Educație

"Profesorii nu mai reprezintă vectorii de imagine ai societăţii"

Ziarul de Vrancea
24 ian 2016 2877 vizualizări
„Profesioniştii din sistemul de educaţie să iasă dintre zidurile şcolii. Învăţământul românesc nu trebuie decis din birouri”, a mai declarat la Focşani secretarul de stat Gabriel Ispas

Prezent la Focşani, unde a participat sâmbătă la Gala jubiliară „UNIREA 150” organizată de Colegiul Naţional „Unirea”, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Gabriel Ispas, a făcut câteva referiri la situaţia actuală a învăţământului românesc. Acesta a recunoscut că învăţământul românesc nu arată bine şi s-a referit la discuţiile care se poartă despre adoptarea unui model extern. „Eu cred că niciun model importat nu este un model pe care trebuie să-l adoptăm. Modelul românesc trebuie să fie cel care să dea sens şcolii noastre, iar modelul românesc trebuie să fie generat pe baza experienţelor pe care le-am avut până în acest moment, uitându-ne, evident,  la tot ceea ce a fost bun şi de valoare în alte state, dar în acelaşi timp folosind resursele noastre naţionale, folosindu-i pe profesorii noştri, folosindu-i pe cei care au ceva de spus. Cred cu tărie că învăţământul românesc nu poate fi decis din birouri. Învăţământul românesc şi soarta acestuia trebuie să fie decise de cei care sunt ridicaţi în comunitatea academică”, a afirmat secretarul de stat. În opinia acestuia, o parte din vina în care se află sistemul educaţional din România o poartă întreaga societate care „nu ştie sâ-şi vândă marfa pe care o are”.


 „Cred că este este cazul ca toţi profesioniştii din sistemul de educaţie să iasă dintre zidurile şcolii. De prea multă vreme profesorii nu mai reprezintă vectorii de imagine ai societăţii. Este momentul ca într-o societate care se dezvoltă, rolul profesorului să fie altul, rolul profesorului să revină la acela de a forma societatea în care ne dezvoltăm. Şi atunci  sunt convins că vom putea să spunem că da, învăţământul românesc a avut un moment de slăbiciune, că da, universităţile sunt complet necompetitive, da, din păcate am tolerat prea multă impostură, că da au fost multe lucruri în trecut, dar că a fost un moment în care societatea s-a trezit şi profesorii au făcut ca unirea să fie posibilă: unirea pentru bine, unirea pentru popor, unirea pentru altfel de democraţie” a mai spus Gabriel Ispas. Secretarul de stat l-a suplinit la Focşani pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj,  care i-a transmis directorului Colegiului Naţional „Unirea”, Cornel Noană, o diplomă aniversară şi o plachetă omagială la împlinirea a 150 de ani de existenţă a unităţii focşănene de învăţământ. Gabriel Ispas a părut, pe parcursul prezenţei la CNU, un apropiat al ÎPS Ciprian, acesta din urmă mărturisind, de altfel, că secretarul de stat este absolvent al Seminarului Teologic din Buzău. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
"popa", acum 2985 zile, 17 ore, 58 minute, 6 secunde
Ce ai ,demone, te arde ?
, acum 2986 zile, 4 ore, 57 minute, 6 secunde
Scoateti popa din peisaj. Nu isi are locul in invatamantul obligatoriu de stat.
om, acum 2985 zile, 19 ore, 12 minute, 43 secunde
nici tu nu ai ce cauta sa comentezi despre episcopul nostru ! ateu nenorocit ...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.