Educație

Şcolile, ameninţate cu amenzi uriaşe dacă nu obţin autorizaţia “Scenariu la foc”

Ziarul de Vrancea
18 oct 2015 2930 vizualizări
Directorii de şcoli susţin că cerinţele sunt prea costisitoare din partea unor instituţii“Chiar dacă autorizaţia se eliberează gratuit, documentaţia costă o cărcă de bani, între 7 mii şi 12 mi lei” afirmă viceprimarul Focşaniului, Marius Iorga u la nivelul judeţului nostru nu există experţi autorizaţi pentru întocmirea documentaţiilor necesare

Directorilor de unităţi de învăţământ din judeţ li s-a cerut, în cadrul şedinţei de joi, de la Inspectoratul Şcolar, să obţină autorizaţiile privind  “scenariu de securitate la incendiu”, care garantează că elevii nu sunt expuşi în cazul unor incendii izbucnite în şcoli. Acestea se obţin de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), unde eliberarea lor este gratuită, însă documentaţia pentru obţinerea acestora costă, potrivit viceprimarului Focşaniului Marius Iorga, “o cârcă de bani”. Colonelul Jenică Lazăr, adjunctul şefului IŞU, a prezentat o situaţie potrivit căreia foarte puţine şcoli din judeţ au obţinut această autorizaţie. “În urma verificărilor în 9 licee, 52 de şcoli gimnaziale, 61 de şcoli primare, 110 grădiniţe, CSEI “Elena Domna”, CSEI Măicăneşti, s-au realizat 240 de constatări, din care 35 s-au soluţionat pe loc. Au fost aplicate 163 de sancţiuni, dintre care 24 au fost amenzi, iar restul avertismente. Cele mai grave nereguli constatate se referă la: nesolicitarea avizului de securitate la incendiu, neobţinerea avizului de securitate la incendiu, neverificarea periodică a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor conform normelor în vigoare, neverificarea instalaţiilor de detectare şi de stingere a incendiilor, lipsa asigurării reviziei periodice a centralei termice la termenele prevăzute, inexistenţa sistemelor acustice de alarmare a personalului în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, utilizarea unor instalaţii electrice cu defecţiuni şi neverificarea paratrăsnetelor”, a detaliat colonelul Lazăr în faţa directorilor de şcoli prezenţi la şedinţă. Potrivit acestuia, directorii trebuie să reglementeze toate aceste situaţii, în caz contrar reprezentanţii ISU fiind nevoiţi să aplice sancţiuni. “La noi autorizaţia “Scenariu la foc” este gratuită”, a afirmat colonelul.

“Documentaţia costă o cârcă de bani”

Prezent la şedinţă, viceprimarul municipiului Focşani, Marius Iorga, le-a luat apărarea directorilor, precizând că eliberarea autorizaţiei este gratuită, dar întocmirea documentaţiei este costisitoare pentru şcolile şi aşa sărace. ”Documentaţia costă o cârcă de bani, între 7 mii şi 12 mi lei. La această sumă se adaugă şi plata expertului, în judeţul Vrancea nefiind niciunul, ceea ce presupune să apelăm la un expert din alt judeţ. Din păcate noi nu dispunem de astfel de sume”, a precizat viceprimarul la care ajung directorii din municipiu pentru a cere bani în vederea conformării. Edilul a propus ca în cursul săptămânii care debutează astăzi să programeze o serie de întălniri ale directorilor de şcoli cu reprezentanţii ISU pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Asta după ce colonelul Lazăr a amintit că amenzile pentru neobţinerea acestei autorizaţii pornesc de la 5 mii lei. “Cum vă programaţi banii, aşa îi aveţi, dar nici pe noi nu ne lasă legislaţia”, a mai spus adjunctul şefului ISU. Directorii de şcoli susţin că solicitările sunt numeroase şi costisitoare din partea tuturor instituţiilor, iar bugetele avute la dispoziţie mult prea mici pentru a satisface cerinţele prevăzute în legislaţie. (M. VLĂDESCU)

Ce spune legea?

Scenariul de securitate la incendiu reprezintă acea parte a pieselor scrise ale proiectului unei construcţii, instalaţii sau amenajării, care sintetizează regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor stabilite prin documentaţiile tehnice de proiectare/execuţie elaborate. Prin intermediul lui sunt estimate conditiile tehnice ce trebuie asigurate şi acţiunile ce trebuie intreprinse în caz de incendiu pentru a fi indeplinită cerinţa esentiala "securitatea la incendiu". În cazul şcolilor mai vechi, aceste documentaţii au nevoie de refacere şi aducere la zi. Structura scenariului de securitate la incendiu se regăseşte în anexa la Metodologia de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu, aprobata prin Ordinul nr. 130/2007 emis de ministrul administraţiei şi internelor şi publicata în M. Of. nr. 89 din data de 05 februarie 2007. Hotararea Guvernului nr. 1.739/2006 stabileşte categoriilor de construcţii care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu. Obligaţia elaborării scenariilor de incendiu revine proiectantilor, dar se face şi la cererea proprietarilor sau a beneficiarului constucţiei pentru evaluarea riscului de incendiu ori pentru stabilirea unor măsuri de optimizare a protectiei la incendiu. În acest din urmă caz, scenariile de securitate la incendiu pot fi elaborate şi de personalul serviciilor de urgenţă profesioniste care deţine brevetul de pompier specialist. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei neîndeplinirea obligaţiei de a elabora scenarii de securitate la incendiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un cetatean, acum 3110 zile, 5 ore, 8 minute, 16 secunde
”Documentaţia costă o cârcă de bani, între 7 mii şi 12 mi lei. La această sumă se adaugă şi plata expertului, în judeţul Vrancea nefiind niciunul, ceea ce presupune să apelăm la un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.