o cauză bună!”. Lansarea va avea loc în cadrul celei de-a XI-a ediţii aTârgului de Carte de la Focşani care va avea loc în perioada 26-29 mai 2016 şi este dedicată împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial şi al evenimentelor din anii următori dedicate luptelor eroice de la Mărăşeşti din vara anului 1917, precum şi al Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918. Prin proiectul „Pro Memoria” se doreşte crearea unei arhive electronice, în scopul de a valorifica unele surse istorice mai puţin cunoscute, de a susţine implicarea comunităţii, alături de bibliotecă, în reconstruirea imaginii trecutului nostru, precum şi pentru a asigura celor interesaţi, accesul la această arhivă astfel constituită. Pentru aceasta, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea iniţiază, pe termen mediu şi lung, o colectă publică pentru strângerea unor materiale documentare sau obiecte diverse, cum ar fi fotografii de epocă, scrisori, cărţi, cărţi poştale circulate sau nu, scrisori de pe front sau alte mărturii documentare, memorii, cărţi de vizită, invitaţii, calendare, ziare şi reviste din acea perioadă, chiar şi incomplete, caiete de notiţe, liste diverse, efecte militare, medalii, brevete şi alte materiale din perioada 1900-1945, cu prioritate cele cu trimitere la Primul Război Mondial. Aceste obiecte trebuie să fie originale, nepreluate din alte surse care ar anula ideea autenticităţii lor. „Prin acest proiect, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea doreşte să contribuie la identificarea unor noi surse documentare autentice, la dezvoltarea memoriei locale şi la optimizarea accesului la aceasta pentru toate categoriile de public interesate, doreşte, de asemenea, să-i omagieze pe eroii ţării noastre, deopotrivă ai Vrancei, pe urmaşii acestora care le-au păstrat vie amintirea, dar şi să-şi exprime recunoştinţa faţă de armata română şi de personalităţile istorice ale epocii amintite”, transmite Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Judeţene şi coordonatoarea proiectului.

Obiectele strânse vor face obiectul unor colecţii speciale
   
Obiectele propuse pentru includerea în arhiva electronică vor fi evaluate din punctul de vedere al autenticităţii acestora, apoi li se va face o descriere amănunţită cuprinsă într-o fişă de identificare în care se va menţiona şi provenienţa, apoi vor fi digitizate şi arhivate. Echipa de proiect, pentru oricare din aceste situaţii, anunţă că va întocmi o metodologie specifică prin care să se garanteze posesorilor siguranţa obiectelor pe perioada digitizării, confidenţialitatea datelor personale şi garanţia utilizării datelor doar în atingerea scopurilor declarate de bibliotecă. Proprietarii obiectelor propuse să fie incluse în arhiva electronică le pot dona Bibliotecii Judeţene, situaţie în care vor fi inventariate şi păstrate de bibliotecă, acestea făcând obiectul unor colecţii publice sau pot fi luate înapoi. Pentru evaluarea obiectelor primite, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene anunţă că vor apela la experienţa unor consilieri de specialitate, invitaţi de iniţiatorii proiectului. „Pentru a simplifica accesul la documentele propuse să fie incluse în arhiva electronică, biblioteca poate trimite reprezentanţi în judeţ, care să ia legătura cu cei interesaţi să ni se alăture”, mai transmit reprezentanţii instituţiei vrâncene. (M. VLÂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.