Educație

Uniriştii, în vizită la românii din Cernăuţi

Ziarul de Vrancea
24 nov 2015 2526 vizualizări
Românii din Ucraina au nevoie de orice sprijin din partea semenilor lor, de la cărţi, reviste şi manuale, până la arătarea susţinerii prin invitaţii în ţara noastră

Mai mulţi profesori de la Colegiul Naţional Unirea, din Focşani, au vizitat, la sfârşitul săptămânii trecute, regiunea Cernăuţi, din Ucraina, în contextul proiectului menit să revigoreze sentimentul naţional al românilor din afara frontierelor actuale ale statului român şi să promoveze valorile europene comune. Programul – denumit “Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spaţiul ex-sovietic” a fost iniţiat de Asociaţia Uniriştii, în 2011, prin profesorul de istorie Adrian Atarcicov. Alături de delegaţia profesorilor, la Cernăuţi, a fost şi vicepreşedintele CJ Vrancea, Ionel Cel-Mare. În cadrul vizitei, vrâncenii s-au întâlnit cu viceprimarul oraşului Cernăuţi, cu ministrul delegat pentru Educaţie al regiunii şi cu Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi. Au avut loc activităţi comune cu elevii şi profesorii de la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi, care au susţinut împreună un spectacol cu dansuri şi cântece româneşti. Surpriza uniriştilor a fost recitalul Irinei Chiriac, acompaniată de prof. Mircea Grosu. Printre altele, uniriştii au vizitat Universitatea din Cernăuţi, raionul Storojineţ, şcoala românească din Crasna şi au participat la Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Bănceni. “Activităţile proiectului vor continua şi în anul viitor, prin atragerea unui număr tot mai mare de elevi şi profesori, dar şi de membri şi colaboratori ai Asociaţiei Uniriştii, în sprijinirea comunităţilor româneşti din Bucovina, Transcarpatia, Basarabia şi Transnistria. Este vorba, în primul rând, despre schimbarea mentalităţii noastre cu privire la românii aflaţi, vremelnic, dincolo de actualele frontiere ale statului român. Vizitele noastre în aceste regiuni ne dezvăluie realităţi şi probleme cu care se confruntă semenii noştri, dar care nu îi deznădăjduiesc, ci îi determină să fie în continuare ataşaţi tradiţiilor şi spiritualităţii româneşti”, transmit organizatorii. Aceştia spun, de asemenea, că românii din zonele vizate au nevoie de orice sprijin din partea semenilor lor, de la cărţi, reviste şi manuale şcolare, până la arătarea susţinerii prin invitaţii în ţara noastră pentru stabilirea unor relaţii în scopul identificării valorilor comune. Parteneri în acest proiect sunt Colegiul Naţional Unirea, Biblioteca Judeţeană Vrancea, Muzeul de Istorie Vrancea, Teatrul Municipal Focşani şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti Vrancea. (Alina-Elena VASILIU)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.