Home | Educatie | Evenimente de "înaltă ţinută academică" la CNU

Evenimente de "înaltă ţinută academică" la CNU

Publicat de 4113 vizualizari 7 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Evenimente de "înaltă ţinută academică" la CNU

Unirişti ai diferitelor promoţii au fost premiaţi pentru că au dat "greutate" Colegiului „Unirea” prin cariera clădită în diferite domenii

Unirişti din generaţii diferite, absolvenţi sau profesori, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice au participat sâmbătă la Gala jubiliară „UNIREA 150”, moment ce a încheiat manifestările desfăşurate pe parcursul unei săptămâni la Colegiul Naţional Unirea Focşani, la împlinirea a 150 de ani de existenţă. Nu au lipsit secretarul de stat în MECŞ Gabriel Ispas, Înalt Preasfinţia Sa, Părintele Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi, cel care a iniţiat consolidarea clădirii Colegiului „Unirea”, având ambiţia ca aceasta să arate exact ca la inaugurare, dar mai ales oameni de marcă în domenii diferite şi, foarte important, absolvenţi ai colegiului focşănean. 
 

"Din cauza acestui complex iubesc Unuirea mai mult decât trebuie"
 

Macheta Colegiului Naţional Unirea

Sunt într-unul dintre cele mai dificile momente ale acestei aniversări Unirea 150. M-am gândit mereu ce ar trebui să spună un vremelnic director al unei şcoli care are evident mult mai mulţi ani de trăit decât aceşti 150 care au trecut. Am avut temeri dacă ne ridicăm la înălţimea înaintaşilor noştri, am avut temeri dacă profesorii despre care vorbesc distinşii noştri musafiri au fost de neatins dacă ne putem apropia prin ceea ce facem de colegii noştri care au fost dascăli aici, dacă elevii de astăzi vor fi la fel de confirmaţi valoric ca elevii Liceului Unirea de altădată şi vă mărturisesc că mi-a fost foarte greu să mă ridic prin înălţimea discursului la înălţimea evenimentului. Nu sunt un absolvent al Liceului Unirea şi cred că din cauza acestui complex îl iubesc mai mult decât trebuie”, a spus în discursul său directorul CNU, profesorul Cornel Noană.

Unirişti de aur

În numele CNU, directorul Cornel Noană a oferit diplome de excelenţă, medalii jubiliare „Unirea 150” şi macheta CNU unor persoane care au dat greutate Colegiului „Unirea” prin cariera clădită. Pe scenă au urcat prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu, prospăt laureat al Academiei Române pentru cartea „Dictionarul  limbajului  poetic al lui Octavian Goga”, prof. univ. dr. Gheorghiţă Geană, profesor univ. dr. Ioan Pînzaru, Ioan Gavrilescu, manager Oltchim Rm. Vîlcea, unirist al promoţiei 1957, care a catalogat manifestările de la CNU din aceste zile ca fiind "de înalt nivel academic" şi la propunerea căruia s-a ţinut un moment de reculegere pentru foştii profesori şi elevi care nu mai sunt. Sute şi sute de unirişti au onorat cu prezenţa în aceste zile liceul pe care l-au absolvit.

Familia cu cei mai mulţi unirişti, premiată

Diplome şi medalii jubiliare, precum şi macheta CNU au mai primit, printre alţii, compozitorul şi dirijorul israelian Aryeh Levanon, unul dintre primii dirijori ai Orchestrei Unirea, absolvent CNU în urmă cu 65 de ani, primarul Decebal Bacinschi, dar şi prof. dr. George Cazacu, preşedintele Alianţei Colegiilor Centenare din România. De altfel, acesta din urmă i-a înmânt directorului CNU Diploma „Titu Maiorescu” pentru afirmarea unităţii de învăţământ şi pentru activităţile desfăşurate în cadrul Alianţei Colegiilor Centenare din România. Diplomă i-a fost oferită directorului Colegiului „Unirea” şi de către reprezentantul Garnizoanei Focşani ”în semn de admiraţie şi preţuire a actului educaţional care a şlefuit şi desăvârşit timp de 150 de ani nenumărate generaţii de caractere remarcabile”. De altfel, pe holul liceului se află un monument istoric edificat în cinstea studenţilor putneni căzuţi în războiul de reîntregire a patriei. În cadrul manifestărilor de la CNU a fost omagiat generalul Tutoveanu, elev al promoţiei 1932, fost şef al Statului Major General, comandant al 

Academiei Militare şi primul general cu 4 stele din Armata României. Familia acestuia a oferit liceului cu această ocazie cărţi şi documente de valoare.

