Educație

Inedit!! Sute de mărturii din Vrancea arhaică în colecţia unui focşănean

Sorin Tudose
18 sep 2015 4908 vizualizări
Dan Ungureanu, angajat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vrancea, are o colecţie impresionantă de publicaţii legate de Vrancea Arhaică, de vechiul judeţ Putna u colecţia sa numără cateva sute de piese, acestea urmand să fie expuse în octombrie la Muzeul de Istorie

Nu de puţine ori, pe langă jobul de zi cu zi, oamenii dezvoltă pasiuni care mai de care mai inedite. Sunt persoane cărora le place să construiască diverse lucruri cu mainile lor, oameni care se implică în varii proiecte şi mai sunt…colecţionarii. Focşăneanul Dan Ungureanu, angajat în cadrul IPJ Vrancea face parte din ultima categorie şi a făcut o adevărată pasiune pentru tot ceea reprezintă Vrancea arhaică, vechiul judeţ Putna. Este un colecţionar în toată puterea cuvantului, biblioteca sa fiind ticsită cu tot felul de mărturii scrise şi vizuale din Vrancea de acum un veac.

Diplomă de Bac al unui absolvent de la Unirea, anul 1929

Pasiunea pentru colecţionat a moştenit-o de la tatăl său şi speră ca Elena, fetiţa lui de patru ani, să prindă şi ea “microbul”. Colecţia lui Ungureanu, din care Ziarul de Vrancea a mai publicat sporadic cate ceva, numără sute de “piese” precum cărţi poştale, cărţi, reviste, ziare, hărţi, acţiuni bancare, statute, broşuri etc. Printre piesele din colecţie se numără “Monografia Judeţului Putna” din anii 40, o diplomă de Bacalaureat a unui absolvent al Liceului Unirea din anul 1929, cateva ziare nemţeşti editate de germani în Focşanii aflaţi sub ocupaţie, Albumul Comemorativ al familiei de farmacişti Oravetz, scos în 1941 cu ocazia centenarului farmaciei. De asemenea, printre piesele vastei colecţiei se mai găseşte o hartă militară a Focşanilor, un număr al revistei “Albina”din 1938 cand pe prima pagină era publicată o fotografie cu Regele Carol al II-lea la Mausoleul din Mărăşeşti. “Vă spun la modul cel mai sincer, sunt îndrăgostit de Vrancea, de legendele şi misterele ei, de peisaje, de tot ceea ce înseamnă Vrancea Arhaică, de vechiul judeţ Putna. Avand această dragoste faţă de judeţul nostru am început să caut tot ce era legat de Vrancea, aşa am început colecţia. Fiecare nouă piesă intrată în colecţie îmi măreşte orizonturile, îmi măreşte dorinţa de a afla cat mai multe despre Vrancea”, ne-a spus Dan Ungureanu.

“Aş fi infirm fără colecţie”

Cateva dintre piesele dragi lui Dan

Colegii săi din Poliţie, care îi cunosc pasiunea, l-au ajutat cu diverse ponturi şi piese, dar l-au mai şi tachinat, după cum ne-a mărturisit colecţionarul. La randul ei, soţia lui Dan a ajuns şi ea să împărtăşească această frumoasă pasiune. “Gabi, soţia mea, este profesoară de romană, iar de-a lungul timpului i-am mai luat şi ei manuale vechi de limba romană. Are o colecţie de manuale, colecţie de care cam tot eu mă ocup”, ne-a mai spus Ungureanu. Toate aceste mărturii ale unor vremuri de mult apuse costă bani, dar satisfacţia de a avea în colecţie piese rarisime este atat de mare încat merită sacrificiul financiar. Nu degeaba spunea filosoful german Goethe “colecţionarii sunt oameni fericiţi”. “Fiecare piesă din colecţie a costat bani, mai mulţi sau mai puţini. Cred că cea mai scumpă a fost o monografie pe care am dat circa 200 de lei. Din toate localităţile din Vrancea cea mai apropiată de sufletul meu este Nereju. De altfel, chiar Dimitrie Gusti avea o afinitate pentru această localitate. Cum ieşi din Nereju poţi face toate piscurile montane. Fără această colecţie aş fi infirm, atăt de dragă îmi e”, ne-a mai spus Ungureanu.
Colecţia, expusă la Muzeul de Istorie
Dacă la multe alte colecţii există un capăt, tematica aleasă de Dan nu are sfărşit, ceea ce nu poate decat să îl bucure pe împătimitul nostru colecţionar. Oricand pot apărea lucrări cu privire la Oraşul Unirii, la Soveja – candva o importantă staţiune turistică, la Ţara Vrancei, la eroicii Mărăşeşti. Şi ce e mai important, Dan intenţionează să prezinte tot ceea ce a strans de-a lungul timpului într-o expoziţie pe termen lung la Muzeul de Istorie, undeva în octombrie, data exactă urmand să fie comunicată în preajma deschiderii. Vedetă a expoziţiei va fi un act normative ce datează din 1869, cel mai vechi document al lui Dan.“Nu colecţionez pentru a ajunge la un capăt, mă bucur de fiecare surpriză. De asemenea, eu vreau să împărtăşesc colecţia cu toţi cei interesaţi, motiv pentru care am vorbit deja la Muzeu pentru a organiza o expoziţie. Marele meu vis este să am un muzeu privat candva, un loc în care să pun în valoare toate obiectele pe care le-am strans deja şi pe care le voi mai adăuga la colecţie”, a conchis Ungureanu. Una din piesele sale preferate, avand în vedere că lucrează la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, este o autorizaţie emisă de Poliţia Focşani în 14 aprilie 1915! Colecţionarul deţine şi lămpi, sfeştnice şi alte asemenea obiecte, toate fiind achiziţionate din Vrancea. Cei care au piese de colecţie îl pot contacta pe Dan la adresa de mail un_da_1974@yahoo.com. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.