Educație

O educatoare îşi va găsi liniştea după o lună petrecută în sertarul de la morgă

Ziarul de Vrancea
12 oct 2015 4648 vizualizări
Eliza Diaconu a stat o lună de zile la morga Spitalului Focşani u din pricina formalităţilor greoaie, autorităţile nu au reuşit să ridice trupul femeii u educatoarea va fi înmormântată marţi la Broşteni

Educatoarea Eliza T. Diaconu şi-a găsit sfârşitul luna trecută, singură, în Spitalul Judeţean din Focşani. Şi de atunci zace într-un sertar la morgă, aşteptând ca cineva să îi ridice trupul pentru a-i oferi o înmormântare creştinească. Tragedia Elizei Diaconu a început acum o lună de zile, când a fost găsită agonizând în ograda casei din Broşteni, din cauza unui atac cerebral. Dusă la spital, s-a prăpădit după câteva zile. Cum în sat nu avea pe nimeni, preotul a încercat să preia trupul pentru a-i face înmormântare creştinească. Şi Ion Alanei, primarul din localitate, spune că a mers la morga spitalului să ceară corpul bătrânei pentru a-i oferi ceea ce acesta considera “din punct de vedere spiritual şi moral, o datorie a mea şi a comunităţii”. Dar acolo s-au lovit de alte probleme. “Legislaţia este atât de complexă şi întortocheată. Am vrut să o ridicăm de la spital şi ni s-a spus să vedem dacă are rude. Împreună cu şeful de post am descoperit două rude de gradul III la Bucureşti şi am fost nevoiţi să mergem la acolo să luăm declaraţii de la acestea că sunt de acord ca noi, ca Primărie, să ne ocupăm de înmormântare. Am ajuns la Bucureşti la finele săptămânii trecute şi abia am reuşit să îi convingem să ne dea aceste declaraţii”, ne-a spus primarul Ion Alanei, cel care s-a ocupat de formalităţi. Astfel că luni, Eliza Diaconu va fi luată de la morgă, iar marţi va avea parte, în sfârşit, de o înmormântare creştinească. “Marţi va fi înmormântarea, pentru că am vorbit şi cu directorul şcolii şi unii dintre colegii dânsei şi-au exprimat dorinţa de a-i fi alături pe acest ultim drum. De asemenea, vrem ca în jurul catafalcului acesteia să fie cât mai mulţi elevi şi copiii de la grădiniţă din Broşteni, unde educatoarea a lucrat toată viaţa”, spune primarul.

Cine a fost educatoarea Eliza Diaconu

Născută în Broşteni acum 77 de ani, Eliza Diaconu făcea parte dintr-o familie de oameni înstăriţi, boieri ai comunei Broşteni, care se trăgeau din familia Margileşti. Studiile primare şi le-a făcut în comună, după care a plecat pentru a-şi desăvârşi studiile şi s-a întors imediat după terminarea lor pentru a profesa ca educatoare la grădiniţa din sat. Şi de aici şi ieşit la pensie. Nu a fost niciodată căsătorită şi ţinea foarte mult la titlul de domnişoară. “Dacă făceam greşeala de a-i zice doamnă şi nu domnişoară se uita urât la mine”, îşi aminteşte primarul, care o descrie ca pe o persoană singuratică şi foarte retrasă, lucru confirmat de altfel şi de preotul satului. “A fost singuratică, a trăit ascunsă de lume, izolată, nefiind o persoană sociabilă de fel”, spune despre ea Gabriel Macovei, preotul din Broşteni de parohia căruia aparţinea Eliza Diaconu. “Era o persoană mândră, dar foarte ascunsă, o persoană dificilă şi complexă”, şi-o aminteşte primarul.

"Nici nu am astupat bine groapa că au şi apărut moştenitorii"

Provenind dintr-o familie înstărită şi neavând copii, de pe urma Elizei Diaconu au rămas proprietăţi şi terenuri care acum aşteaptă să fie revendicate de eventuale rude. Din primele cercetări, primarul spune că a dat de urma unor rude care însă nu par a fi interesate o o eventulă succesiune. “Am dat de două rude foarte în vârstă, care nu sunt căsătorite, nu au copii şi, pe deasupra, sunt şi bolnave. Nu ţineau legătura cu educatoarea din Broşteni, asta şi pentru că toată viaţa s-au certat pentru avere”, a spus edilul. Eliza Diaconu a fost posesoara a întinse suprafeţe de teren şi a stat într-o casă mare, boierească, în comuna Broşteni. Conform legilor, va urma o succesiune vacantă, cu anunţuri publicate în ziar. Şi fără o revendicare din partea unor eventuali moştenitori, toate proprietăţile vor intra în posesia Primăriei. “Din experienţa noastră, moştenitorii apar. Am mai îngropat şi alte persoane în comună de când sunt primar şi nici nu am astupat bine groapa că au şi apărut moştenitorii”, ne-a spus primarul, convins că şi de astă dată se va întâmpla la fel. Până atunci însă, educatoarea Eliza Diaconu îşi va găsi în sfârşit liniştea. Corpul său va fi depus în casa mortuară de la biserica din satul Broşteni, unde cei care vor dori să îi aducă un ultim omagiu celei care a pus creionul în mână unor întregi generaţii de copii o vor putea face. Dumnezeu să o odihnească! (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.