Generaţii de unirişti

Cea mai numeroasă familie de uniristi, familia Dincă, premiată  „pentru că a făcut din unirea uniriştilor un crez”

Un moment interesant l-a constituit premierea unui concurs despre cea mai numeroasă familie uniristă. Astfel, pe scenă au urcat membrii familiei Dincă, premiaţi „pentru că au făcut din unirea uniriştilor un crez”. Familia Dincă are cinci promoţii de unirişti: Iulian Dincă – promoţia 1977, Alin şi Silvia Dincă - promoţia 1996, Dorin şi Raluca Dincă - promoţia 2003, Mădălin şi Ana Dincă - promoţia 2009, Lucieana Dincă - salariat din 1997. La finalul galei CNU, profesorul Cornel Noană şi primarul Decebal Bacinschi au dezvelit o placă omagială la împlinirea a 150 de ani de existenţă ai şcolii. (M. VLĂDESCU)

Jurnalista Liana Patras a fost mâna dreaptă a directorului Cornel Noană la festivitate

 

Subscribe to comments feed Comentarii (7 publicate)

avatar
iullex@yahoo.com 25-01-2016
Pacat ca absoventii de "Unirea" - care evident a urmat si studii superioare la universitati de prestigiu, nu se regasesc si printre cei care ocupa functii imoprtante la nivel teritorial, in Vrancea.
De ex, Nicusor Halici- care a obsolvit liceul agricol si ulterior de Spiru Haret, sta( ca nuca-n perete) impaunat la poza de grup, fara nicio jenna.Poate si din aceasta cauza unul dintre cele mai sarace judete, fiindca nulitatile absolute sunt promovate in functii importante de niste nulitati absolute care ocupa functii un putin mai importante samd, pana la cel mai inalt nivel.( vezi cazul Mihalache- consilier prezidential).
avatar
Ion Marcu 25-01-2016
De unde ai tras concluziile astea, bârfitoare nevertebrata? ! Tu nu ai ascultat discursul Inaltpreasfintului? Sau atât ai inteles?
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-6
Report as inappropriate
avatar
dan 25-01-2016
A, şi l-am uitat pe secretarul Ispas care a fost simpatic când, în plină aniversare a 150 de ani a unui liceu de elită, sâmbata, nota bene, nu şi-a închis telefonul si a ieşit din timpul manifestării, chipurile foarte ocupat să răspundă la telefon (ah, reforma asta ne mănâncă, nu avem stare pe un scaun nici măcar în asemenea condiţii) şi absolut de nepreţuit s-a dovedit acest os de tehnocrat când s-a urcat pe scenă şi a zis că licee ca "Unirea" sunt sute în România (probabil că atunci când s-a documentat pentru a nu se face de râs când vine într-o asemenea adunare de creiere de elită şi de oameni educaţi a văzut ca pe locul 12, unde se află Colegiul Naţional "Unirea", într-o statistică naţională oficială din 2015, cel puţin, mai erau cel puţin o sută de alte licee...?! Punctul maxim de charismă ministerială l-a atins însă când a afirmat senin, hotărât şi cu o mimică competentă (da, asta e o cacofonie!) că învăţământul românesc e la pământ. Cool! Nu am uitat-o nici p-aia că e bine că liceul nu are gardul reparat, că e o metaforă - e deschis, transparent! E absolut de neacceptat să spună cineva că trebuia să moară oameni ca să avem alt guvern, dar chiar şi în logica asta criminală poate trebuia să moară vreo 90 % din populaţia ROMÂNIEI ca, totuşi, unii să poată fi numiţi tehnocraţi şi să iabă acces în guvernul care să reprezinte vârful piramidei competenţei în această ţară.
avatar
dan 25-01-2016
Defineşte "nevertebrată bârfitoare". E o fiinţă care nu se plimbă în maşini 4x4 de suta de mii de euro, negre, cu geamuri fumurii ca la mafioţi, care nu excomunică buni creştini după ce pe banii lor şi cu munca lor s-au făcut lăcaşuri de cult, care nu pretinde că slujeşte cuvântul lui Cristos cel tolerant, preţuitor de oameni oricât ar fi de slabi şi păcătoşi şi de fapt nu tolerează nici măcar o amărâtă de postare cu o opinie puţin nefavorabilă? Aşa crezi că ar fi vorbit Isus cu un om?
avatar
bebe 25-01-2016
cam stingher sfintia sa Ciprian. adevarul e ca la Unirea au fost altfel de oameni, un alt nivel de cultura. consilierii lui nu prea l-au informat ca nu se incadreaza la standardele si pretentiile uniristilor. la Unirea se face altfel de carte.
avatar
ingerul cel bun 25-01-2016
nu ti-e rusine ?
avatar
Unirist 25-01-2016
Ce cauta Barladeanu ? Acest infect care face afaceri cu catering ? Se baga si in invatamant? Mia schimba el directori? O mai baga el pe cumnata PETY (mahalaua) peste tot? Pacat de eveniment cu asa scursura.
total: 4 | afişare: 1 - 4

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.03
Soarele apune: 20.15

Calendar ortodox:
30    D        Sfantul Apostol Iacov - Ap. Fapte VI, 1-7Ev. Marcu XV, 43-47XVI, 1-8glas 2, voscr. 3


Calendar catolic:
30     D    † DUMINICA a 3-a a Paştelui; Ss. Pius al V-lea, pp. *; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m.


Maxima zilei: „În politică, prostia nu e un handicap” Napoleon Bonaparte (15.08.1769-05.05.1821) lider politic, general, Împărat al Franţeiţ

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5333 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 1453 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail